Αλμα για τις τιμές πετρελαίου μετά το σινιάλο Πάουελ

Το Brent σκαρφαλώνει 2,41% στα 79,08 δολ. και το WTI 2,60% στα 74,91 δολ. Καταλύτης το μήνυμα Fed περί μείωσης επιτοκίων ante portas. Όμως το εβδομαδιαίο πρόσημο παραμένει αρνητικό, υπό το βάρος επιβράδυνσης της κινεζικής ζήτησης.

Αλμα για τις τιμές πετρελαίου μετά το σινιάλο Πάουελ

Πάνω από 2% εκτινάσσονται οι τιμές του αργού πετρελαίου σήμερα Παρασκευή, αφού ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ επί της ουσίας σήμανε την έναρξη ενός κύκλου μείωσης επιτοκίων μετά από τέσσερα χρόνια σύσφιξης. Ωστόσο, καθώς φαίνεται, η εβδομάδα κλείνει με αρνητικό πρόσημο υπό το βάρος επιβράδυνσης της ζήτησης στην Κίνα.

Ο Πάουελ δήλωσε ότι «έχει έρθει η ώρα να προσαρμοστεί η πολιτική», καθώς ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά. Τα χαμηλότερα επιτόκια συνήθως τονώνουν την οικονομική ανάπτυξη, η οποία ενισχύει τη ζήτηση πετρελαίου.

Το Brent σημειώνει άνοδο 2,41% στα 79,08 δολ. το βαρέλι και το WTI ενισχύεται 2,60%, στα 74,91 δολ.

Οι τιμές εξακολουθούν να διαγράφουν πτώση σε εβδομαδιαία βάση, με τον αμερικανικό δείκτη αναφοράς να υποχωρεί 3% και τον παγκόσμιο δείκτη Brent να έχει απώλειες 1,6%. Συνολικά, από την αρχή του τρέχοντος έτους, το αμερικανικό αργό έχει σημειώσει άνοδο 3,6% και το Brent 1,7%.

Οι traders έχουν αφήσει πίσω τη γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή. «Ένα πράγμα που δεν επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου αυτή τη στιγμή είναι ο γεωπολιτικός κίνδυνος», είπε η Helima Croft, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC Capital Markets. «Η αγορά έχει επικεντρωθεί εκ νέου στις ανησυχίες για τη ζήτηση της Κίνας και στις ανησυχίες για τις μακροοικονομικές προοπτικές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v