Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς μπορεί ένας οικονομολόγος να εξασφαλίζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Η σημασία της γνώσης του χρηματοοικονομικού τομέα και το μεταπτυχιακό του Τμήματος Οικονομικών του ΕΚΠΑ με το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Πώς μπορεί ένας οικονομολόγος να εξασφαλίζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
  • Γράφουν οι Γεώργιος Δότσης* και Ιωάννης Κατσαμποξάκης**

Ο χρηματοοικονομικός τομέας αποτελεί ένα κρίσιμο κομμάτι της οικονομίας, καθώς ασχολείται με τη διαχείριση του χρήματος και την κατανομή των πόρων. Ο ρόλος του στην καθημερινή ζωή είναι κεντρικός και ζωτικός, διευκολύνοντας τις οικονομικές δραστηριότητες και επιτρέποντας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα (άτομα, επιχειρήσεις, κράτη) να δανείζουν ή να δανείζονται για να υποστηρίξουν τις επιλογές τους.

Για έναν οικονομολόγο ο χρηματοοικονομικός τομέας αποτελεί μια ζωτική περιοχή μελέτης καθώς σχετίζεται με τους μηχανισμούς και τους θεσμούς εκείνους που διευκολύνουν την αποτελεσματική κατανομή των πόρων και διαμορφώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα σε εταιρικό και κρατικό επίπεδο, επηρεάζοντας την οικονομική πολιτική και προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Κύρια σημεία του χρηματοοικονομικού τομέα που μελετά ένας οικονομολόγος είναι:

  • Η αποτελεσματική κατανομή των κεφαλαίων με σκοπό τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής ευημερίας.
  • Η αβεβαιότητα και ο κίνδυνος, βασικές έννοιες που σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων.
  • Το χρηματοοικονομικό σύστημα και οι χρηματοοικονομικές αγορές οι οποίες διευκολύνουν τη ροή των κεφαλαίων, καθορίζουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και επηρεάζουν την οικονομική σταθερότητα και μεγέθυνση.
  • Η χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση, εστιάζοντας στο ρόλο των διαμεσολαβητών, όπως οι τράπεζες και άλλοι χρηματοοικονομικοί θεσμοί.
  • Η νομισματική πολιτική, εστιάζοντας στην οικονομική ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και την απασχόληση.
  • Οι χρηματοοικονομικές κρίσεις, εστιάζοντας στα αίτια και τις συνέπειες των κρίσεων, οι οποίες μπορούν να έχουν ευρύτατες επιπτώσεις στην οικονομία. Η κατανόηση αυτών των κρίσεων βοηθά στον σχεδιασμό πολιτικών για την πρόληψη και διαχείριση μελλοντικών χρηματοοικονομικών διαταραχών.
  • Η συμπεριφορική χρηματοοικονομική, μελετώντας πώς η κοινωνική συμπεριφορά επηρεάζει τις χρηματοοικονομικές αποφάσεις και τα αποτελέσματα της αγοράς.

Μια σημαντική δεξιότητα

Οι γνώσεις επί τέτοιων θεμάτων αποτελούν σημαντική δεξιότητα στην αγορά εργασίας. Οπλίζουν τα άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις και αναλυτικές δεξιότητες, ποσοτικές και ποιοτικές, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του σύγχρονου χρηματοοικονομικού τομέα. Να αναλύουν σύνθετα χρηματοοικονομικά δεδομένα, να ερμηνεύουν οικονομικές τάσεις και να παίρνουν αποφάσεις βασισμένες σε δεδομένα, να αξιολογούν οικονομικές πολιτικές. Να διεξάγουν οικονομικές έρευνες, να εισηγούνται θέματα σχετικά με τις χρηματοοικονομικές αγορές, να διαχειρίζονται τις χρηματοοικονομικές λειτουργίες των επιχειρήσεων, να αξιολογούν ευκαιρίες επενδύσεων. Να αναπτύσσουν στρατηγικά σχέδια, να αναγνωρίζουν, να επιμετρούν και να περιορίζουν διάφορους τύπους κινδύνων.

Σε μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας, η οποία αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, οι υποψήφιοι με μεταπτυχιακό τίτλο στην Οικονομική και Χρηματοοικονομική ξεχωρίζουν διότι διαθέτουν υψηλότερο επίπεδο ειδίκευσης και ένα ευρύτερο σύνολο δεξιοτήτων, κάτι που τους καθιστά πιο ελκυστικούς για τους εργοδότες που αναζητούν κορυφαίο ταλέντο.

Το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμοσμένη Οικονομική και Χρηματοοικονομική» με ειδίκευση στην «Χρηματοοικονομική Ανάλυση και Πολιτική» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αποτελεί ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη χρηματοοικονομική εμπλουτισμένο με το απαραίτητο υπόβαθρο γνώσεων στην οικονομική επιστήμη. Το Πρόγραμμα παρέχει ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο, πρακτικές δεξιότητες και έναν ανταγωνιστικό προβάδισμα στην αγορά εργασίας, καθιστώντας το απαραίτητο προσόν για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν καριέρα στη χρηματοοικονομική, στα οικονομικά, τη συμβουλευτική, την ανάλυση πολιτικής καθώς και συναφείς κλάδους.

Δείτε εδώ το video με την περιγραφή του προγράμματος. 

Οι αιτήσεις ξεκίνησαν και μπορείτε να βρείτε την Προκήρυξη και την Αίτηση Συμμετοχής εδώ.

* Ο Γεώργιος Δότσης (φωτ. αριστερά) είναι Αναπληρωτής Καθηγητής, Διευθυντής του ΔΠΜΣ «Εφαρμοσμένη Οικονομική και Χρηματοοικονομική», Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

** Ο Ιωάννης Κατσαμποξάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v