Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο

Την ελαφρώς αυξημένη τοποθέτηση σε μετοχές έναντι ομολόγων σε ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο βλέπει ο Αλ. Πατέλης, Senior Economist της Citigroup Asset Management, προτείνοντας ευρωπαϊκά εταιρικά αντί κρατικά ομόλογα, ενώ θεωρεί ελκυστικούς τους κλάδους των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των βιομηχανιών.

Το ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο
του Αλέξη Πατέλη, Senior Economist της Citigroup Asset Management

Οι προβλέψεις μας παραμένουν προς την ανοδική κατεύθυνση της παγκόσμιας οικονομίας για τους εξής λόγους:

- Τα επιτόκια στις ΗΠΑ βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και θα στηρίξουν τις αναπτυξιακές προοπτικές καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

- Η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής των ΗΠΑ, εκφραζόμενη μέσω περικοπών φόρων και αύξησης των αμυντικών δαπανών, ενισχύει την οικονομική δραστηριότητα.

- Οι σχετικά χαμηλές τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχύσει την καταναλωτική κίνηση.

- Μετά την επενδυτική άπνοια που ακολούθησε τη φούσκα των εταιριών τεχνολογίας, έχει διαπιστωθεί μια μικρή, αλλά αυξητική, επενδυτική κίνηση.

- Η διαδικασία αναπλήρωσης και συσσώρευσης αποθεμάτων το πρώτο τρίμηνο θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Λόγοι για επιφυλακτικότητα

Δεν αναμένεται επανάληψη της εκρηκτικής ανόδου κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1990, γιατί:

* Τα χαμηλά επιτόκια δεν θα διατηρηθούν σε μόνιμη βάση.

* Οι καταναλωτές δε δείχνουν να έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, εξακολουθώντας να ξοδεύουν παρά να αποταμιεύουν/ επενδύουν.

* Τα εταιρικά χρέη είναι αυξημένα, λόγω του μεγάλου δανεισμού των επιχειρήσεων.

* Οι προσδοκίες για πολύ αυξημένα μακροπρόθεσμα εταιρικά κέρδη δεν είναι συμβατές με τη μέτρια ανάπτυξη του ΑΕΠ.

* Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα λόγω του ισχυρού δολαρίου.

Πληθωρισμός και Νομισματική Πολιτική

Η περίοδος που ακολουθεί μια ύφεση τείνει να μετριάζει τις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς υπάρχει μεγάλη αδράνεια ενσωματωμένη στην οικονομία. Γι’ αυτό το λόγο δεν περιμένουμε επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους.

Ομόλογα

Ευνοούνται οι τοποθετήσεις σε ευρωπαϊκά ομόλογα, καθώς δεν αναμένεται τόσο γρήγορη αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, όσο στην Αμερική. Επίσης θα προτιμηθούν οι τοποθετήσεις σε εταιρικά έναντι των κρατικών ομολόγων, καθώς τα εταιρικά ομόλογα τείνουν να έχουν καλύτερη απόδοση από τα κρατικά, όταν ο οικονομικός κύκλος εξέρχεται της ύφεσης.

Μετοχές

Πιστεύουμε ότι οι μετοχές τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρωζώνη είναι ομοίως υποτιμημένες. Οι ΗΠΑ επιδεικνύουν την περισσότερο εμφανή ανάκαμψη εταιρικών κερδών. Ακολουθούν η Ευρωζώνη και η Αγγλία, με τέταρτη την Ιαπωνία, η οποία πλήττεται από μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά προβλήματα.

Οι πλέον ελκυστικοί κλάδοι, βάσει αποτίμησης, είναι αυτοί των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των βιομηχανιών. Οι λιγότερο ελκυστικοί κλάδοι είναι αυτοί της τεχνολογίας και της ενέργειας.

Συνοψίζοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε τις θετικές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, με κάποια επιφυλακτικότητα, και την ελαφρώς αυξημένη τοποθέτηση σε μετοχές έναντι ομολόγων σε ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v