Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Triple A Experts ΑΕΠΕΥ Παναγιώτης Ταναμπασίδης, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr παραθέτει -μέσω ηλεκτρονικής επιστολής που μας έστειλε- τις απόψεις του για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο.
Αγαπητέ κύριε Κοτζαμάνη,
Λαμβάνοντας την ευκαιρία από το κατατοπιστικό και ενημερωμένο άρθρο σας σχετικά με τις εκλογές του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου και τα σημαντικά θέματα που το νέο Δ.Σ θα κληθεί να διαχειριστεί, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να καταθέσω τις απόψεις μου ως υποψήφιος μέλος του Δ.Σ.
Ο νέος νόμος (4941/2022) για την αναμόρφωση του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου στο άρθρο 41, ορίζει ότι τα κριτήρια υπολογισμού και επιμερισμού της τακτικής εισφοράς καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης του Δ.Σ του Συνεγγυητικού και σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Είναι γνωστό σε όλους ότι το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο έχει λάβει μελέτη της EY σχετικά με νέο προτεινόμενο τρόπο υπολογισμού και επιμερισμού των εισφορών, όμως αυτή η μελέτη έχει χαρακτηριστεί εμπιστευτική και δεν έχει διανεμηθεί στα μέλη, ούτε έχουν παρουσιαστεί επίσημα τα αποτελέσματα της. Από διαρροές έχει γίνει γνωστό ότι η μελέτη εισάγει νέους παράγοντες στον υπολογισμό των εισφορών όπως η Κεφαλαιακή Επάρκεια, ο Δείκτης Κερδών προς Ιδία Κεφάλαια, ο Κύκλος Εργασιών και το ύψος των Ώριμων Πιστωτικών Υπολοίπων των Πελατών, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστή η στάθμιση που θα έχει ο κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες.
Για την οικονομία της συζήτησης θα αποφύγω να αναφερθώ στα ζητήματα διαφάνειας και ηθικής που προκύπτουν από το γεγονός ότι τα μέλη δεν έχουν πρόσβαση σε μία μελέτη που πληρώθηκε από τις εισφορές τους και τους αφορά άμεσα, καθώς θα επηρεάσει τις εισφορές που θα κληθούν να καταβάλουν στο μέλλον. Θα επικεντρωθώ μόνο στην αναγκαιότητα του γεγονός ότι οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών θα πρέπει να συζητηθεί ανοιχτά και εμπεριστατωμένα με όλα τα συμμετέχοντα μέλη. Ο όποιος νέος τρόπος υιοθετηθεί για τον υπολογισμό των εισφορών θα πρέπει να έχει την συναίνεση της πλειοψηφίας των μελών.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο προτείνω το νέο Δ.Σ, με την ευκαιρία που του δίνεται από το νέο νόμο στη διαμόρφωση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Κεφαλαίου, να αποδώσει αυξημένες αρμοδιότητες στη Γενική Συνέλευση των Μελών, στους πραγματικούς μέτοχους του Κεφαλαίου. Αυτό για εμένα σημαίνει πως σημαντικές αποφάσεις, όπως αυτή που αφορά τον υπολογισμό και επιμερισμό των εισφορών, θα πρέπει να παραπέμπονται προς ψηφοφορία στα ίδια τα μέλη πριν προταθούν από το ΔΣ προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Υπουργείο Οικονομικών.
Σχετικά με το ζήτημα των συσσωρευμένων ζημιών, η τελευταία έκθεση διαχείρισης (2021) του Συνεγγυητικού αναφέρει ότι το σύνολο του Κεφαλαίου (άθροισμα Αρχικών και Τακτικών Εισφορών) υπολογίζεται σε 53.060.535 ευρώ. Αντίστοιχα, στον ισολογισμό του 2021 που έχει συνταχθεί βάσει των ΔΛΠ, αναφέρεται ότι το σύνολο της Καθαρής Θέσης του Κεφαλαίου είναι 31.660.254. Εξ αυτού προκύπτει ότι το σύνολο της ζημιάς που θα κληθούν να εγγράψουν τα μέλη στα αποτελέσματα τους είναι περίπου 21 εκ. ευρώ ή 39% του συνόλου των εισφορών τους.
Εξ όσων είναι γνωστά, κατά την διάρκεια της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που επεξεργάστηκε το νέο νόμο, δεν έγινε η παραμικρή αναφορά σχετικά με την αναγκαιότητα μεταβατικής περιόδου, παρόλο που το ύψος των συσσωρευμένων ζημιών ήταν γνωστό, με αποτέλεσμα ο νέος νόμος να μην έχει καμία σχετική πρόνοια. Θεωρώ δεδομένο ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια μεταβατική περίοδος 3-5 έτη για την εγγραφή αυτών των ζημιών, τουλάχιστον για τους σκοπούς υπολογισμού της Κεφαλαιακής Επάρκειας ούτως ώστε καμία εταιρία να μην αντιμετωπίσει θέμα εξαιτίας των αποτελεσμάτων του Συνεγγυητικού. Περαιτέρω, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα μέλη δεν θα χρειαστεί να συνεισφέρουν επιπλέον κεφάλαια στο Συνεγγυητικό προκειμένου καλυφθούν οι συσσωρευμένες ζημιές.
Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στην περαιτέρω αξιοποίηση της περιουσίας του Κεφαλαίου και στην ανεύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης του. Είναι ξεκάθαρο ότι το σύνολο του Κεφαλαίου αυτή τη στιγμή επαρκεί για την κάλυψη τυχόν μελλοντικών αποζημιώσεων, όμως η αναζήτηση επιπλέον εσόδων είτε από αποδόσεις των επενδύσεων και των ακινήτων, είτε από άλλες πηγές, θα πρέπει να ενταθεί. Η αξιοποίηση του κτηρίου του «Άστρον» πρέπει να αποτελέσει ένα από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα του νέου Δ.Σ.
Το νέο Δ.Σ θα πρέπει να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις ώστε να μπορεί να εκμεταλλευτεί το «Άστρον» με εμπορικούς όρους αντίστοιχους της περιοχής στην οποία βρίσκεται. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να επιδιωχθεί ο αποχαρακτηρισμός του κτηρίου, προκειμένου να είναι ελκυστικό για τον οποιαδήποτε ενοικιαστή/επενδυτή.
Το Συνεγγυητικό, είναι ένας θεσμός θεμελιώδης στη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς. Οι αποφάσεις που θα λάβει το νέο Δ.Σ κατά τη διάρκεια της θητείας του θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία του για τα επόμενα χρόνια και για αυτό θα πρέπει όλα τα μέλη να συμμετέχουν στις διαδικασίες, να έχουν λόγο και αναλυτική ενημέρωση για όλα τα σημαντικά ζητήματα.
Ειλικρινώς
Παναγιώτης Ταναμπασίδης
ΥΓ: Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr για τα τρία μέλη του ΔΣ του Συνεγγυητικού τα οποία προέρχονται από τις εταιρείες που εκτελούν υπηρεσίες θεματοφυλακής, ή εκτέλεσης εντολών, εκτός από τον κ. Παναγιώτη Ταναμπασίδη, υποψήφιοι επίσης είναι οι κ.κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, Ευάγγελος Χαρατσής, Νίκος Ανδριανόπουλος, Νίκος Πετροπουλάκης, Ίων Κουφοπαντελής και Σπύρος Κυρίτσης.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.