Εβδομαδιαίες απώλειες ρεκόρ 12μήνου για το Brent

Το Brent υποχωρεί 2,26% στα 71,05 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI έχει απώλειες 2,28%, στα 67,58 δολάρια το βαρέλι.

Εβδομαδιαίες απώλειες ρεκόρ 12μήνου για το Brent

Με μεγάλες απώλειες κλείνει την εβδομάδα το αργό πετρέλαιο, καθώς η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αναβάλει την αύξηση της παραγωγής δεν κατάφερε -ως φαίνεται- να αμβλύνει τις ανησυχίες ότι η προσφορά θα ξεπεράσει τη ζήτηση, υπό το βάρος των αδύναμων νέων στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας.

Το Brent υποχωρεί 2,26% στα 71,05 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI έχει απώλειες 2,28%, στα 67,58 δολάρια το βαρέλι.

Σε εβδομαδιαία βάση, το Brent υποχωρεί 7,2% καθ' οδόν για τη χειρότερη εβδομάδα από τον Οκτώβριο του 2023. Το αμερικανικό αργό βούτηξε 5,4%, στη χειρότερη εβδομάδα από τις αρχές Μαΐου.

Ο ΟΠΕΚ+ μετέθεσε για τον Δεκέμβριο τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα, αφού βυθίστηκαν οι τιμές αυτή την εβδομάδα. Η ζήτηση πετρελαίου επιβραδύνεται στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, κυρίως λόγω της ταχείας μετάβασης στα ηλεκτρικά οχήματα.

Παράλληλα, τα αδύναμα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ενισχύουν τις ανησυχίες για χαμηλή ζήτηση στη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο.

Ενώ τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αύξησαν τα σενάρια ότι η Fed μπορεί να προχωρήσει σε μεγάλη μείωση των επιτοκίων, εντούτοις αναδεικνύουν ότι η φθίνουσα κατανάλωση επέδρασε στην πορεία των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Bank of America μείωσε την πρόβλεψή της για το 2025 σε 75 δολάρια για το Brent, από 80 δολάρια προηγουμένως, και σε 71 δολάρια για το WTI, από 75 δολάρια προηγουμένως.

Η Citi, εν τω μεταξύ, εκτιμά ότι οι τιμές του Brent θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στο εύρος των 60 δολαρίων το επόμενο έτος, καθώς η αγορά αναμένεται να εισέλθει σε σημαντικό πλεόνασμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v