Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτικές ”συνταγές” για δύσκολους καιρούς

Η οικονομία πάντα διέγραφε και, βεβαίως, θα συνεχίσει να διαγράφει κύκλους, επισημαίνει ο κ. Αλέξανδρος Μακρής, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ, συνιστώντας 6 κινήσεις στους επενδυτές που διαβλέπουν δυσκολίες και κινδύνους στις αγορές. Τα 10 ”κλειδιά” για σωστές επιλογές.

Επενδυτικές ”συνταγές” για δύσκολους καιρούς
Του Αλέξανδρου Μακρή, διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ

Η οικονομία πάντα διέγραφε και βεβαίως θα συνεχίσει να διαγράφει κύκλους. Περίοδοι ανάπτυξης διαδέχονται περιόδους ύφεσης αλλά και το αντίστροφο. Αντίστοιχα περίοδοι ανόδου των αγορών διαδέχονται περιόδους πτώσης.

Η ευφορία που επικρατεί στις περιόδους ανάπτυξης συντελεί ώστε να παραβλέπονται ορισμένοι θεμελιώδεις νόμοι, που έχουν πολύ μεγάλη σημασία και διαχρονική ισχύ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι αξίες να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα. Τότε ακολουθεί η ύφεση. Τότε οι περισσότεροι επενδυτές φοβούνται ότι θα έρθει η συντέλεια του κόσμου και ότι θα χάσουν τις περιουσίες τους. Τότε αρχίζει μια κρίση.

Οι κρίσεις είναι απρόβλεπτες όσον αφορά το πότε ακριβώς θα επέλθουν, το πόσο έντονες θα είναι και το πόσο ακριβώς θα διαρκέσουν. Τι πρέπει να κάνει ένας επενδυτής όταν διαγνώσει την αρχή μιας κρίσης;

- Πρέπει να επανεξετάσει την επενδυτική του στρατηγική και να επιβεβαιώσει ότι στην περίπτωσή του τηρούνται οι βασικοί κανόνες:

- Να επιβεβαιώσει ότι τα χρήματα που επενδύει είναι τα διαθέσιμά του και όχι εκείνα που χρειάζεται για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες διαβίωσης ή άλλες πολύ βραχυπρόθεσμες ανάγκες ή υποχρεώσεις του.

- Να επιβεβαιώσει ότι ο χρονικός του ορίζοντας είναι ο κατάλληλος για τη μορφή της επένδυσης που έχει επιλέξει.

- Να επιβεβαιώσει ότι οι διάφορες μορφές επένδυσης αντιπροσωπεύονται στο χαρτοφυλάκιό του και ότι η κατανομή των κεφαλαίων του στις διάφορες μορφές επένδυσης είναι η κατάλληλη και δεν ξεπερνά τον επενδυτικό κίνδυνο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει.

- Το ίδιο πρέπει να κάνει και για τη διασπορά που έχουν οι επενδύσεις του σε κάθε μορφή επένδυσης. Είναι προφανές ότι η διασπορά μειώνει τον επενδυτικό κίνδυνο.

- Να κάνει τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις και να επιλέξει τις καταλληλότερες επιμέρους επενδύσεις.

* Οι σωστές επιλογές

Πριν μερικά χρόνια, η κύρια επιλογή των επενδυτών σε περίοδο κρίσης ήταν ο χρυσός και σε κάποιο βαθμό παραμένει ακόμη. Η νομισματική σταθερότητα των τελευταίων ετών έχει όμως αναδείξει την αξία που έχουν τα ρευστά στο χαρτοφυλάκιο.

Συνοπτικά λοιπόν πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:

- Σε περιόδους κρίσης είναι σκόπιμο τα χαρτοφυλάκια να παρουσιάζουν αυξημένο ποσοστό ρευστών.

- Ένα μέρος από τα ρευστά έχουν σαν σκοπό να προσδώσουν σταθερότητα στο χαρτοφυλάκιο και πρέπει να τοποθετούνται σε προθεσμιακές καταθέσεις ή επενδύσεις που έχουν σταθερή απόδοση χωρίς διακύμανση της αξίας τους.

- Ένα άλλο μέρος από τα ρευστά, που έχει σαν σκοπό την αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών, αξίζει να επενδύεται σε Αμοιβαία Κεφάλαια Διαχείρισης Διαθεσίμων που δεν έχουν κόστος εισόδου-εξόδου και είναι εύκολα και άμεσα ρευστοποιήσιμα.

- Τα ομόλογα παρουσιάζουν μικρότερες διακυμάνσεις τιμών από τις μετοχές. Είναι σκόπιμο να ενισχύονται οι επενδυτικές θέσεις σε ομόλογα όχι μόνο για σταθερότητα αλλά και για εξασφάλιση αποδόσεων.

Τα εταιρικά ομόλογα, εκδοτών που κρίνονται αξιόπιστοι, παρουσιάζουν επίσης δελεαστικές αποδόσεις. Και πάλι τα Αμοιβαία Κεφάλαια που επενδύουν και σε εταιρικά ομόλογα είναι μια σωστή επενδυτική λύση.

- Οι μετοχές αναντίρρητα είναι από τις επενδύσεις με τον μεγαλύτερο επενδυτικό κίνδυνο. Δεν πρέπει όμως να μειώνεται κατά πολύ η επένδυση σε μετοχές ή να κλείνουν τελείως οι μετοχικές θέσεις ή να αποσύρεται τελείως ένας επενδυτής από αγορές ή κλάδους γιατί τότε περιορίζεται και η δυνατότητα του κέρδους όταν η αγορά θα βγει από τη κρίση και ανακτήσει τις δυνάμεις της.

- Επιλεγμένες μετοχές μπορούν να προφυλάξουν το χαρτοφυλάκιο από μεγάλες πτωτικές κινήσεις. Τέτοιες είναι μετοχές ’blue chips” εταιρειών που έχουν μεγάλους τζίρους, υγιείς ισολογισμούς και μακροχρόνια καλά αποτελέσματα και κατά τη διάρκεια της κρίσης οι τιμές τους έχουν εξευτελιστεί.

- Άλλες επιλεγμένες μετοχές μπορούν να αυξήσουν την απόδοση του χαρτοφυλακίου μέσω των υψηλών μερισμάτων που διανέμουν. Η μερισματική απόδοση είναι και η πραγματική αντιστάθμιση της πτώσης.

- Αντιστάθμιση του επενδυτικού κινδύνου (hedging). Δηλαδή το άνοιγμα θέσης αντίθετης από την αρχική και η διατήρηση και των δύο θέσεων για όσο διάστημα η αβεβαιότητα στην αγορά είναι μεγάλη και δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση.

- Ακόμη και αν μια κρίση επηρεάζει όλες τις κύριες αγορές, φαινόμενο πολύ πιθανό στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, είναι σκόπιμο να επενδύουμε σε περισσότερες από μία αγορές, γιατί δεν μπορούμε να προβλέψουμε με σιγουριά ούτε ποια αγορά θα πληγεί περισσότερο, ούτε ποια αγορά είναι αυτή που πρώτη θα περάσει σε φάση ανάπτυξης. Έχοντας επενδύσει σε περισσότερες αγορές, έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες κάποιες επενδύσεις μας να αποδώσουν γρηγορότερα.

- Σε περιόδους παρατεταμένων κρίσεων εμφανίζονται τα επενδυτικά προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου, ή και εγγυημένης απόδοσης.

Η αβεβαιότητα σε γεωπολιτικό, οικονομικό και χρηματοπιστωτικό επίπεδο που εμφανίζεται σε περιόδους κρίσεων προσφέρει μια σειρά από επενδυτικές ευκαιρίες. Κάθε κρίση δεν επηρεάζει στον ίδιο βαθμό όλες τις αγορές ή όλους τους κλάδους ή όλες τις οικονομίες.

Αγορές, κλάδοι ή οικονομίες που δεν πλήττονται ή πλήττονται λιγότερο από μία κρίση, προσελκύουν κεφάλαια που αποεπενδύονται από τις αγορές που πλήττονται περισσότερο. Αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον δημιουργεί ευκαιρίες.

Αλλά και στις αγορές που πλήττονται, η έντονη διακύμανση των τιμών, δίνει δυνατότητες δημιουργίας κέρδους μέσα από συχνότερο και γρηγορότερο trading. Αυτό ισχύει εξ ίσου για τις αγορές χρήματος, για τις αγορές κεφαλαίου και για τις αγορές συναλλάγματος.

Αυτή είναι και η επενδυτική θεώρηση των αντισταθμιστικών κεφαλαίων των γνωστών hedge funds. Οι ειδικοί επαγγελματίες διαχειριστές τους έχουν εξαιρετικά βραχυπρόθεσμη θεώρηση και ανοίγουν και κλείνουν επενδυτικές θέσεις σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα. Ακόμη παρουσιάζονται επιχειρηματικές επενδυτικές ευκαιρίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v