Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

E-Commerce: Τα πέντε λάθη που καταστρέφουν τις πωλήσεις

Τα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία. Απλές «συνταγές» για το πώς θα τα αποφύγετε και θα κάνετε το ηλεκτρονικό σας κατάστημα ελκυστικό. Γράφει η Ιωάννα Αναστασάκη.

E-Commerce: Τα πέντε λάθη που καταστρέφουν τις πωλήσεις
  • Της Ιωάννας Αναστασάκη*

Η πορεία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και η αποφυγή κοινών λαθών μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα πέντε πιο σημαντικά λάθη που μπορούν να καταστρέψουν τις e-commerce πωλήσεις σας.

Πρώτον, περιορισμένες μέθοδοι πληρωμής

Έχετε όλες τις πιθανές μεθόδους πληρωμής; Όλοι έχουμε τον αγαπημένο μας τρόπο πληρωμής, αυτόν που είναι αποθηκευμένος παντού στο κινητό μας ή στον browser. Αν δεν προσφέρετε αρκετές επιλογές πληρωμής, κινδυνεύετε να χάσετε πελάτες. Εδώ είναι μια λίστα με τους πιθανούς τρόπους πληρωμής που πρέπει να προσφέρετε:

  1. Πιστωτικές και Χρεωστικές Κάρτες: Visa, MasterCard, American Express\
  2. Ηλεκτρονικά Πορτοφόλια (eWallets): PayPal, Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay
  3. Τραπεζικές Μεταφορές: Iris
  4. Αντικαταβολή
  5. Αγορές με Δόσεις: Klarna, Afterpay
  6. Προπληρωμένες Κάρτες και Δωροκάρτες
  7. Κρυπτονομίσματα: Για ειδικές κατηγορίες πελατών, οι πληρωμές σε crypto μπορεί να είναι χρήσιμες

Δεύτερον, ανεπαρκείς μέθοδοι παράδοσης

Η ευελιξία στην παράδοση είναι εξίσου σημαντική με τις επιλογές πληρωμής. Οι πελάτες θέλουν να έχουν επιλογές που ταιριάζουν στον τρόπο ζωής τους και στις ανάγκες τους. Εξετάστε τις παρακάτω μεθόδους παράδοσης:

  1. Ταχυμεταφορές (Courier Services)
  2. Παράδοση την Επόμενη Ημέρα
  3. Παράδοση την Ίδια Ημέρα
  4. Locker Delivery
  5. Οικολογική Παράδοση

Όλα τα παραπάνω απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό στο UX/CX, έτσι ώστε να παραμένει η ιστοσελίδα εύχρηστη και να μπορεί ο χρήστης να βρει εύκολα την πληροφορία που χρειάζεται.

Τρίτον, κακή σχεδίαση και υλοποίηση των CTAs

Τα Calls to Action (CTAs) είναι κρίσιμα για την κατεύθυνση των χρηστών προς την επιθυμητή ενέργεια. Εξετάστε τα CTAs του website σας. Έχουν υψηλή αντίθεση; Φαίνονται στην product page στο πρώτο scroll; Κάντε δοκιμές με διαφορετικά λεκτικά για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα. Παραδείγματα CTAs περιλαμβάνουν:

  1. “Αγόρασε Τώρα”
  2. “Πρόσθεσε στο Καλάθι”
  3. “Εξερεύνησε Περισσότερα”
  4. “Δες Λεπτομέρειες”
  5. “Άμεση Αγορά”

Τέταρτο, ανεπαρκείς περιγραφές και οπτικοακουστικό υλικό

Ο βέλτιστος αριθμός εικόνων σε μια product page είναι πέντε εικόνες. Επιπλέον, η προσθήκη βίντεο μπορεί να αυξήσει την εμπιστοσύνη στο brand και την αντίληψη της ποιότητας των προϊόντων. Οι περιγραφές των προϊόντων πρέπει να δημιουργούν μια βιωματική εμπειρία για τον χρήστη. Οι πελάτες πρέπει να αντιλαμβάνονται πραγματικά τα χαρακτηριστικά, τις προτεινόμενες χρήσεις και εφαρμογές των προϊόντων, αντί να βλέπουν απλώς μια απλή καταγραφή χαρακτηριστικών.

Πέμπτο, μη βελτιστοποιημένη εμπειρία χρήστη (UX/CX)

Η εμπειρία χρήστη είναι το κλειδί για την επιτυχία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος. Μια κακή εμπειρία χρήστη μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά ποσοστά μετατροπών και υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης. Βεβαιωθείτε ότι η ιστοσελίδα σας είναι φιλική προς τον χρήστη, εύκολη στην πλοήγηση, και γρήγορη στη φόρτωση. Χρησιμοποιήστε δεδομένα για να αναλύσετε τη συμπεριφορά των χρηστών και να εντοπίσετε σημεία που χρειάζονται βελτίωση.

Συμπέρασμα

Η αποφυγή αυτών των πέντε κοινών λαθών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις πωλήσεις και την επιτυχία του ηλεκτρονικού σας καταστήματος. Επενδύστε σε μια ευρεία γκάμα επιλογών πληρωμής και παράδοσης, βελτιώστε τα CTAs, εμπλουτίστε τις product pages με υψηλής ποιότητας περιγραφές και οπτικοακουστικό υλικό, και εξασφαλίστε μια εξαιρετική εμπειρία χρήστη.

Πολλοί ακόμη παράγοντες επηρεάζουν τις πωλήσεις «after the click». Επενδύστε σε ένα website audit από την VALUE (www.value.marketing) για να εντοπίσετε ακριβώς πού χρειάζεται βελτίωση το site σας. Η VALUE είναι μία multi-awarded 360 marketing agency που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες για να σας βοηθήσει να προσελκύσετε περισσότερους πελάτες και να αυξήσετε τις μετατροπές σας με τις σωστές στρατηγικές.

 

* Συνιδρυτής και digital strategist director της εταιρείας VALUE


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v