Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Εξαγορά ουκρανικής τράπεζας

H Τράπεζα Κύπρου ολοκλήρωσε σήμερα την εξαγορά της Ουκρανικής τράπεζας AvtoZAZBank, αφού έλαβε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές στην Κύπρο και Ουκρανία. Η Τράπεζα Κύπρου προχωρά πλέον δυναμικά στην προσφορά τραπεζικών υπηρεσιών στην Ουκρανική αγορά.

Σύμφωνα με τη στρατηγική του, το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου επεκτείνεται σε χώρες με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, μεγάλο πληθυσμό, σχετικά χαμηλή τραπεζική διείσδυση και υψηλή αναγνωρισιμότητα της Τράπεζας Κύπρου. Η Τράπεζα Κύπρου θα προσφέρει ολοκληρωμένες τραπεζικές υπηρεσίες στη Ουκρανία, αξιοποιώντας επίσης το μεγάλο αριθμό πελατειακών σχέσεων που διαθέτει με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Η Τράπεζα απόκτησε σήμερα το 97,2% της AvtoZAZBank, πληρώνοντας αντίτιμο ευρώ 57,9 εκατ. σε μετρητά.

Η AvtoZAZBank ιδρύθηκε το 1991 και παρέχει ολοκληρωμένες τραπεζικές υπηρεσίες. Τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στο Κίεβο και διαθέτει δίκτυο καταστημάτων το οποίο αποτελείται από 26 καταστήματα και 18 εποχιακά γραφεία συναλλάγματος σε τέσσερις κύριες περιοχές της Ουκρανίας. Η AvtoZAZBank απασχολεί 365 εργαζόμενους. Σύμφωνα με τις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις της στις 31 Δεκεμβρίου 2007, τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας ανέρχονται σε ευρώ16 εκατ., το σύνολο των δανείων ανέρχεται σε ευρώ 98 εκατ. και το σύνολο των καταθέσεων σε ευρώ 76 εκατ.

Τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή των εργασιών της Τράπεζας στην Ουκρανία θα συνεχίσει να ασκεί ο κ.Bairaka Vladyslav Mykhailovych ο οποίος προέρχεται από την εξαγορασθείσα τράπεζα AvtoZAZBank. Ο κ.Bairaka Vladyslav Mykhailovych διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της AvtoZAZbank τα τελευταία 6 χρόνια, ενώ στο παρελθόν κατείχε ψηλές διοικητικές θέσεις και σε άλλες τοπικές τράπεζες.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που διοργανώθηκε σήμερα στην Ουκρανία με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της εξαγοράς της AvtoZAZBank από την Τράπεζα Κύπρου, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Συγκροτήματος κ.Ανδρέας Ηλιάδης αφού αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης του Συγκροτήματος στην Ουκρανία δήλωσε : "Νιώθουμε σίγουροι ότι η επέκτασή μας στην Ουκρανία μέσω της εξαγοράς της AvtoZAZBank θα συνεισφέρει προς τον στόχο της Τράπεζας Κύπρου, για ανάπτυξής της σε μία ισχυρή τραπεζική δύναμη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ".

Σύμφωνα με τις Κανονιστικές Αποφάσεις του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου ανακοινώνεται επίσης ότι η εξαγορά της AvtoZAZBank γίνεται σε καθαρά εμπορική βάση.
Το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου ιδρύθηκε το 1899 και είναι σήμερα ο ηγετικός χρηματοοικονομικός οργανισμός στην Κύπρο. Το 1991 ίδρυσε το πρώτο του τραπεζικό κατάστημα στην Ελλάδα και από το 1999 ξεκίνησε τη δυναμική του επέκταση στην Ελληνική επικράτεια. Το Συγκρότημα έχει εδραιώσει την παρουσία του στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 2001 λειτούργησε θυγατρική τράπεζα στην Αυστραλία.

Το Συγκρότημα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών που περιλαμβάνει τραπεζικές υπηρεσίες, χρηματοδοτήσεις, φάκτοριγκ, χρηματοεπενδυτικές υπηρεσίες, διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων, και ασφάλειες γενικού κλάδου και ζωής. Η Τράπεζα Κύπρου λειτουργεί μέσω 300 καταστημάτων, από τα οποία 143 λειτουργούν στην Κύπρο, 135 στην Ελλάδα, 5 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 11 στην Αυστραλία, 4 στη Ρουμανία, 1 στη Ρωσία και 1 στα Channel Islands. Επιπλέον, η Τράπεζα λειτουργεί καταστήματα αντιπροσωπείας στη Ρωσία, τον Καναδά και τη Νότια Αφρική. Το Συγκρότημα εργοδοτεί 6.909 άτομα διεθνώς. Στις 31 Δεκεμβρίου 2007, το Σύνολο Περιουσιακών Στοιχείων του Συγκροτήματος ανερχόταν σε ευρώ 31,76 δισ. (£18,59 δισ.) και τα Ίδια Κεφάλαιά του σε ευρώ 1,97 δισ. (£1,15 δισ.).

Οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Συγκροτήματος www.bankofcyprus.com.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v