Big Data και Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζουν το επάγγελμα του Ορκωτού

Οι σύγχρονες τάσεις στον τομέα του ελέγχου περιλαμβάνουν τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών και μεθόδων. Οι ανατροπές που φέρνει η τεχνολογία και ένα μεταπτυχιακό με ιδιαίτερη σημασία.

Big Data και Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζουν το επάγγελμα του Ορκωτού
  • Των Γεώργιου Δότση*, Ιωάννη Κατσαμποξάκη**, Άγγελου Διονυσόπουλου***

Στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, ο ρόλος του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή (ΟΕΛ) είναι κρίσιμος, σημαντικός και πολυδιάστατος διότι από τη φύση της εργασίας του επηρεάζει βασικούς τομείς της καθημερινής λειτουργίας μιας επιχείρησης, όπως η επιβεβαίωση πληροφοριών, η ανάλυση και οι συμβουλές, η προώθηση καλών πρακτικών, η επιβολή συμμόρφωσης και η εξειδίκευση σε νέες τεχνολογίες.

Ωστόσο, οι ΟΕΛ αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν αυξημένες απαιτήσεις ρύθμισης και συμμόρφωσης, τεχνολογικές εξελίξεις, σύνθετες οικονομικές δομές, απειλές ασφάλειας και προστασίας δεδομένων καθώς και πίεση για ανεξαρτησία και αντικειμενικότητα.

Οι προκλήσεις αυτές απαιτούν από τους ΟΕΛ να είναι ευέλικτοι, επαγρυπνούντες και ενήμεροι για τις εξελίξεις στον τομέα τους, προκειμένου να παρέχουν αποτελεσματικούς και αξιόπιστους ελέγχους.

Οι σύγχρονες τάσεις στον τομέα του ελέγχου από έναν ΟΕΛ περιλαμβάνουν τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών και μεθόδων, όπως η τεχνολογία blockchain, η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), η αυτοματοποίηση ρομποτικών διαδικασιών και η τεχνολογία βοηθού τεχνητού νευρωνικού δικτύου, για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της ακρίβειας και της διαφάνειας των ελέγχων.

Ορισμένες από τις κύριες τάσεις περιλαμβάνουν αυτοματοποίηση και ΤΝ, ψηφιακή επανάσταση, ενίσχυση της διαφάνειας, εστίαση στην αειφορία και την κοινωνική ευθύνη και ανάπτυξη δεξιοτήτων. Οι τάσεις αυτές αντικατοπτρίζουν τη σύγχρονη εξέλιξη του ρόλου του ΟΕΛ και την ανάγκη προσαρμογής στον ψηφιακό και κοινωνικό τοπίο.

Big  data και ελεγκτική

Οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις συλλέγουν μεγάλα ποσά δεδομένων σε συνεχή βάση, όπως μετρήσεις απογραφών σε πραγματικό χρόνο, παρακολούθηση αγορών και πωλήσεων. Με αυτές τις μεγάλες βάσεις δεδομένων (Big data), οι παραδοσιακές διαδικασίες ελέγχου γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές, γεγονός που απαιτεί επανεξέταση του τρόπου διεξαγωγής των ελέγχων.

Η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένo κίνδυνο ουσιώδους σφάλματος, δυσκολία στον εντοπισμό σχετικών πληροφοριών και, συνεπώς, σε λανθασμένη κρίση και κατ΄ επέκταση σε λανθασμένη γνώμη.

Η εξέλιξη της ΤΝ μπορεί να έχει σημαντικές επιδράσεις στον τρόπο που εκτελούνται οι έλεγχοι και στον ρόλο του ΟΕΛ. Οι επαναλαμβανόμενες εργασίες μπορούν να αυτοματοποιηθούν με τη χρήση ΤΝ, ενώ οι ελεγκτές μπορούν να επικεντρωθούν σε πιο στρατηγικές εργασίες που απαιτούν ανάλυση και συλλογισμό.

Η εφαρμογή της ΤΝ στον έλεγχο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητά του. Αντί ο ΟΕΛ να ελέγξει ένα δείγμα συναλλαγών με την κλασσική παραδοσιακή μέθοδο, μπορεί να επωφεληθεί από τη μεθοδολογία της ΤΝ και να ελέγξει το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας σημαντικά το κόστος του ελεγκτικού χρόνου, διοχετεύοντας έτσι ελεγκτικούς πόρους σε θέματα που απαιτούν επαγγελματικό σκεπτικισμό και επαγγελματική κρίση. Η ανάγκη αυτή ολοένα και αυξάνεται, καθώς αυξάνονται συνεχώς τα δεδομένα και οι πληροφορίες.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ΤΝ δεν αντικαθιστά τον ανθρώπινο ελεγκτή και την κρίση του. Η μετάβαση μέρους του ελεγκτικού έργου στην ΤΝ βοηθάει στη διαχείριση μεγάλου όγκου πληροφοριών αλλά χωρίς τους ΟΕΛ που ασκούν επαγγελματικό σκεπτικισμό δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ένας έλεγχος.

Για αυτό άλλωστε οι βασικές παραδοσιακές γνώσεις που πρέπει να κατέχει ένας ΟΕΛ σε λογιστικά, ελεγκτικά, φορολογικά και νομικά θέματα είναι πάντα σημαντικές και επίκαιρες. Οι ΟΕΛ θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοούν την τεχνολογία και να αξιολογούν τα αποτελέσματα των συστημάτων αυτών, ενώ παραμένουν υπεύθυνοι για τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμοσμένη Οικονομική και Χρηματοοικονομική» με ειδίκευση στην «Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και με το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ), αποτελεί το μοναδικό εξειδικευμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ελλάδα που «θεραπεύει» πολυδιάστατα τις γνώσεις που απαιτούνται για το επάγγελμα του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή, συνδυάζει ακαδημαϊκές και επαγγελματικές γνώσεις και παρέχει την εκπαιδευτική προετοιμασία στους φοιτητές για να διαγωνισθούν στις εξετάσεις των γνωστικών αντικειμένων που καλύπτουν την προϋπόθεση των επαγγελματικών εξετάσεων για την εξέλιξή τους σε Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές.

Πλεονεκτήματα του προγράμματος αποτελούν:

  • Η συνεργασία με το ΣΟΕΛ και η διδασκαλία αρκετών μαθημάτων από εξειδικευμένα στελέχη του (ορκωτούς ελεγκτές λογιστές).
  • Η αναγνώριση μαθημάτων για τη λήψη του επαγγελματικού τίτλου του ΣΟΕΛ.
  • Η σημαντική απαλλαγή μαθημάτων στα διεθνή προγράμματα του ACCA και ICAEW.
  • Οι υψηλοί δείκτες απασχόλησης των αποφοίτων. Η πλειοψηφία των αποφοίτων εργάζεται σε ελεγκτική εταιρία πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Mπορείτε να βρείτε την Προκήρυξη και την Αίτηση Συμμετοχής εδώ.

 

* Ο Γιώργος Δότσης (φωτ. αριστερά) είναι Αναπληρωτής Καθηγητής, Διευθυντής του ΔΠΜΣ «Εφαρμοσμένη Οικονομική και Χρηματοοικονομική», Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

** Ο Ιωάννης Κατσαμποξάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

*** Ο Αγγελος Διονυσόπουλος (φωτ. δεξιά) είναι Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής, Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΣΟΕΛ


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v