Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

COCA-COLA: Εξαγορά της Socib

Η Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε. (Coca-Cola Τρία Έψιλον, Εταιρεία) ανακοινώνει σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της Socib S.p.A., δεύτερου μεγαλύτερου εμφιαλωτή της The Coca-Cola Company στην Ιταλία.

Το συνολικό καθαρό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται στα 270 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του χρέους αλλά όχι και των εξόδων εξαγοράς). Η τελική τιμή αγοράς υπόκειται σε ορισμένες αναπροσαρμογές.

Η εξαγορά τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών κι αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2008. Κατά συνέπεια, δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τα κέρδη του 2008.

Η εξαγορά της Socib θα διευρύνει την παρουσία της Coca-Cola Τρία Έψιλον στην Ιταλία με την προσθήκη πέντε ακόμα περιοχών της Νότιας Ιταλίας και 14 εκατ. κατοίκων. Η εξαγορά θα αυξήσει την κλίμακα των δραστηριοτήτων της Coca-Cola Τρία Έψιλον κατά περίπου 25% σε όγκο πωλήσεων και θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης με την εφαρμογή πρωτοβουλιών marketing για όλη τη χώρα, με την βελτίωση των σχέσεων με σημαντικούς πελάτες και την ανταλλαγή ιδεών για καλύτερες εμπορικές πρακτικές.

Επιπλέον, η εξαγορά αναμένεται να οδηγήσει σε ενίσχυση κερδών αξιοποιώντας ευκαιρίες ανάπτυξης άλλων εταιρειών του ομίλου στην Ιταλία, όπως της Fonti del Vulture, εταιρείας εμφιάλωσης και εμπορίας νερού. Επίσης αναμένεται αποτελεσματικότερη διαχείριση κόστους λόγω των οικονομιών κλίμακας της διευρυμένης επιχείρησης.

Ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola Τρία Έψιλον δήλωσε: ''Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με αυτή την εξαγορά, η οποία διευρύνει την παρουσία μας στην περιοχή της νότιας Ιταλίας και συμπληρώνει την παρουσία μας στην περιοχή της κεντρικής και βόρειας Ιταλίας.

Η Socib έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο πωλήσεων και θεωρούμε οτι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξής του από τον συνδυασμό των δυο εταιρειών. Ειδικότερα, η εξαγορά αυτή μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε την γνώση μας για τη τοπική αγορά και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων πώλησής μας, ώστε να δημιουργηθεί μια ακόμα πιο ισχυρή και ολοκληρωμένή επιχείρηση στην ιταλική αγορά.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός οτι η εξαγορά αυτή είναι σύμφωνη με την μακροπρόθεσμη στρατηγική της Coca-Cola Τρία Έψιλον, να εξασφαλίσει υψηλής ποιότητας ανάπτυξη και κέρδη για τους μετόχους της μέσω της συνεχούς διεύρυνσης του δοκιμασμένου επιχειρηματικού της μοντέλου σε νέες αγορές και κατηγορίες προιόντων.

Είμαι επίσης στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω οτι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Socib, Fabrizio Capua θα αναλάβει καθήκοντα Προέδρου της διευρυμένης επιχείρησής μας στην Ιταλία και ο Dario Rinero, Γενικός Διευθυντής σήμερα στην Ιταλία, θα αναλάβει εκτελεστικά καθήκοντα για ολόκληρη την επιχείρησή μας στην χώρα.''

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές προϊόντων της The Coca-Cola Company παγκοσμίως, δραστηριοποιείται σε 28 χώρες με συνολικό πληθυσμό 550 εκατομμύρια ανθρώπους. Η εταιρία είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια της Αθήνας (ΧΑ:EEEK), του Λονδίνου (LSE:CCB) και της Αυστραλίας (ASX:CHB). Οι αμερικανικοί αποθετήριοι τίτλοι (ADRs) διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE:CCH).  

Η Socib ιδρύθηκε στην Καλάβρια το 1962 ως εξουσιοδοτημένος εμφιαλωτής της The Coca-Cola Company για την νότια Ιταλία. Το 1974, η οικογένεια Capua εξαγόρασε την εταιρεία και μέσα στη δεκαετία του 1990 η δικαιοδοσία της εξαπλώθηκε στην ενδοχώρα της νότιας καθώς και στην Σαρδηνία.

Σήμερα η Socib καλύπτει συνολικά 5 περιοχές (Καμπανία, Πούλια, Μπασιλικάτα, Καλάβρια και Σαρδηνία). Τα κεντρικά γραφεία της είναι στο Marianise (κοντά στη Νάπολη) και διαθέτει 4 μονάδες συμπεριλαμβάνοντας 11 γραμμές παραγωγής.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η παρούσα Έκθεση περιέχει δηλώσεις που αφορούν το μέλλον και συνεπάγονται κινδύνους και αβεβαιότητες.

Κατά κανόνα, αλλά όχι πάντοτε, οι δηλώσεις αυτού του είδους περιλαμβάνουν τη μνεία λέξεων όπως ''πιστεύουμε'', ''προοπτική'', ''κατευθυντήριες γραμμές", ''αναμένουμε'', ''σκοπεύουμε'', ''προβλέπουμε'', ''σχεδιάζουμε'', ''προσδοκούμε'', ''στοχεύουμε'' και άλλες παρόμοιες διατυπώσεις που αφορούν το μέλλον.

Εκτός από τις δηλώσεις που αφορούν γεγονότα του παρελθόντος, όλες οι υπόλοιπες, όπως, μεταξύ άλλων, δηλώσεις για τη μελλοντική οικονομική θέση και τα αποτελέσματά μας, την προοπτική μας για το 2008 και τα επόμενα χρόνια, την επιχειρηματική μας στρατηγική και τις συνέπειες του μακρο-οικονομικού περιβάλλοντος και της διεθνούς τιμής τους πετρελαίου στις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες και την οικονομική μας κατάσταση, προϋπολογισμούς, προβλεπόμενα επίπεδα κατανάλωσης και παραγωγής, προβλέψεις για το κόστος πρώτων υλών και άλλα στοιχεία κόστους, εκτιμήσεις κεφαλαιουχικών δαπανών, σχέδια και στόχους της διοίκησης της εταιρείας σε σχέση με μελλοντικές δράσεις, αποτελούν αναφορές στο μέλλον.

Δεν πρέπει να βασίζεστε άκριτα σε αυτές τις δηλώσεις που αναφέρονται στο μέλλον. Εκ φύσεως, τέτοιες δηλώσεις που αφορούν το μέλλον ενέχουν κινδύνους και αβεβαιότητες, εφ' όσον αντανακλούν τις σημερινές μας εκτιμήσεις και προσδοκίες για μελλοντικά γεγονότα και περιστάσεις που μπορεί να αποδειχθούν ανακριβείς.

Τα πραγματικά αποτελέσματα της Εταιρείας ενδέχεται να διαφέρουν σε ουσιώδη βαθμό από τις δηλώσεις για το μέλλον που περιέχονται στην παρούσα Έκθεση για διάφορους λόγους, όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι κίνδυνοι που περιγράψαμε στην τελευταία ετήσια έκθεσή μας στο Έντυπο 20-F που κατετέθη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (φάκελος υπ`αρ. 1-31466).

Αν και πιστεύουμε ότι οι προσδοκίες που αντικατοπτρίζονται στις εν λόγω δηλώσεις για το μέλλον είναι εύλογες, δεν μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι τα μελλοντικά μας αποτελέσματα, το επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι επιδόσεις ή τα επιτεύγματά μας θα ικανοποιήσουν αυτές τις προσδοκίες.

Επιπλέον, ούτε εμείς ούτε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο αναλαμβάνει την ευθύνη για την ακρίβεια και την πληρότητα δηλώσεων που αφορούν το μέλλον. Δεν σκοπεύουμε απαραιτήτως να τις προσαρμόσουμε μετά την ημερομηνία των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων που περιλαμβάνονται στην παρούσα, είτε σε σχέση με τα πραγματικά αποτελέσματα, είτε σε σχέση με τυχόν μεταβολή των προσδοκιών μας, εκτός αν η επικαιροποίησή τους καταστεί επιβεβλημένη εκ του νόμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v