Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη πτώση στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο το εμπόριο. Οριακή πτώση για το ευρώ. Ισχυρές πιέσεις στο πετρέλαιο.

Συγκρατημένη πτώση στις ευρωαγορές

Πτώση σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές για άλλη μια μέρα να επικεντρώνονται στο εμπόριο.

Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τη χρήση των δασμών ως μέρος της εμπορικής στρατηγικής του, ενώ η Κίνα δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει με σκληρό τρόπο εάν η Ουάσιγκτον συνεχίσει την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων.

Πίσω στην Ευρώπη, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θέλει να είναι σε θέση να μειώσει τους φόρους και απέκλεισε την πιθανότητα αύξησης του ΦΠΑ ή θέσπισης φόρου για τον πλούτο ή τα εισοδήματα.

«Δεν ζητάμε χρήματα από την Ευρώπη…αυτό που ζητάμε είναι να είμαστε σε θέση να μειώσουμε τους φόρους για τους Ιταλούς», δήλωσε ο Σαλβίνι σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκαν τα κέρδη της Inditex, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Όπως μεταδίδει το Reuters, η ιδιοκτήτρια εταιρεία των Zara και Massimo Dutti, είχε καθαρά κέρδη 734 εκατ. ευρώ, τους τρεις μήνες από 1η Φεβρουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.

Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 5%, στα €5,93 δισ. παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στο τέλος του τριμήνου. Σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι πωλήσεις για τις πρώτες έξι εβδομάδες του δεύτερου τριμήνου κινήθηκαν ανοδικά κατά 9,5%.

Παράλληλα, στην πώληση μεσοπρόθεσμων ομολόγων σε ιστορικά χαμηλή απόδοση προχώρησε η Γερμανία.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times και σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, η χώρα δημοπράτησε 10ετή Bunds με απόδοση μείον 0,24%.

Η απόδοση ήταν πολύ χαμηλότερη από το μείον 0,07% της προηγούμενης δημοπρασίας 10ετούς, στα τέλη Μαΐου, ενώ το προηγούμενο πιο χαμηλό σημείο ήταν το 2016, στο μείον 0,11%.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,3% στις 379 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,42% στις 7.367 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,33% στις 12.115 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,62% στις 5.374 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,47% στις 9.238 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,71% στις 20.463 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 2,7% στα 51,88 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,6% στα 1.339 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά χαμηλότερα έναντι του δολαρίου στο 1,1318 από 1,1328 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v