Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά σε υψηλό τριετίας το αργό στα 69,85 δολάρια

Αν και η δραστηριότητα γεωτρήσεων στις ΗΠΑ και τον Καναδά αρχίζει να ανεβαίνει, γεγονός που παραπέμπει σε αυξημένη μελλοντική παραγωγή, οι τιμές κρατούνται σε υψηλά επίπεδα, λόγω των περικοπών του ΟΠΕΚ. Οι αναλυτές αναμένουν διόρθωση.

Κοντά σε υψηλό τριετίας το αργό στα 69,85 δολάρια

Οι τιμές του πετρελαίου κρατούνται λίγο κάτω από τα υψηλά του Δεκεμβρίου 2014, υποστηριζόμενες από τις συνεχιζόμενες περικοπές στην παραγωγή του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, αν και η δραστηριότητα γεωτρήσεων στις ΗΠΑ και τον Καναδά έχει ανέβει, παραπέμποντας σε μεγαλύτερη μελλοντική παραγωγή στη Βόρεια Αμερική.

Το brent είναι στα 69,85 δολάρια ανά βαρέλι, 2 σεντς λιγότερα από το τελευταίο κλείσιμο. Το αμερικανικό αργό είναι στα 64,40 δολάρια ανά βαρέλι, καταγράφοντας μείωση κατά 10 σεντς. Και τα δύο άγγιξαν την περασμένη εβδομάδα επίπεδα, που δεν είχαν δει από τον Δεκέμβριο του 2014, φτάνοντας το brent στα 70,05 δολάρια και το αμερικανικό στα 64,77.

Η τράπεζα ANZ ανέφερε ότι οι τιμές έχουν τελευταία ανέβει «καθώς τα στοιχεία συνεχίζουν να δείχνουν ότι η αγορά έχει σφίξει». Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποστηριχθεί από τη συνεχιζόμενη περικοπή της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία.

Κάποιοι αναλυτές σημειώνουν πάντως ότι είναι πιθανή μία διόρθωση προς τα κάτω. «Αρκετοί πιστεύουν ότι οι τιμές του πετρελαίου πάνω από 60 δολάρια θα διορθωθούν, καθώς αυτό το επίπεδο θα φέρει περισσότερες γεωτρήσεις στις ΗΠΑ και μεγαλύτερη παραγωγή», σημείωσε ο William O’ Loughlin, αναλυτής επενδύσεων στη Rivkin Securities, στην Αυστραλία.

Οι αμερικανικές εταιρείες ενέργειας πρόσθεσαν δέκα πλατφόρμες εξόρυξης την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Ιανουαρίου, φτάνοντας συνολικά τις 752, σύμφωνα με την εταιρεία υπηρεσίας ενέργειας Baker Hughes. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούνιο του 2017, σημείωσε η τράπεζα ANZ, «καθώς οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου αντέδρασαν γρήγορα στην αύξηση τιμών το 2018».

Ίδια εικόνα και στον Καναδά, όπου οι πλατφόρμες εξόρυξης διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τις 185, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών.

Ο χρυσός καταγράφει άνοδο κατά 0,66%, στα 1.343,90 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v