Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 4ετίας τα ιταλικά yields μετά τη προειδοποίηση ΕΕ

Το yield του 10ετούς τίτλου ενισχύονταν κατά 7 μ.β. σε σχέση με χθες, στο 3,74%, και του 30ετούς κατά 7 μ.β. έως το υψηλό του 4,22%. Ανοδική κίνηση στα επιτόκια των ελληνικών τίτλων, με το 10ετές στο 4,46%.

Σε υψηλό 4ετίας τα ιταλικά yields μετά τη προειδοποίηση ΕΕ

Οι αποδόσεις των 10ετών και 30ετών ιταλικών ομολόγων άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014, μετά την προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παραβίαση των κανόνων στο προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού.

Το yield του 10ετούς τίτλου ενισχύονταν κατά 7 μ.β. σε σχέση με χθες, στο 3,74%, και του 30ετούς κατά 7 μ.β. έως το υψηλό του 4,22%.

Σε επιστολή που επιδόθηκε στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, χθες Πέμπτη, η Κομισιόν υποστηρίζει οτι το σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2019 παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το έλλειμμα. Η επιστολή αυτή έστειλε την απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου στο 4,7% και  το spread από τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο στις 333 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013.

Στην επιστολή που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της, η Κομισιόν τονίζει πως οι δαπάνες που προβλέπει ο προϋπολογισμός είναι πολύ υψηλές, το διαρθρωτικό έλλειμμα θα αυξηθεί αντί να μειωθεί και το δημόσιο χρέος δεν θα βρεθεί σε σταθερή καθοδική πορεία. 

«Οι τρεις αυτοί παράγοντες φαίνεται να καταδεικνύουν μια σοβαρή μη συμμόρφωση με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» τονίζει στο γράμμα η Κομισιόν, στο οποίο κάνει λόγο για μια «άνευ προηγούμενου απόκλιση» από τις συστάσεις που είχαν γίνει προς την Ιταλία.

Ο ιταλός πρωθυπουργός, Τζιουζέπε Κόντε, πάντως σε μήνυμα του στο Facebook, τόνισε εν τω μεταξύ πως δεν ανησυχεί για την επιστολή που αναμένεται να επιδώσει η Κομισιόν στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, στην οποία θα εκφράζει τις ανησυχίες της για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019.

Ο κ. Κόντε ανέφερε πως περιμένει ότι η Κομισιόν θα στείλει τέτοια επιστολή και στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.  «Γνωρίζω πως αυτός δεν είναι ο προϋπολογισμός που ανέμενε η Κομισιόν. Περιμένω κριτικές παρατηρήσεις. Θα συζητήσουμε και θα απαντήσουμε σε αυτούς τους προβληματισμούς» πρόσθεσε.

Περιέγραψε τον προϋπολογισμό ως «όμορφο», ενώ την Τετάρτη είχε υποστηρίξει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για τροποποίηση του.

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων. Του 10ετούς κατά τέσσερις μονάδες βάσης, στο 4,46%, του 7ετούς κατά δέκα μ.β. σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, φτάνονας στο 4,20%, ενώ του 5ετούς κατά εννέα μ.β. υψηλότερα, διαμορφώνεται στο 3,60%.

Το επιτόκιο του ισπανικού 10ετούς ενισχύεται κατά δέκα μονάδες βάσης στο 1,77%, ενώ του γερμανικού υποχωρεί κατά οκτώ μ.β. στο 0,40%.

Στις ΗΠΑ, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρεί τέσσερις μονάδες βάσης, στο 3,17%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v