Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούμενο, οι μονιμότερες τοποθετήσεις

Η αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον δεν διευκολύνει τις μονιμότερες τοποθετήσεις σε μετοχικούς τίτλους, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στην εκμετάλλευση των έντονων διακυμάνσεων, επισημαίνει ο Β. Χατζής της Αττικής ΑΕΔΑΚ, τονίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΟΤΕ στην πορεία του ΧΑ, αλλά και την εκτόνωση των πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο.

Ζητούμενο, οι μονιμότερες τοποθετήσεις
του Βασίλη Χατζή, διευθυντή επενδύσεων της Αττικής ΑΕΔΑΚ

”Η αγορά του Χ.Α.Α μετά απο μακρά περίοδο πτώσης δοκιμάζει την περιοχή των 1.800 μονάδων περίπου ως μακροχρόνιο επίπεδο στήριξης, από το οποίο εφ΄όσον οι συνθήκες το επιτρέψουν θα μπορούσε να κινηθεί θετικότερα απ΄ ότι έχουμε συνηθίσει κατά τα τελευταία τρία έτη.



Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι το Χ.Α.Α σημείωσε χαμηλό τετραετίας πρίν απο ένα μερίπου μήνα και σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση είναι φυσιολογικό να υπάρξει μια τεχνική αντίδραση, η οποία μπορεί να είναι σημαντική τόσο σε απόδοση όσο και σε χρονική διάρκεια. Αυτός κατά βάση είναι ο λόγος που η αγορά φαίνεται ότι κρατά σχετικά εύκολα το επίπεδο των 1.800 μονάδων και μετά από προσπάθεια αρκετών συνεδριάσεων κατάφερε να κλείσει πάνω απο τις 1.850 μονάδες στις 21/11/2002.

Ο όγκος των συναλλαγών κατά την εν λόγω συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα υψηλός για την τρέχουσα φάση και όλα πλέον δείχνουν ότι η αγορά θα μπορούσε να οδηγηθεί στα κρίσιμα επίπεδα των 1.950-2.000 μονάδων σχετικά άμεσα. Στην επίτευξη ή μή του στόχου αυτού είναι σαφές ότι κεντρικό ρόλο θα παίξει η πορεία της μετοχής του ΟΤΕ, μετά την ασυνήθιστα μεγάλη πίεση που έχει δεχθεί.

Οι ενδείξεις συνηγορούν σε μια συγκρατημένα αισιόδοξη πρόβλεψη σε συνδυασμό με την εκτόνωση των πωλήσεων και τις τραπεζικές μετοχές, παράγοντες που διαμόρφωναν μέχρι πρότινος ασφυκτικό περιβάλλον για το Χ.Α.Α.

Στην εν λόγω εκτόνωση συντελούν και τα αποτελέσματα εννεαμήνου που σε γενικές γραμμές ήταν γενικά μέτρια, μάλλον όμως καλύτερα σε σχέση με αυτά που περίμενε η αγορά.

Ο σημαντικότερος παράγων όλων όμως θα είναι η πορεία των διεθνών αγορών, η οποία όλο και περισσότερο πρόσφατα είναι φανερό ότι επηρεάζει και την εγχώρια.

Η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού που έχει τρωθεί σημαντικά απο τα διάφορα σκάνδαλα, είναι λογικό ότι θα πάρει χρόνο να επιστρέψει, σε συνδυασμό με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας η οποία δεν έχει δείξει σημάδια σταθεροποίησης, καθ΄όσον εξακολουθούν οι κίνδυνοι της τρομοκρατίας, του θέματος του Ιράκ και της πιθανής δεύτερης ύφεσης των ΗΠΑ.

Όσο αυτοί οι κίνδυνοι διατηρούνται σε σημαντικό βαθμό, οι εισροές στις μετοχικές αγορές θα έχουν μάλλον προσωρινό χαρακτήρα εκμετάλλευσης των διακυμάνσεων, παρά χαρακτήρα μονιμότερων τοποθετήσεων, που είναι και το ζητούμενο, προκειμένου να μιλάμε για αλλαγή της τρέχουσας πτωτικής τάσης”.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v