Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί πάνω από 1% το πετρέλαιο

Η εκτόνωση της έντασης μεταξύ Ιράν-Ισραήλ οδηγεί σε αποκλιμάκωση των τιμών στις αγορές ενέργειας.

Υποχωρεί πάνω από 1% το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν περισσότερο από 1% τη Δευτέρα, με την αγορά να στρέφεται στα θεμελιώδη, καθώς Ισραήλ και Ιράν μείωναν τον κίνδυνο κλιμάκωσης μετά το περιορισμένο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent υποχωρούσαν 1,21 δολάρια ή 1,4%, στα 86,08 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) Μαΐου , που λήγει τη Δευτέρα, υποχωρούσε 97 σεντς, ή 1,2%, στα 82,17 δολάρια το βαρέλι.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Ιουνίου υποχωρούσε στα 1,23 δολάρια στα 80,99 δολάρια το βαρέλι.

"Οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την αρχική τους άνοδο, με ευρείες προσδοκίες ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν μπορεί να εξαλειφθούν λόγω της ήπιας απάντησης του Ιράν", δήλωσε ο Yeap Jun Rong, αναλυτής στην IG.

"Με αυτό, οι αγορές συνεχίζουν να χαλαρώνουν το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου που συνδέεται με πιθανές διαταραχές στον εφοδιασμό, κάτι που φαίνεται πιο απίθανο στην τρέχουσα χρονική στιγμή", πρόσθεσε.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς εκτινάχθηκαν πάνω από 3 δολάρια το βαρέλι νωρίς την Παρασκευή, μετά τις εκρήξεις που ακούστηκαν στην ιρανική πόλη Ισφαχάν σε αυτό που πηγές περιέγραψαν ως ισραηλινή επίθεση. Τα κέρδη περιορίστηκαν αφού η Τεχεράνη υποβάθμισε το περιστατικό και είπε ότι δεν σχεδίαζε να αντεπιτεθεί.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν διπλάσιες προσδοκίες των αναλυτών για άνοδο κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v