Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EUROMEDICA: Ενέργειες για άρση επιτήρησης

Στα πλαίσια της δημοσίευσης των ενοποιημένων ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων της περιόδου που έληξε την 30 Ιουνίου 2013, και σύμφωνα με το άρθρο 4.1.4.4. του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενημερώνουμε το επενδυτικό κοινό για τα ακόλουθα:

Τα βασικότερα ενοποιημένα και εταιρικά οικονομικά μεγέθη της περιόδου που έληξε την 30/6/2013 έχουν ως ακολούθως:

Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2013 σε € 90.544 έναντι € 128.499 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 29,5%. Η σημαντική μεταβολή του κύκλου εργασιών οφείλεται κατά κύριο λόγο: α) στο γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών της συγκριτικής περιόδου παρουσίασε σημαντική αύξηση που οφείλονταν στην υλοποίηση της σύμβασης που είχε συνάψει η Εταιρεία, με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, για την ιατρική περίθαλψη Λίβυων τραυματιών του εμφυλίου πολέμου, και είχε ως αποτέλεσμα οι κλινικές καθώς και τα κέντρα αποκατάστασης του Ομίλου να εμφανίσουν σημαντικά αυξημένες πληρότητες και β) στο γεγονός ότι την 18/11/2012 ο ΕΟΠΥΥ αναθεώρησε περαιτέρω την τιμολογιακή του πολιτική, βάσει της οποίας υπήρξε σημαντική επιβάρυνση της συμμετοχής των ασφαλισμένων. Αποτέλεσμα της εν λόγω τροποποίησης ήταν η μετατόπιση της ζήτησης από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα υγείας το οποίο επέδρασε μειωτικά στις πληρότητες του Ομίλου και της Εταιρείας αντίστοιχα.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν σε ποσό € 14.274 έναντι € 25.800 κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η σημαντική μείωση των ενοποιημένων κερδών προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων αποδίδεται κυρίως στην σημαντική μείωση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών. Η επίτευξη ωστόσο θετικών ενοποιημένων κερδών προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων, παρά την σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών και το γενικότερα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, επιτεύχθηκε λόγω της σημαντικής μείωσης των λειτουργικών εξόδων με την υλοποίηση αποφάσεων της Διοίκησης του Ομίλου για περικοπή αυτών.

Κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών της 05.04.2012, αποφασίσθηκε, κατ' εφαρμογή της παραγράφου 3.1.2.4. του Κανονισμού του Χ.Α., η μεταφορά των μετοχών της Εταιρείας στην Κατηγορία Επιτήρησης. Ειδικότερα, οι μετοχές της Εταιρείας εντάχθηκαν στην Κατηγορία Επιτήρησης με κριτήριο την ύπαρξη σημαντικών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η ένταξη των μετοχών στη συγκεκριμένη κατηγορία ισχύει από τη συνεδρίαση της 10.04.2012.

Σχετικά με τους λόγους υπαγωγής της Εταιρείας στην κατηγορία επιτήρησης αναφέρουμε τα κάτωθι:

Οι υψηλές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Εταιρείας κατά την 30.6.2013, οφείλονται κατά κύριο λόγο στο επιδεινούμενο πρόβλημα ρευστότητας των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων και στον περιορισμό της ζήτησης των υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας τα τελευταία έτη, ως αποτέλεσμα της συνεχούς εξαγγελίας και εφαρμογής περιοριστικών μέτρων που οδήγησε σε σημαντική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών και του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Η Διοίκηση του Ομίλου λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, προσπαθεί μέσω συγκεκριμένων ενεργειών να επιτύχει βιώσιμη χρηματοοικονομική δομή λαμβάνοντας αποφάσεις που θα συμβάλουν στην επίτευξη θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών, θα διασφαλίζουν την ικανότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων του και θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης του τραπεζικού του δανεισμού.

Επί του τελευταίου θέματος, ήδη βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα με σκοπό την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού, που θα οδηγήσει στην σύγκλιση των χρόνων αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων με τον εμπορικό κύκλο της Εταιρείας και στην ανακατάταξη αυτών σε μακροπρόθεσμα. Ήδη έχουν γίνει πολλές παρουσιάσεις στα τραπεζικά ιδρύματα και έχει αναπτυχθεί η ανάγκη αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού μέσα από σχετικά επιχειρηματικά σχέδια της Εταιρείας και του Ομίλου. Να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων τραπεζικών υποχρεώσεων του Ομίλου και της Εταιρείας, ενδέχεται να μεταβληθεί το χρηματοοικονομικό κόστος καθώς και οι σχετικές εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις της Διοίκησης με στρατηγικό επενδυτή. Σχετικά με το εν λόγω θέμα, η Διοίκηση βρίσκεται στη διαδικασία λήψεως των απαιτούμενων εγκρίσεων από τους εμπλεκόμενους χρηματοπιστωτικούς φορείς, ενώ παράλληλα συνεχίζονται όλες οι λοιπές απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση δημιουργίας του νέου σχήματος, στο πλαίσιο και υπό το πρίσμα των πρόσφατων ανακοινώσεων του αρμοδίου υπουργείου σχετικά με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και τη συνεργασία του με τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας.

Αναγνωρίζοντας ότι οι εν λόγω δυσκολίες ενδέχεται να επηρεάσουν την δραστηριότητα και την χρηματοοικονομική του κατάστασή, ο Όμιλος έχει επανασχεδιάσει την επιχειρηματική ατζέντα με την συνειδητοποιημένη στροφή σε ιδιαίτερα απαιτητικές αγορές του εξωτερικού όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Λιβύη. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη αλλεπάλληλες επαφές με στελέχη του ιατρικού χώρου των χωρών αυτών που στόχο έχουν την επέκταση του Ομίλου στις προαναφερθείσες αγορές, εκμεταλλευόμενος τα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει (εμπειρία, υψηλή τεχνογνωσία και καινοτομία σε ζητήματα υγείας), τόσο μέσω αυτόνομης επιχειρηματικής παρουσίας όσο και μέσα από συμπράξεις με ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς των συγκεκριμένων χωρών.

Ταυτόχρονα, γίνονται προσπάθειες για διασύνδεση των επιτυχημένων μονάδων του Ομίλου στην Ελλάδα με κατοίκους ξένων χωρών, στο πλαίσιο σχετικών συμφωνιών, στοχεύοντας στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας σε ξένους υπηκόους. Πρόσφατο επιτυχημένο παράδειγμα υπήρξε η περίθαλψη τραυματιών από τη Λιβύη σε μονάδες υγείας του Ομίλου στην Ελλάδα.

Πέρα των ανωτέρω, η Διοίκηση του Ομίλου προτίθεται να προβεί εντός της τρέχουσας χρήσεως 2013 σε μια σειρά πρόσθετων ενεργειών για την ενίσχυση της ρευστότητάς του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

Η πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας την 24/7/2013, αντιλαμβανόμενη τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην αγορά χρήματος και κεφαλαίου, αποφάσισε να επανεξετάσει την δυνατότητα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών μελλοντικά, όταν οι συνθήκες δεν θα καθιστούν την υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης εξαιρετικά δυσχερή έως αδύνατη.

Η κατά περίπτωση αποεπένδυση σε πάγια περιουσιακά στοιχεία και συμμετοχικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις, στην περίπτωση που υπάρξουν συμφέρουσες επενδυτικές προτάσεις καθώς και την επανεξέταση διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Ομίλου με σκοπό την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση της.

Η τροποποίηση των πιστωτικών όρων με τους κύριους προμηθευτές του Ομίλου, με σκοπό την σύγκλιση των χρόνων αποπληρωμής των εμπορικών του υποχρεώσεων και είσπραξης των εμπορικών του απαιτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη το χρονοδιάγραμμα είσπραξης από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Η διοικητική και οργανωτική αναδιάρθρωση του Ομίλου, κεντρική διαπραγμάτευση βασικών συμβάσεων και περιορισμός των λειτουργικών και διοικητικών δαπανών με σκοπό την περαιτέρω περιστολή του λειτουργικού κόστους και την ενίσχυση των οργανικών αποτελεσμάτων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής σταθερότητας και με στόχο την τήρηση των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος για το 2013 δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των € 520 εκ. για νοσηλεία (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), ενώ για διαγνωστικές εξετάσεις και φυσιοθεραπεία το ποσό των € 370 εκ., την 23/7/2013 ψηφίστηκε ο Ν. 4172/2013, στο άρθρο 100 του οποίου καθορίζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής. Οι διατάξεις του εν λόγω άρθρου έχουν αναδρομική ισχύ από 1/1/2013 και διάρκεια έως 31/12/2015. Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εν λόγω άρθρο, σε εξάμηνη βάση θα υπολογίζεται το ποσό επιστροφής (clawback) που αντιστοιχεί σε κάθε συμβεβλημένο ιδιώτη πάροχο υπηρεσιών υγείας στη βάση της διαφοράς μεταξύ της προϋπολογισμένης και της πραγματικής δαπάνης.

Η Διοίκηση του Ομίλου, σε συνεργασία και με λοιπές εταιρείες του κλάδου, θα προσβάλλει τις διατάξεις της εφαρμοστικής Υπουργικής Απόφασης του ανωτέρω Νόμου, με υποβολή αίτησης ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η αίτηση, βάσει εκτιμήσεων νομικών, αναμένεται να έχει θετική έκβαση καθώς πολλές από τις διατάξεις του εν λόγω Νόμου αντίκεινται σε διατάξεις του Συντάγματος και παραβιάζουν βασικές αρχές της οικονομικής ελευθερίας και του κράτους δικαίου. Το αποτέλεσμα της αίτησης ακυρώσεως εναντίον της Υπουργικής Απόφασης, αναμένεται να εκδοθεί έως την λήξη της κλειόμενης χρήσεως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v