Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνική Τράπεζα:Τι είναι το ”Bull Bear Winner 2”

Στο επενδυτικό προϊόν της Ελληνικής Τράπεζας ”Bull Bear Winner 2” αναφέρεται ο Π. Τερζής, Senior Treasury Dealer της τράπεζας, επισημαίνοντας πως σε προηγούμενα back testing που πραγματοποιήθηκαν, η μέση απόδοση του προϊόντος έφτανε το 7,43% και η μέγιστη το 26,24%.

Ελληνική Τράπεζα:Τι είναι το ”Bull Bear Winner 2”
του Πασχάλη A. Τερζή, Senior Dealer Treasury Dept. της Ελληνικής Τράπεζας

”Ακόμα μια εναλλακτική επενδυτική πρόταση προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, με μέγιστη απόδοση έως 54%, σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, χαμηλές αποδόσεις άλλων μορφών επένδυσης και έλλειψη κατεύθυνσης στα χρηματιστήρια.

Το ”BULL BEAR WINNER 2” είναι ένα προϊόν διάρκειας 18 μηνών του οποίου η απόδοση σχετίζεται με το δείκτη DJ-EUROSTOXX 50, των πενήντα μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών και αποδίδει έως 54% είτε σε ανοδική είτε σε πτωτική αγορά.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό προϊόν το οποίο ευνοείται από την κίνηση του υποκείμενου δείκτη είτε προς τη μία είτε προς την άλλη πλευρά. Η μέγιστη δυνητική απόδοση επιτυγχάνεται εάν κατά τη διάρκεια ζωής του προϊόντος η παρατήρηση του μήνα t είναι είτε μεγαλύτερη ή ίση του +3% είτε μικρότερη ή ίση του –3% από τον προηγούμενο μήνα t-1. Δηλαδή ευνοείται από την αύξηση της μεταβλητότητας και -κατά συνέπεια- της μηνιαίας διακύμανσης. Η χειρότερη περίπτωση (worst case scenario) για τον επενδυτή είναι το άθροισμα των 18 παρατηρήσεων να ισούται με 0. Αυτό για να συμβεί θα πρέπει επί παραδείγματι να ισοσκελίζονται 18 μικρές παρατηρήσεις (+1%, -1%, -0.5% +0.5% κοκ) που πρακτικά είναι μάλλον απίθανο. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση θα του επιστραφεί το κεφάλαιό του στη λήξη στο 100%.

Σε προηγούμενες παρατηρήσεις (back testing) που πραγματοποιήθηκαν, από τον Δεκέμβριο 1991 έως Ιανουάριο 2003 η μέση απόδοση έφτανε το 7.43% και η μέγιστη απόδοση 26.24%. Αν λάβουμε υπόψη ότι τα επιτόκια ήταν αρκετά υψηλότερα για την προαναφερθείσα περίοδο, γίνεται κατανοητό ότι το κόστος ευκαιρίας (opportunity cost) είναι πάρα πολύ χαμηλό (επιτόκιο 18μηνών στο επίπεδο 2.10% - 2.50%).

Συνοψίζοντας, το ”BULL BEAR WINNER 2” προσφέρει:

· εγγυημένο κεφάλαιο στη λήξη

· υψηλή μέγιστη απόδοση στη λήξη (έως 54%) είτε σε ανοδική είτε σε πτωτική αγορά

· μικρό ελάχιστο ποσό επένδυσης (€10.000)

· δυνατότητα εισόδου/εξόδου από το προϊόν πριν τη λήξη, σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς.

Σημαντικό πλεονέκτημα για τους επενδυτές είναι ότι το προϊόν διατίθεται και σε συνδυασμό με 3μηνη ή 6μηνη προθεσμιακή κατάθεση που προσφέρουν κατά πολύ υψηλότερες αποδόσεις από τις τρέχουσες στην αγορά. Ενδεικτικά στο συνδυασμό 70-30 (προθεσμιακή – προϊόν), το επιτόκιο στην 3μηνη κατάθεση ανέρχεται στο 4.10% ενώ στο 6μηνο στο 3.15%.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v