Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως θα επιτύχετε τη μέγιστη απόδοση στα α/κ

Ο γενικός διευθυντής της ΑΤΕ ΑΕΔΑΚ κ. Αντώνης Λεβέντης προτείνει σχηματισμούς χαρτοφυλακίων αμοιβαίων κεφαλαίων για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής απόδοσης, ανάλογα με τον κίνδυνο και το χρονικό ορίζοντα της επένδυσης.

Πως θα επιτύχετε τη μέγιστη απόδοση στα α/κ
του Αντώνη Λεβέντη

Γεν. Διευθυντή ΑΤΕ ΑΕΔΑΚ

Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχει μια τάση συσσώρευσης κεφαλαίου σε φορείς που έχουν κύριο χαρακτηριστικό της λειτουργίας τους την επαγγελματική διαχείριση κεφαλαίων. Ο μεμονωμένος επενδυτής είναι δύσκολο στην εποχή μας να γνωρίζει την ποικιλία των εναλλακτικών μορφών τοποθετήσεων και να είναι γνώστης των σύνθετων τεχνικών που απαιτούνται για να μεγιστοποιήσει των απόδοση των κεφαλαίων του.

Οι εταιρίες διαχειρίσεως αμοιβαίων κεφαλαίων προσφέρουν με πολύ χαμηλό κόστος, επαγγελματική διαχείριση, γιατί είναι σε θέση να ενημερώνονται συνεχώς για τις οικονομικές εξελίξεις, να προβλέπουν τις μακροοικονομικές τάσεις και να αντιδρούν αμέσως στις ταχύτατα μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς.

Για τους παραπάνω λόγους τα α/κ είναι ένα επενδυτικό προϊόν το οποίο συγκεντρώνει πλήθος μοναδικών πλεονεκτημάτων, όπως άμεση ρευστότητα του προϊόντος, ποικιλία εναλλακτικών μορφών τοποθέτησης και υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού. Το γεγονός του επιμερισμού του κινδύνου, αλλά και του δυσανάλογα μικρού κόστους σε σχέση με τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν, καθιστούν τα α/κ σχεδόν μοναδική επιλογή.



Τα κρίσιμα σημεία για τον επενδυτή που επενδύει σε α/κ είναι:

· Η χρονική περίοδος που πραγματοποιεί την επένδυση. Μιας και οι επενδυτικές αποφάσεις που σχετίζονται άμεσα με τις οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κατά την οποία αποφασίζεται η επένδυση. Κατά συνέπεια ο υποψήφιος επενδυτής πρέπει να έχει υπόψη του τις συνθήκες που επικρατούν στην συγκεκριμένη φάση του οικονομικού κύκλου και να επιλέξει την τοποθέτηση των τοποθετήσεών του σε α/κ.

· Ο κίνδυνος που είναι διατεθειμένος να αναλάβει. Ο σημαντικότερος επενδυτικός στόχος είναι η μεγιστοποίηση των μελλοντικών αποδόσεων, με την ανάληψη του μικρότερου δυνατού κινδύνου. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να ενημερωθεί σωστά για τον κίνδυνο που εμπεριέχει η τοποθέτηση σε κάθε κατηγορία α/κ και να αποφασίσει, αφενός για τον κίνδυνο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει, και αφετέρου τον χρονικό ορίζοντα που επιθυμεί, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό την ικανοποιητικότερη διασπορά των τοποθετήσεών του.

Εάν σε αυτά τα ερωτήματα ο υποψήφιος επενδυτής δώσει τις ”σωστές” απαντήσεις, τότε έχει προδιαγράψει την ευνοϊκή πορεία της επένδυσής του. Δηλαδή, ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δώσει, θα επιλέξει και τις κατηγορίες των α/κ που ενδείκνυνται για επένδυση στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία, με βάση, φυσικά, τοις προσωπικές του ανάγκες.

Σε ότι αφορά τους συνδυασμούς α/κ που μπορεί ο υποψήφιος επενδυτής να πραγματοποιήσει, η ΑΤΕ ΑΕΔΑΚ προτείνει τον σχηματισμό χαρτοφυλακίων με τέτοια διάρθρωση, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απόδοση, σε σχέση με τον κίνδυνο, αλλά και τον χρονικό ορίζοντα της επένδυσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v