Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό «ξεπούλημα» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ο τραπεζικός κλάδος «βούλιαξε» τις ευρωαγορές. Απώλειες άνω του 2% σε Μιλάνο και Μαδρίτη. Σε ιστορικό χαμηλό η μετοχή της Commerzbank (-9%) μετά από προειδοποίηση για τα ετήσια κέρδη. Εκτός Stoxx Europe 50 Credit Suisse (-6%) και Deutsche Bank (-4%).

Τραπεζικό «ξεπούλημα» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτώση για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψαν οι ευρωαγορές με πρωταγωνιστή των απωλειών τον τραπεζικό κλάδο, παρά την -αρχικά- καλή αποδοχή που είχαν τα αποτελέσματα των stress tests.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της PineBridge Investments, Hani Redha, «Με τα επιτόκια σε τόσο χαμηλά επίπεδα... είναι πραγματικά πρόκληση για τις τράπεζες να επιτύχουν κερδοφορία αρκετή ώστε να διατηρήσουν κεφαλαιακά αποθέματα και παράλληλα να δώσουν επιστροφές στους επενδυτές. Αυτό είναι που προσπαθούν να αξιολογήσουν οι αγορές».

Σήμερα, ο τραπεζικός δείκτης Euro Stoxx Bank Index υποχώρησε 4,9% μετά από πτώση 2,8% την Δευτέρα. Σημειώνεται ότι συνολικά για το 2016 ο εν λόγω δείκτης έχει "βουλιάξει" 33%.

Από πλευράς τίτλων, η Commerzbank σημείωσε πτώση 9% -σε νέο ιστορικό χαμηλό- μετά την προειδοποίηση της διοίκησης ότι δεν θα μπορέσει να πιάσει το στόχο κερδοφορίας για το σύνολο του έτους εξαιτίας των αρνητικών επιτοκίων και της επιφυλακτικότητας των πελατών.

Επιπλέον στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε για άλλη μια φορά η ιταλική τραπεζική αγορά. Συγκεκριμένα για δεύτερη διαδοχική ημέρα ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση της μετοχής της UniCredit μετά από πτώση 5%. Τελικά η τραπεζική μετοχή ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 8,5%. Παράλληλα ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν και στον τίτλο της Banca Monte dei Paschi di Siena (-16%).

Νωρίτερα η Stoxx Ltd γνωστοποίησε πως από 8 Αυγούστου αφαιρούνται από τον δείκτη Stoxx Europe 50 οι Credit Suisse και Deutsche Bank, καθώς από την αρχή του έτους οι μετοχές τους έχουν καταγράψει πτώση που ξεπερνά το 45%. Στη θέση τους θα μπουν οι μετοχές των ASML Holding και Vinci. Οι μετοχές των δυο τραπεζών κατέγραψαν απώλειες 6% και 4% αντίστοιχα.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,29% στις 335 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,73% στις 6.645 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 1,8% στις 10.144 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,84% στις 4.327 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε «βουτιά» 2,77% στις 8.277 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 2,76% στις 16.098 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έπιασε υψηλό πέντε εβδομάδων καθώς ενισχύεται 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1212 δολ. από 1,1164 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,4% στα 39,48 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 1% στα 1,373 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v