Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

Σύμφωνα με το Reuters, η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Απρίλιο αυξήθηκε στα 32,64 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από 32,47 εκατ. βαρέλια τον προηγούμενο μήνα. Σε υψηλό 15 μηνών ο χρυσός, λόγω της υποχώρησης του δολαρίου.

Τα στοιχεία του Reuters που δείχνουν αύξηση της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ πιέζουν τις τιμές του πετρελαίου, που νωρίτερα άγγιξαν νέο υψηλό για το 2016 λόγω της αποδυνάμωσης του δολαρίου.

Τα futures του αμερικανικού αργού υποχωρούν κατά 0,54% στα 45,78 δολάρια το βαρέλι και του Brent κατά 0,48% στα 47,91 δολάρια.

Σύμφωνα με το Reuters, η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Απρίλιο αυξήθηκε στα 32,64 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από 32,47 εκατ. βαρέλια τον προηγούμενο μήνα, με την αύξηση τη παραγωγής από Ιράν και Ιράν να αντισταθμίζει τις όποιες απώλειες από την απεργία που είχε πραγματοποιηθεί στο Κουβέιτ.

Η τιμή του πετρελαίου έχει ανακάμψει κατά περισσότερο από 75% έναντι του χαμηλού 12 ετών που άγγιξε τον Ιανουάριο, λόγω των προσδοκιών για «πάγωμα» της παραγωγής των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών. Ωστόσο, η Deutsche Bank προειδοποιεί πως η επερχόμενη αύξηση της παραγωγής από χώρες μέλη του ΟΠΕΚ –λόγω της αύξησης της παραγωγής του Ιράν και των ελλείψεων σε Ιράκ, Νιγηρία και ΗΑΕ- ενδέχεται να περιορίσει την άνοδο των τιμών.

Ο ΟΠΕΚ συνεδριάζει στις 2 Ιουνίου και ενδέχεται να συζητήσει την πρωτοβουλία για το «πάγωμα» της παραγωγής, ωστόσο η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου ίσως δώσει την αίσθηση ότι το ζήτημα αυτό δεν επείγει.

Εν τω μεταξύ, σε υψηλό 15 μηνών ενισχύεται η τιμή του χρυσού, καθώς η υποχώρηση του δολαρίου σε χαμηλό 11 μηνών ενθαρρύνει τους επενδυτές να τοποθετηθούν στα εμπορεύματα. 

Η τιμή του κίτρινου μετάλλου κινείται 2,14% υψηλότερα στα 1.294,2 δολάρια η ουγκιά. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v