Το τελευταίο τρίμηνο του έτους ξεκίνησε με εντεινόμενο προβληματισμό από πλευράς επενδυτών σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη που αναμένεται να επιφέρει η επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων παρέμβασης από τις κυριότερες κεντρικές τράπεζες.
Ο πληθωρισμός, σε αντίθεση με τις αρχικές προβλέψεις, αποδείχθηκε ότι έχει μονιμότερο χαρακτήρα, σκαρφαλώνοντας σε υψηλά σαράντα ετών σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Η ρητορική των διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), καθώς και της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρώπης (ECB) επικεντρώνεται στο ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο πληθωρισμός αποτελεί μεγάλη απειλή μακροπρόθεσμα για τη διεθνή οικονομική δραστηριότητα και η τιθάσευσή του έχει αναδειχθεί σε απόλυτη προτεραιότητα, έστω και εάν αυτό γίνει εις βάρος των ρυθμών ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.
Υπό αυτό το πρίσμα, η FED προχώρησε κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους σε έξι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, διαμορφώνοντας το επιτόκιο παρέμβασης στο 4,00% και η ECB προχώρησε αντίστοιχα σε τρεις αυξήσεις, διαμορφώνοντας το επιτόκιο της ευρωζώνης στο 2,00%, όπως απεικονίζει το διάγραμμα που ακολουθεί.
Τεχνικά η οικονομία των ΗΠΑ έχει εισέλθει σε ύφεση, εμφανίζοντας δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι η αγορά εργασίας κινείται σε επίπεδα πλήρους απασχόλησης. Η καμπύλη επιτοκίων των ΗΠΑ είναι πλέον ανεστραμμένη, καθώς η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ανήλθε στο 4,62% και είναι υψηλότερη του αντίστοιχου 10ετούς που είναι 4,10% (πηγή: Bloomberg, στοιχεία 3/11/2022), το οποίο συνήθως αποτελεί πρόδρομο δείκτη επερχόμενης ύφεσης.
Στην Ευρώπη, οι προβληματισμοί εντείνονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος και την κλιμάκωση των γεωπολιτικών κινδύνων. Ενώ οι αποτιμήσεις των εταιρειών είναι πλέον ελκυστικότερες, οι εκτιμήσεις μελλοντικής κερδοφορίας τους αναθεωρούνται προς τα κάτω, τόσο λόγω του αυξανόμενου λειτουργικού κόστους από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας όσο και της τελικής ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες που αναμένεται να μειωθεί το επόμενο διάστημα, κυρίως εξαιτίας της ανόδου των τιμών.
Πώς μπορούν να αντεπεξέλθουν οι επενδυτές σε αυτές τις συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας;
Ο επενδυτικός κίνδυνος αποτελεί εγγενές χαρακτηριστικό των αγορών κεφαλαίου και χρήματος, όμως σε κάθε σημείο του οικονομικού κύκλου μπορούν να παρουσιαστούν συμφέρουσες ευκαιρίες. Για παράδειγμα, σε ένα περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα επίτευξης αποδόσεων υψηλότερων από τις παραδοσιακές τραπεζικές καταθέσεις, με μεγάλη ασφάλεια και άμεση ρευστότητα. Όσο δε τα επιτόκια ανεβαίνουν, οι τοποθετήσεις αυτού του τύπου γίνονται ακόμη πιο αποδοτικές.
Σε καιρούς αβεβαιότητας όπως αυτοί που διάγουμε σήμερα, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία οι επενδυτές να αναλαμβάνουν ρίσκο εντός των ορίων του επενδυτικού προφίλ τους και να διαθέτουν μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Επίσης να ακολουθούν την πρακτική των σταδιακών καταβολών, που αμβλύνει τις διακυμάνσεις που εμφανίζουν οι αγορές.
Τα αμοιβαία κεφάλαια αποτελούν τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο επένδυσης για την πλειονότητα των επενδυτών, καθώς προσφέρουν τα οφέλη της ενεργής επαγγελματικής διαχείρισης και μεγάλη διασπορά, βελτιστοποιώντας τη σχέση προσδοκώμενης απόδοσης/κινδύνου. Αυτό εξάλλου αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι τα κεφάλαια υπό διαχείριση παγκοσμίως άγγιξαν τα 62 τρισ. ευρώ στο τέλος του β' τριμήνου 2022 (πηγή: EFAMA).
*Ο Κρις Αίσωπος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ALPHA TRUST και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Διαχειριστών Συλλογικών Επενδύσεων και Περιουσίας (ΕΘΕ).
ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ
Η ALPHA TRUST ιδρύθηκε το 1987 και δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Λουξεμβούργο. Εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και είναι εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την 5η Ιουλίου 2022. Το 2020 εντάχθηκε στην πρωτοβουλία «Principles for Responsible Investment» (PRI) με την ιδιότητα του «Investment Manager Signatory».
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.