Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Σε ισχύ το ανοδικό σενάριο, παρά την κόπωση”

Η αδυναμία της Σοφοκλέους να παρακολουθήσει τις ξένες αγορές οφείλεται περισσότερο στην κόπωση πολλών δεικτοβαρών τίτλων παρά σε κάποιο παράγοντα κινδύνου επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ, τονίζοντας ότι το ανοδικό σενάριο παραμένει σε ισχύ και έχει τον πρώτο λόγο σε ενδεχόμενη διάσπαση με όγκο των 2.130 μονάδων.

”Σε ισχύ το ανοδικό σενάριο, παρά την κόπωση”
τoυ Μάνου Χατζηδάκη, υπεύθυνου Τμήματος Ανάλυσης της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ

Με μικρά κέρδη 0,76% έκλεισε την Χρηματιστηριακή εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης στις 2.124,70 μονάδες με κύριο χαρακτηριστικό την συρρίκνωση των συναλλαγών και της μεταβλητότητας.

Η μέση συναλλακτική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 19% και διαμορφώθηκε (με πακέτα) στα 197 εκ ευρώ έναντι 244 εκ ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

Η απορρόφηση των πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο από τις πρόσφατες προσφορές πακέτων σε Εθνική, Πειραιώς αλλά και Alpha bank, και οι εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων - μετοχοποιήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας αυτή την εβδομάδα.

Η πρόθεση πώλησης του Ταχ. Ταμιευτηρίου μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού και η έναρξη του διαγωνισμού της Γενικής Τράπεζας (πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη) αποτέλεσαν αντικείμενο διερεύνησης αναφορικά με τις συνέργιες και τα οφέλη του κάθε οργανισμού που εμπλέκεται στην υπόθεση αλλά και των όρων του διαγωνισμού.

Ο τραπεζικός κλάδος φαίνεται να μπαίνει πλέον σε μια τελική φάση προσδιορισμού μεριδίων αλλά και συσχετισμού δυνάμεων, καθώς ο διαγωνισμός για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βρίσκει τους βασικούς διεκδικητές του με αυξημένη ρευστότητα γεγονός το οποίο προοιωνίζει μια σκληρή μάχη για την απόκτηση του 35%.

Στις ξένες αγορές η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική: Η καταγραφή αλλεπάλληλων υψηλών με εύκολη απορρόφηση των πιέσεων σε ημέρες πραγματοποίησης κερδών είχε σαν καύσιμο τα θετικά και πέρα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών εταιρικά αποτελέσματα αλλά και μακροοικονομικά στοιχεία τα οποία γέμισαν με αισιοδοξία τις αγορές.

Οι αγορές προεξοφλούν έξοδο από την ύφεση έστω και με αργό ρυθμό και σε συνδυασμό από την τόνωση της ρευστότητας η οποία προέρχεται από τις αγορές ομολόγων συντηρείται ένα ράλι κόντρα στην εποχικότητα των αγορών.

Η αδυναμία της Ελληνικής αγοράς να παρακολουθήσει αυτή την περίοδο τις ξένες οφείλεται μάλλον στην κόπωση πολλών δεικτοβαρών τίτλων να ακολουθήσουν και να δώσουν τάση στο δείκτη παρά σε κάποιο παράγοντα κινδύνου ο οποίος λειτουργεί ανασταλτικά στην ζήτηση μετοχών.

Το ενδιαφέρον πλέον της αγοράς έχει επικεντρωθεί στο που θα σπάσει η συσσώρευση. Η απροθυμία έντονης προσφοράς και ζήτησης που θα έδινε τάση στον Γενικό Δείκτη αυξάνουν την αβεβαιότητα και την επιφυλακτικότητα των εμπλεκομένων οι οποίοι στην πλειοψηφία τους παραμένουν στο περιθώριο της αγοράς με αποτέλεσμα την συρρίκνωση των συναλλακτικών όγκων.

Μετά και την συνεδρίαση της Παρασκευής η αγορά έχει ξεπεράσει το σημείο ”μηδέν” όπου και ο τριγωνικός σχηματισμός διαγραμματικά ολοκληρώθηκε γεγονός το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες ζωηρότερης κίνησης.

Πάντως, το ανοδικό σενάριο παραμένει σε ισχύ και έχει τον πρώτο λόγο σε ενδεχόμενη διάσπαση με όγκο των 2.130 μονάδων όπου και αναμένεται αύξηση της μεταβλητότητας και του συναλλακτικού όγκου.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει βίαιη εκτόνωση και η αγορά θα βρεθεί πολύ γρήγορα κοντά στις 2.180 μονάδες, περιοχή όπου εντοπίζεται η πρώτη μεσοπρόθεσμη αντίσταση.

Χαρακτηριστικά, όπως αυξημένοι όγκοι και έναρξη κίνησης με ανοδικό κενό θα πρέπει να προβληματίσουν ως προς την πιθανότητα επιστροφής στα επίπεδα των 2.100 μονάδων, ενώ οι υποψήφιοι πρωταγωνιστές θα πρέπει να αναζητηθούν στον τραπεζικό κλάδο.

Από την άλλη πλευρά το η διάσπαση των 2.100 μονάδων έχει σαν δεύτερο επίπεδο στήριξης τις 2.040 μονάδες, ενδεχόμενο όμως το οποίο έχει απομακρυνθεί καθώς η προσφορά κοντά στις 2.100 μονάδες φαίνεται να απορροφάται με σχετική ευκολία.

Τέλος, επισημαίνεται ότι την Πέμπτη 23/10 ξεκινά η δημοσίευση των τραπεζικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου με πρώτη την Εθνική Τράπεζα για την οποία οι εκτιμήσεις της αγοράς αναμένουν βελτίωση κερδοφορίας μεταξύ 38% και 40%, ενώ το χρονικό διάστημα μεταξύ 22 και 24 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η Δημόσια Εγγραφή για την Δ.Ε.Η.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v