Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Τρίτη δέσμη μέτρων για ΜμΕ

Η Τράπεζα θα διαθέσει έως 1 δισ. ευρώ το 2009 για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.
Αυξάνει τα όρια χρηματοδότησης σε 20.000 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

ΕΤΕ: Τρίτη δέσμη μέτρων για ΜμΕ
Η Εθνική Τράπεζα θα διαθέσει έως 1 δισ. ευρώ το 2009 για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ενώ αυξάνει τα όρια χρηματοδότησης σε 20.000 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Επίσης, δίνει νέο δάνειο χαμηλής εκκίνησης με επιτόκιο 5,90% τον πρώτο χρόνο.

Αναλυτικότερα, η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει σήμερα την τρίτη δέσμη μέτρων για την καλύτερη αντιμετώπιση προβλημάτων που προέρχονται από την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Τα μέτρα αυτά εξειδικεύουν τις δράσεις της Τράπεζας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και ενσωματώνουν προτάσεις και επισημάνσεις που συζητήθηκαν μετά από πρωτοβουλία της Τράπεζας με πελάτες και εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων.

Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει απρόσκοπτα τη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στηριζόμενη στην ισχυρή ρευστότητα που διαθέτει. Συγκεκριμένα : 

*  Θα διαθέσει, με βάση τον υπάρχοντα εγκριτικό της μηχανισμό, €1 δισ. για χρηματοδοτήσεις σε Επαγγελματίες και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις για το 2009, θέτοντας έτσι στόχο για αύξηση 20% στο συνολικό χαρτοφυλάκιο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

* Αυξάνει τα υπάρχοντα όρια χρηματοδότησης για επιχειρήσεις – πελάτες της σε ποσοστό έως και 25% ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους. Το μέτρο αφορά σε περίπου 20.000 επιχειρήσεις. 

*  Προσφέρει νέο μακροπρόθεσμο δάνειο με χαμηλό επιτόκιο εκκίνησης από 5,90% για την χρηματοδότηση παγίων (επαγγελματική στέγη, εξοπλισμός), με στόχο τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης και την υποστήριξη της ανάπτυξής τους. 

*  Δημιουργεί ειδική υπηρεσία η οποία θα υποδέχεται και θα επεξεργάζεται αιτήματα που θα υποβάλλονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα Καταστήματα της Τράπεζας, με στόχο την ευνοϊκή αναδιάρθρωση δανειακών τους υποχρεώσεων ώστε να διευκολύνεται η εξυπηρέτησή τους και να συνεχιστεί ομαλά η λειτουργία τους.

* Παράλληλα, αναστέλλει προγράμματα πλειστηριασμών που αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για το διάστημα μέχρι 31/1/2009. Κατά συνέπεια, και τηρουμένων των νομίμων προθεσμιών, πλειστηριασμοί δεν θα γίνονται πρίν από την 17/3/2009. 

* Υλοποιεί την ήδη αναγγελθείσα πρωτοβουλία της για τη χρηματοδότηση με κεφάλαια κίνησης νέων επιχειρήσεων με συνολικό ποσό €100 εκ. Η ένταξη στο πρόγραμμα θα γίνεται με αίτηση των ενδιαφερομένων στα Καταστήματα της Τράπεζας, με βάση πιστοδοτικά κριτήρια όπου συνεκτιμάται το νεοσύστατο των επιχειρήσεων αυτών. Ανάλογα με την ανταπόκριση στο πρόγραμμα, η Τράπεζα θα εξετάσει σε κατάλληλο χρόνο την επέκτασή του. 

* Συμμετέχει στη νέα δράση του Υπουργείου Ανάπτυξης μέσω ΤΕΜΠΜΕ για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και επισπεύδει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τη συμμετοχή της στα προγράμματα προνομιακής χρηματοδότησης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Η Εθνική Τράπεζα αναγνωρίζει με τα μέτρα αυτά τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνονται από την τρέχουσα συγκυρία στην λειτουργία, την χρηματοδότηση και την ανάπτυξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην χώρα μας. Τόσο με την εφαρμογή των μέτρων όσο και με την συνολική της δραστηριότητα στον χώρο των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και με δεδομένη την ισχυρή ρευστότητά της, η Τράπεζα δεσμεύεται σε μια ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρήσεων με στόχο να μειωθούν οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v