Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψύχραιμη η αντίδραση της αγοράς ομολόγων στη Yellen

Χωρίς έντονες διακυμάνσεις αντέδρασε η αγορά ομολόγων στην ομιλία της Janet Yellen. Στο επίκεντρο και η Πορτογαλία, μετά το σχέδιο της κυβέρνησης για ανακεφαλαιοποίηση της κρατικής τράπεζας CGD.

Ψύχραιμη η αντίδραση της αγοράς ομολόγων στη Yellen

Χαμηλότερα κινείται η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών και αμερικανικών ομολόγων μετά την ομιλία της Janet Yellen στο Jackson Hole.

Η επικεφαλής της Fed υποστήριξε ότι έχουν ενισχυθεί τα επιχειρήματα για αύξηση των επιτοκίων, χωρίς ωστόσο να δίνει σήμα για το πότε.

Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει και η Πορτογαλία, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις της συμφωνίας Κομισιόν-πορτογαλικής κυβέρνησης για ανακεφαλαιοποίηση της κρατικής τράπεζας CGD.

Ο οίκος αξιολόγησης DBRS σχολίασε πως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η επίπτωση που θα έχει στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της κρατικής τράπεζας CGD, μέχρις ότου αποσαφηνιστεί αν οι επενδυτές θα αγοράσουν το νέο χρέος στο οποίο βασίζεται το σχέδιο.

Όπως σημειώνει το Reuters, η άποψη της DBRS είναι ουσιαστικής σημασίας, καθώς είναι ο μόνος οίκος που εξακολουθεί να αξιολογεί την Πορτογαλία με BBB, επενδυτική βαθμίδα που επιτρέπει τη συμμετοχή των πορτογαλικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ. Ο οίκος διατηρεί «σταθερό» το outlook της οικονομίας, ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει τον Οκτώβριο, οπότε θα επανεξετάσει τη στάση του.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο -0,09%, του πορτογαλικού 10ετούς στο 3%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 1,12% και του ισπανικού στο 0,94%, ενώ το yield του ελληνικού10ετούς ομολόγου κινείται στο 8,16% και του 3ετούς στο 8,75%.

Στις ΗΠΑ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,54%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v