Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Αύξηση επιτοκίων χορηγήσεων (update)

Μία ημέρα μετά τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για το σχετικά υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Alpha Bank προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων, αιφνιαδιάζοντας τους ανταγωνιστές. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, ενώ ο Θ. Καρατζάς δήλωσε ότι παρόμοιες κινήσεις ορίζονται από τον ανταγωνισμό και την ΕΚΤ.

Alpha Bank: Αύξηση επιτοκίων χορηγήσεων (update)
Νέα αυξημένα επιτόκια χορηγήσεων για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, αλλά και για κάρτες ανακοίνωσε η Alpha Bank, μία ημέρα μετά τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για το σχετικά υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η κίνηση αυτή αιφνιδίασε τις ανταγωνίστριες τράπεζες στον ελληνικό χώρο, οι οποίες, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμες να ακολουθήσουν στο ίδιο μοτίβο των αυξήσεων των επιτοκίων χορηγήσεων.

Τα νέα επιτόκια της Alpha Bank είναι αυξημένα έως 1% για τα στεγαστικά δάνεια και έως 1,25% για τα καταναλωτικά και θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2003.

Η Εθνική Τράπεζα, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Θ. Καρατζάς, δεν έχει εξετάσει προς το παρόν τέτοιο ενδεχόμενο”, προσθέτοντας, ότι ”πάντοτε παίρνουμε μέτρα που ορίζει ο ανταγωνισμός, αλλά και η πολιτική της ΕΚΤ”.

Σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς, η κίνηση της Alpha Bank έχει ως στόχο τη βελτίωση των εσόδων, αλλά και την ταυτόχρονη διασφάλισή της έναντι των πιστωτικών κινδύνων.

Σύμφωνα με τους ίδιους παρατηρητές της αγοράς, την κίνηση της Alpha Bank πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες, καθώς τα επιπέδα των επιτοκίων είναι ήδη σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, αλλά και για να είναι σε θέση να ακολουθήσουν μια επικείμενη περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Alpha Bank, όπως και η πλειονότητα των ελληνικών τραπεζών θα προτιμήσουν ενδεχομένως να μειώσουν τον ρυθμό αύξησης των νέων δανείων, προκειμένου να βελτιώσουν την δομή των εσόδων τους, επισημαίνουν.

Σημειώνεται ότι στις 9 Δεκεμβρίου η Alpha Bank μείωσε τα επιτόκια καταθέσεων έως και 0,50%, αλλά και τα επιτόκια χορηγήσεων που συνδέονται με το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας, η εν λόγω κίνηση έχει σκοπό την εξισορρόπηση της τιμολογιακής της πολιτικής, ώστε να καλύπτεται το εν γένει κόστος λειτουργίας στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Επιπλέον, στόχο έχει τον εξορθολογισμό των επιτοκίων, εξόδων και προμηθειών, ενóψει και της εφαρμογής της αποφάσεως των εποπτικών αρχών περί διαφάνειας.

Ειδικότερα, τα επιτόκια χορηγήσεως ιδιωτών διαμορφώνονται ως εξής:

Αναφορικά με τα στεγαστικά δάνεια και συγκεκριμένα σχετικά με τα προγράμματα Alpha Δάνεια Κατοικίας το σταθερό επιτόκιο για το πρώτο έτος διαμορφώνεται στο 4,90%, ενώ το κυμαινόμενο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 6,00%. Σημειώνεται ότι τα προαναφερθέντα επιτόκια προσαυξάνονται από 1 έως και 2 εκατοστιαίες μονάδες στο βαθμό που το ποσό χρηματοδοτήσεως υπερβαίνει την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Σε ό,τι αφορά τα Δάνεια Επισκευής Κατοικίας με εγγραφή προσημειώσεως υποθήκης επί ακινήτου ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κυμαινόμενο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 8,25%, ενώ με σταθερό επιτόκιο για 3 έτη διαμορφώνεται στο 8,35%.

Επιπλέον και όσον αφορά στα Δάνεια Επισκευής Κατοικίας χωρίς εγγραφή προσημειώσεως υποθήκης επί ακινήτου το κυμαινόμενο επιτόκιο ανέρχεται στο 10,00%, ενώ το σταθερό επιτόκιο για 3 έτη διαμορφώνεται στο 10,10%.

Αναφορικά με τα Καταναλωτικά Δάνεια στο Alpha 700 (ανοικτό προσωπικό δάνειο) το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 12,50%, ενώ στο Αlpha 702 (προσωπικό δάνειο) διαμορφώνεται στο 12,25%.

Σχετικά με τα Χρεωστικά Επιτόκια Καρτών, για τη Χρυσή Αθήνα 2004 VISA το επιτόκιο θα ανέρχεται στο 9,00%, για την Αργυρή Αθήνα 2004 VISA (1ο εξάμηνο) 9,00%, ενώ μετά τους 6 μήνες θα ανέρχεται στο 15,75%.

Τέλος, και αναφορικά με τις Λοιπές Χορηγήσεις Ιδιωτών τα επιτόκια διαμορφώνονται ως εξής: για δάνεια που αφορούν στην αγορά μετοχών 9,25%, για το πρόγραμμα Αlpha 100 (επιτόκιο υπεραναλήψεως)στο 9,25%.

* Οι αναλυτικοί πίνακες με τα επιτόκια της Alpha Bank, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v