Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΖΗΝΩΝ: Γνωστοποίηση για συμμετοχή

Προς ενημέρωση του Επενδυτικού Κοινού η εταιρεία ΖΗΝΩΝ Α.Ε. ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Η εταιρεία ΖΗΝΩΝ Α.Ε. στις 8/2/2006 απέκτησε το 50,0000004% της εισηγμένης στο Κυπριακό Χρηματιστήριο "SEA STAR Plc" και σύμφωνα με την παρ. 37α του ΔΛΠ 27 "Ενοποιημένες και Ιδιαίτερες Οικονομικές Καταστάσεις", η εν λόγω συμμετοχή αποτιμήθηκε στο κόστος ήτοι 3,5 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία ΖΗΝΩΝ Α.Ε. στις 21/12/2006 αποφάσισε την πώληση του συνόλου του 50,0000004% της εισηγμένης στο Κυπριακό Χρηματιστήριο "SEA STAR Plc" και επομένως σύμφωνα με το ΔΠΧΠ 5 "Μη κυκλοφορούντα Περιουσιακά Στοιχεία που κατέχονται προς Πώληση και Διακοπείσες Δραστηριότητες" στον Ισολογισμό της, στις 31/12/2006 παρουσιάζει την συμμετοχή της στην θυγατρική εταιρεία ως μη κυκλοφορούντα στοιχεία διαθέσιμα προς πώληση στην αξία κόστους, ήτοι 3,5 εκ. ευρώ.

Στη συνέχεια κατά το 2007 η εταιρία προέβη σε πώληση ποσοστού 44,4% της συμμετοχής της στην ως άνω εταιρία διατηρώντας στο χαρτοφυλάκιό της ποσοστό 5,61% το οποίο και παρέμεινε στην ίδια κατηγορία του ισολογισμού.

Στις 31/12/2007 το εναπομένον ποσοστό από την συμμετοχή της εταιρείας ΖΗΝΩΝ ΑΕ στην "SEA STAR Plc" ανερχόταν σε 5,61% και επομένως η συμμετοχή αυτή από θυγατρική μετατράπηκε σε ένα χρηματοοικονομικό μέσο που εμπίπτει στο Πεδίο Εφαρμογής του ΔΛΠ 39 "Χρηματοοικονομικά Μέσα: Αναγνώριση και επιμέτρηση" το οποίο στην παράγραφο 2 αναφέρει "Το Πρότυπο θα εφαρμόζεται από όλες τις οικονομικές οντότητες και για όλα τα χρηματοοικονομικά μέσα". Σύμφωνα λοιπόν με το ΔΛΠ 39 η εν λόγω συμμετοχή του 5,61% αποτελεί ένα "Διαθέσιμο προς πώληση χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο" το οποίο σύμφωνα με την παράγραφο 46 επιμετράται στην εύλογη αξία. Λαμβανομένου υπόψη την παρ. 46 του ΔΛΠ 39 και την παράγραφο 5 του ΔΠΧΠ 5 σύμφωνα με την οποία "Οι απαιτήσεις επιμέτρησης του παρόντος ΔΠΧΠ δεν εφαρμόζονται στα ακόλουθα περιουσιακά στοιχεία, που καλύπτονται από τα Πρότυπα που αναφέρονται είτε ως μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία είτε ως τμήμα ομάδας διάθεσης: ...γ) στα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΔΛΠ 39 Χρηματοοικονομικά Μέσα: Αναγνώριση και επιμέτρηση", η επένδυση στην "SEA STAR Plc" αποτιμήθηκε στην εύλογη αξία στις 31/12/2007 και για λόγους συγκρισιμότητας αναδιατυπώθηκε η αξία της εν λόγω συμμετοχής στα συγκριτικά στοιχεία της 31/12/2006 βάση του ΔΛΠ 8 "Λογιστικές Πολιτικές, μεταβολές των λογιστικών εκτιμήσεων και λάθη".

Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι το ΔΠΧΠ 5 στην παράγραφο 2 αναφέρει ότι "Οι απαιτήσεις κατάταξης και παρουσίασης του παρόντος ΔΠΧΠ εφαρμόζονται σε όλα τα αναγνωρισμένα μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία και σε όλες τις ομάδες διάθεσης της οικονομικής οντότητας". Επομένως εφαρμόζεται και για τα "Διαθέσιμα προς πώληση χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία" που αναμένεται να ρευστοποιηθούν σε χρόνο λιγότερο των 12 μηνών από την ημερομηνία του Ισολογισμού, δεδομένου ότι τα "Διαθέσιμα προς πώληση χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία" που αναμένεται να ρευστοποιηθούν σε χρόνο περισσότερο των 12 μηνών από την ημερομηνία του Ισολογισμού θεωρούνται ως "Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία" όπως άλλωστε εμφανίζονται στο υπόδειγμα ΟΥ4 του ΔΛΠ 1 "Παρουσίαση των Οικονομικών Καταστάσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v