Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα χρηματιστήρια Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο. Κέρδη για τους δείκτες FTSE 100 στο Λονδίνο και MIB στο Μιλάνο. Άνοδος για την τιμή του πετρελαίου. Ενισχύεται το ευρώ.

Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μικτά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των αποτελεσμάτων των τραπεζικώνstress tests.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι βρετανικές τράπεζες Barclays και Lloyds και η ιταλική Banco BPM κατέγραψαν την Παρασκευή τη χειρότερη επίδοση. Ειδικότερα, αν και καμία από τις 48 τράπεζες δεν ολοκλήρωσε την άσκηση με κεφάλαια κάτω από 5,5%, η Barclays είχε κεφαλαιακό δείκτη 6,37%, η Banco BPM 6,67% και η Lloyds 6,8%.

Όπως ανέφερε η ΕΚΤ, «το αποτέλεσμα του stress test δείχνει ότι οι προσπάθειες των τραπεζών να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση τα τελευταία χρόνια έχουν στηρίξει ακόμα περισσότερο την αντοχή τους και την ικανότητα τους να αντέχουν στα σοβαρά σοκ και τις σημαντικές κεφαλαιακές επιπτώσεις της άσκησης του 2018».

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων θα συζητήσουν για τον ιταλικό προϋπολογισμό με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο να δηλώνει ότι το ιταλικό σχέδιο δαπανών θα γίνει «συνταγή» για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

Παράλληλα, η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών της Βρετανίας επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα, φτάνοντας σε χαμηλό επτά μηνών.

Ο ΡΜΙ της IHS Markit διολίσθησε στις 52,2 μονάδες τον Οκτώβριο από 53,9 τον Σεπτέμβριο, στο πιο χαμηλό σημείο από τον Μάρτιο, ενώ η πτώση ήταν υψηλότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η συνολική μέτρηση ήταν ίδια με αυτή του κλάδου υπηρεσιών. Τα στοιχεία δείχνουν τριμηνιαία αύξηση ΑΕΠ κατά 0,2%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,16% στις 363 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,14% στις 7.103 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,21% στις 11.494 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,01% στις 5.101 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,2% στις 9.010 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,56% στις 19.281 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,7% στα 63,35 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,1% στα 1.231 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1391 δολ. από 1,1387 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v