Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Επαναπροσδιορίστε τους επενδυτικούς στόχους”

Με βάση τις θεμελιώδεις επενδυτικές αρχές (κατανομή και διασπορά), προτείνουμε στους επενδυτές να προσδιορίζουν τους επενδυτικούς τους στόχους και ανάλογα με το επενδυτικό τους προφίλ να ορίζουν την επενδυτική τους στρατηγική και να την ακολουθούν σε βάθος χρόνου (3-5 χρόνια), επισημαίνει η Χ. Λαμπροπούλου, διευθύντρια Αμοιβαίων της Citibank.

”Επαναπροσδιορίστε τους επενδυτικούς στόχους”
της Χριστίνας Λαμπροπούλου,

Διευθύντριας Αμοιβαίων Κεφαλαίων Citibank

Οι περισσότερες αγορές Αμοιβαίων Κεφαλαίων σημειώνουν κάμψη τα δύο τελευταία χρόνια, με το σύνολο του ενεργητικού τους να μειώνεται σταδιακά. Η πτωτική πορεία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και αναμένεται να συνεχιστεί όσο παρατείνεται η κρίση στις περισσότερες χρηματαγορές, σαν αποτέλεσμα των λογιστικών σκανδάλων και των γεωπολιτικών εντάσεων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Ειδικότερα στην Ελλάδα η πτώση του ενεργητικού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων ήταν το πρώτο εξάμηνο του έτους 14%, κατά πολύ μεγαλύτερη, δηλαδή, από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο του 3%. Η μείωση αυτή προέρχεται από την έλλειψη σημαντικών εισροών στις περισσότερες κατηγορίες καθώς και από μεγάλες εκροές από τα μικτά Α/Κ και τα Διαθεσίμων.

Η παρατεταμένη χρηματιστηριακή κρίση τόσο της Σοφοκλέους όσο και των λοιπών αγορών, που επί 3 χρόνια δίνουν αρνητικές αποδόσεις, έχει προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια στους επενδυτές που τους κρατάει μακριά από τα μετοχικά Α/Κ.

Παράλληλα, όντας ”εγκλωβισμένοι” σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, οι επενδυτές αναζητούν σήμερα προϊόντα που θα τους εξασφαλίσουν την προστασία του κεφαλαίου τους και στρέφονται σε καταθέσεις και προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου.

H πορεία των Αμοιβαίων Κεφαλαίων θα παραμείνει άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στις διάφορες οικονομίες του κόσμου, κυρίως της Αμερικανικής και της Ευρωπαϊκής.

Βέβαια, η προοπτική μιας γρήγορης ανάπτυξης των οικονομιών τους αμφισβητείται σήμερα από πολλούς αναλυτές και θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τα επερχόμενα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν σύντομα και από τις δύο πλευρές (ΑΕΠ, καταναλωτική και βιομηχανική εμπιστοσύνη, πληθωρισμός και ανεργία) και από την έκβαση των γεωπολιτικών εντάσεων που επικρατούν.

Τα οποιαδήποτε θετικά θεμελιώδη στοιχεία θα οδηγήσουν τις αγορές σε μια λογική άνοδο, χωρίς να αναμένεται η εκρηκτική άνοδος της δεκαετίας του ΄90.

Η πιθανή ανάκαμψη θα ευνοήσει και τα εταιρικά ομόλογα. Στον αντίποδα δεν αναμένεται ενίσχυση των κρατικών ομολόγων, των οποίων οι αποδόσεις έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά, καθώς οι τιμές τους έχουν αυξηθεί λόγω της αυξημένης ζήτησης. Παράλληλα τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα 1-2 χρόνια με σκοπό την υποβοήθηση της ανάπτυξης.

Το να προβλέψουμε τις ακριβείς εξελίξεις στις διάφορες αγορές είναι σχεδόν αδύνατο διότι υπάρχουν συχνά απρόβλεπτοι παράγοντες που τις επηρεάζουν.

Υπάρχουν όμως κάποιες θεμελιώδεις αρχές που παραμένουν σταθερές, ανεξάρτητα με την εξέλιξη των αγορών. Μια τέτοια αρχή, που επιβεβαιώνεται σε βάθος χρόνου, είναι ότι τα μετρητά, τα ομόλογα και οι μετοχές έχουν αρνητική συσχέτιση, δηλαδή οι αποδόσεις τους μεγιστοποιούνται σε διαφορετικές στιγμές του οικονομικού κύκλου.

Είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι η διασπορά των επενδύσεων σε διαφορετικές κατηγορίες επένδυσης, σε διαφορετικούς κλάδους ή γεωγραφικές περιοχές μειώνει το συνολικό ρίσκο μιας επένδυσης σε σχέση με την προσδοκώμενη απόδοση.

Με βάση τις παραπάνω θεμελιώδεις επενδυτικές αρχές (κατανομή και διασπορά), εμείς στη Citibank προτείνουμε στους επενδυτές να μην προσπαθούν να προσδιορίσουν τη χρονική στιγμή εισόδου και εξόδου από την ”καλύτερη” αγορά ή μετοχή, αλλά να προσδιορίζουν τους επενδυτικούς τους στόχους και ανάλογα με το επενδυτικό τους προφίλ να ορίζουν την επενδυτική τους στρατηγική και να την ακολουθούν σε βάθος χρόνου (3-5 χρόνια).

Η στρατηγική αυτή πρέπει να περιλαμβάνει κατανομή των κεφαλαίων σε διαφορετικές κατηγορίες και κλάδους επένδυσης, καθώς και διαφοροποιημένες γεωγραφικά επενδύσεις.

Τα Αμοιβαία Κεφάλαια διευκολύνουν την υλοποίηση μιας τέτοιας επενδυτικής στρατηγικής γιατί παρέχουν εύκολη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Βέβαια, τόσο ο καθορισμός της σωστής κατανομής και διασποράς, όσο και η επιλογή των κατάλληλων Αμοιβαίων Κεφαλαίων μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο και σύνθετο περιβάλλον απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και χρόνο παρακολούθησης που ο ιδιώτης επενδυτής συχνά δεν διαθέτει.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v