Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΡ. ΑΤΤΙΚΗΣ: Έντυπο για επανεπένδυση μερίσματος

Έντυπο παροχής πληροφοριών σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 περ. δ' του ν. 3401/2005 για την καταβολή του μερίσματος της χρήσης 2007 υπό μορφή διάθεσης μετοχών της ίδιας κατηγορίας με εκείνες για τις οποίες καταβάλλεται το μέρισμα.

Ημερομηνία έκδοσης: 16.05.2008

Η Τράπεζα Αττικής Α.Ε. σχετικώς με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι ποσού 1.712.727,02 ευρώ, με έκδοση μέχρι 4.893.505 νέων μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,35 ευρώ που συντελείται με καταβολή μετρητών μέσω επανεπένδυσης του μερίσματος της χρήσης 2007, η οποία αποφασίστηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 16ης Μαΐου 2008, πληροφορεί το κοινό, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 περ. δ' του ν. 3401/2005, για τα ακόλουθα:

Α. ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

- Η Τράπεζα Αττικής Α.Ε. ιδρύθηκε το έτος 1925 από Πειραιώτες βιομήχανους και εμπόρους με έδρα τον Πειραιά.

- Στα μέσα της δεκαετίας 1930-1940 η Τράπεζα Αττικής ανέστειλε τις δραστηριότητές της, οι οποίες είχαν σαν κύριο σκοπό την προεξόφληση ομολόγων των προσφύγων, δεκαετούς διάρκειας.

- Το έτος 1964 η Τράπεζα Αττικής εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Εταιρειών της Εμπορικής Τράπεζας και κατά το ίδιο έτος εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

- Το έτος 1972 η Γαλλική Τράπεζα Banque Nationale de Paris αγόρασε το 39% της Τράπεζας Αττικής από τον Όμιλο της Εμπορικής Τράπεζας και ανέλαβε τη διοίκηση της Τράπεζας.
 
- Το έτος 1981 η Banque Nationale de Paris πούλησε το 39% της Τράπεζας Αττικής πίσω στον Όμιλο της Εμπορικής Τράπεζας.

- Το έτος 1997 ο Όμιλος Εταιρειών της Εμπορικής Τράπεζας μεταβίβασε, μέσω του Χ.Α., το 34% των μετοχών της Τράπεζας στο ΤΣΜΕΔΕ και το 15,5% στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

- Το έτος 2002 ο Όμιλος της Εμπορικής Τράπεζας μεταβιβάζει το 16,9% των μετοχών της Τράπεζας Αττικής στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

- Το έτος 2006 γίνεται αλλαγή του διακριτικού τίτλου της εταιρείας από «Τράπεζα Αττικής σε "Attica Bank".

Ο Όμιλος των εταιρειών της Attica Bank είναι σήμερα ένας σύγχρονος και δυναμικά αναπτυσσόμενος χρηματοοικονομικός οργανισμός στην Ελλάδα, ο οποίος προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών που περιλαμβάνει τραπεζικές εργασίες, χρηματοδοτήσεις, factoring, leasing, ασφάλειες γενικού κλάδου και ζωής, χρηματοεπενδυτικές υπηρεσίες και διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων.

Την 31η Δεκεμβρίου 2007, το σύνολο ενεργητικού του συγκροτήματος ανήλθε σε 3.915,61 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια σε 317,75 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές της Attica Bank είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τα κεντρικά γραφεία της Attica Bank στεγάζονται στην οδό Ομήρου 23, Αθήνα (τηλ.: 210 3669000). Περαιτέρω πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Attica Bank:

www.atticabank.gr στην οποία μπορεί να ανατρέξει ο αναγνώστης.

Β. ΣΚΟΠΟΣ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ

Σύμφωνα με: το άρθρο 4(1) του Νόμου 3401/2005 (Ενημερωτικό δελτίο δημόσιας προσφοράς κινητών αξιών και εισαγωγής τους για διαπραγμάτευση) δεν απαιτείται η δημοσίευση Ενημερωτικού Δελτίου για τη διανομή μερισμάτων στους υφιστάμενους μετόχους υπό μορφή διάθεσης μετοχών της ίδιας κατηγορίας με εκείνες για τις οποίες καταβάλλεται το μέρισμα εφόσον αυτές οι μετοχές είναι της ίδιας κατηγορίας με τις μετοχές που έχουν ήδη εισαχθεί για διαπραγμάτευση στην ίδια οργανωμένη αγορά, και εφόσον καθίσταται διαθέσιμο στο κοινό έγγραφο/έντυπο, το οποίο περιέχει πληροφορίες για τον αριθμό και τη φύση των μετοχών, καθώς και αναφορά στους λόγους και τους όρους της προσφοράς.

Ο σκοπός του παρόντος εντύπου είναι να δώσει πληροφορίες στο επενδυτικό κοινό σχετικά με το πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος από τη διάθεση των κερδών της χρήσης 2007 της Attica bank.

Γ. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Στα πλαίσια των μεγαλύτερων οικονομικών ωφελειών για τους μετόχους όπως επίσης και την ενίσχυση του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας της Τράπεζας και την ενδυνάμωση των ιδίων κεφαλαίων της εν όψει μάλιστα και της εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙ, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων αποφάσισε να δοθεί σε όλους τους μετόχους η δυνατότητα να επιλέξουν είτε την καταβολή σε μετρητά του μερίσματος που δικαιούνται, ( η διανομή του οποίου αποφασίστηκε από την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων τις 16ης Απριλίου 2008) είτε να χορηγηθούν σε αυτούς μετοχές, αντί μετρητών, κατά την διακριτική τους ευχέρεια.

Δικαίωμα να λάβουν το μέρισμα είτε υπό μορφή μετοχών είτε σε μετρητά έχουν οι δικαιούχοι του μερίσματος και συγκεκριμένα οι μέτοχοι της Τράπεζας που θα είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Μετόχων της Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. (Ε.Χ.Α.Ε.) μετά το πέρας της εκκαθάρισης των συναλλαγών που θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) της 3ης Ιουνίου 2008.

Οι μέτοχοι μπορούν να επιλέξουν τη λήψη του μερίσματος υπό μορφή μετοχών της Τράπεζας (αντί σε μετρητά), είτε εν όλω είτε εν μέρει, στο διάστημα από 19.05.2008 έως και 10.06.2008, εφόσον είναι δικαιούχοι του μερίσματος αυτού, υποβάλλοντας σχετική έγγραφη δήλωση στο χειριστή τους.

Κλάσματα μετοχής δεν θα εκδοθούν και γι' αυτό η επανεπένδυση του μερίσματος θα γίνει κατά ποσό που να οδηγεί σε ακέραιο αριθμό μετοχών. Τυχόν υπόλοιπο ποσό μερίσματος κάθε μετόχου, που οδηγεί σε κλάσμα μετοχής, θα καταβληθεί στο μέτοχο σε μετρητά κατά την ημέρα πληρωμής του μερίσματος.

Εφόσον οι μέτοχοι επιλέξουν τη λήψη μετοχών θα αυξηθεί αντιστοίχως το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας και θα εκδοθούν νέες μετοχές, οι οποίες θα δοθούν στους μετόχους που θα επιλέξουν αυτή τη δυνατότητα. Οι νέες μετοχές θα είναι άυλες, ονομαστικές, κοινές με ψήφο και θα δικαιούνται να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε επόμενη καταβολή μερίσματος. Η συνολική υπέρ το άρτιον αξία των μετοχών αυτών θα αχθεί στον λογαριασμό «Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο.

Οι νέες μετοχές θα εκδοθούν με τιμή ίση με το μέσο όρο της χρηματιστηριακής τιμής κλεισίματος της μετοχής κατά τις πρώτες τέσσερις (4) ημέρες κατά τις οποίες η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς δικαίωμα στο μέρισμα (δηλαδή κατά τις τέσσερις εργάσιμες ημέρες του διαστήματος από 04.06.08 έως 09.06.08), μειωμένη κατά ποσοστό έκπτωσης 10%.
Οι νέες μετοχές δεν επιβαρύνονται με έξοδα συναλλαγών.

Η φορολογική μεταχείριση των μετόχων που θα επιλέξουν τη λήψη του μερίσματος υπό μορφή μετοχών θα είναι ίδια με αυτή των μετόχων που θα λάβουν το μέρισμα σε μετρητά, αφού η λήψη μερίσματος, είτε υπό μορφή μετοχών είτε σε μετρητά, δεν υπόκειται σε φορολόγηση στην Ελλάδα.

Οι νέες μετοχές αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στις 19.06.2008, δηλαδή σε διάστημα περίπου μίας εβδομάδας από την πληρωμή του μερίσματος, η οποία θα λάβει χώρα στις 12.06.2008.

Συνεπεία της ανωτέρω αυξήσεως, θα τροποποιηθεί το άρθρο 5 του καταστατικού της Τράπεζας, ώστε να περιλάβει και τις μεταβολές του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας και του αριθμού των μετοχών της, που συνεπάγεται η αύξηση αυτή. Σε περίπτωση μερικής επανεπένδυσης του μερίσματος και επομένως μερικής κάλυψης της αύξησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα προσαρμόσει, με την απόφασή του για την πιστοποίηση της καταβολής, το άρθρο 5 του καταστατικού, έτσι ώστε να προσδιορίζεται το ποσό του κεφαλαίου, όπως θα προκύψει μετά τη μερική κάλυψη.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι όσοι μέτοχοι δεν ασκήσουν, είτε εν όλω είτε εν μέρει, το δικαίωμά τους για επένδυση του μερίσματος σε μετοχές της Τράπεζας και συνεπώς δεν θα συμμετάσχουν στην ανωτέρω αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα λάβουν το σύνολο ή το υπόλοιπο (αντιστοίχως) του μερίσματος σε μετρητά, από την ημερομηνία πληρωμής του, δηλαδή από την 12η Ιουνίου 2008 και εφεξής.

Υπεύθυνοι για τη σύνταξη του εντύπου παροχής πληροφοριών και την ακρίβεια του περιεχομένου είναι οι κ.κ.:

- Χρήστος Καλαμπόκης, Γενικός Διευθυντής Διοικητικών, Οικονομικών Υπηρεσιών και Κεφαλαιαγορών ? Χρηματαγορών, Ομήρου 23, Αθήνα, τηλ. 210-3669080

- Θεόδωρος Τζαβαλάς, Διευθυντής Διοικητικών Υπηρεσιών, Ομήρου 23, Αθήνα, τηλ. 210-3669110

- Θεοδώρα Βλασοπούλου, Διευθύντρια Διεύθυνσης Χρηματιστηριακών Συναλλαγών & Margin Account, Ακαδημίας 54, Αθήνα, τηλ. 210-3667020

- Χρήστος Μάραντος, Διευθυντής Διεύθυνσης Λογιστικού, Μαυρομιχάλη 8, Αθήνα, τηλ. 210-3396730

Το παρόν πληροφοριακό σημείωμα μπορούν να προμηθεύονται οι ενδιαφερόμενοι από τα γραφεία της Τράπεζας στην Αθήνα, οδός Ομήρου 23, Αθήνα Τ.Κ. 106 72 και σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα της Τράπεζας www.atticabank.gr. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα ανωτέρω γραφεία της Τράπεζας, τηλ.:210 3669063, κ. Παναγιώτη Βασιλόπουλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v