Πόσο «φθηνές» είναι οι αγορές τώρα

Τα δεδομένα που τροφοδοτούν την τάση στις διεθνείς αγορές και η «ταλαιπωρία» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Τα μηνύματα από τους δείκτες P/E, οι κρίσιμες στηρίξεις και τα σενάρια για ισοτιμίες και εμπορεύματα.

Πόσο «φθηνές» είναι οι αγορές τώρα
  • του Αν. Τσομπανίδη

• Το νέο σχέδιο της Κεντρικής Τράπεζας για την ταχύτερη αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων έχει ένα καλά δομημένο υπόβαθρο. Το μόνο επισφαλές ζήτημα, που εάν θα προκύψει θα προέλθει από τις αγορές, είναι η πιθανή διαχρονικά αρνητική απόκλιση της λογιστικής αξίας των ειδικών ομολόγων που θα εκδοθούν με την αντίστοιχη τρέχουσα εκτίμηση του αξίας 40 δισ. χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων που θα εισφερθούν στο Όχημα Επενδυτικού Σκοπού.

• Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σύντομο χρόνο αναθεώρησε πτωτικά τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2018 από 2,3% (Μάιος 2018) στο 2%. Αυτή η θεωρητικά μικρή απόκλιση της ανάπτυξης μπορεί να επιτείνει την στασιμότητα σε κρίσιμα οικονομικά μεγέθη όπως για παράδειγμα το διαθέσιμο εισόδημα και η κατανάλωση.

• Η σημαντική αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 13,9%, για την περίοδο Ιανουάριος-Αύγουστος 2018, κυρίως αποδίδεται στην συνεχή αύξηση των τουριστικών μεγεθών. Λογική και συνεπακόλουθη η μέση αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων κατά 2,5% κατά το γ τρίμηνο 2018. Εδω όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι πέρα από την αύξηση ενός ενδεικτικού δείκτη υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση των τιμών των ακινήτων με γεωγραφικά κριτήρια αλλά και ανά κατηγορία ακινήτων.

• O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έκλεισε στο 2,2 % τον Οκτώβριο. Ενδειξη δυσανάλογη με τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης που αιτιολογεί και την εμμονή Ντράγκι για την διατήρηση της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων του ευρώ τουλάχιστον έως το τέλος του α εξάμηνου 2019.

• Η σημαντική αύξηση των μισθών στην βρετανική οικονομία που σε τριμηνιαία βάση ανήλθε στο 3% αιτιολογεί και την διατήρηση της προληπτικά σφιχτής νομισματικής πολιτικής από την Κεντρική Τράπεζα. Εδω σημειώνουμε ότι τέτοιο ποσοστό αύξησης των μισθών στην Βρετανία είχε να καταγραφεί από το δ’ τρίμηνο του 2018.

• Σημαντική άνοδος του πληθωρισμού καταγράφεται και στην γερμανική οικονομία (στο 2,5% σε ετήσια βάση κατά τον Οκτώβριο) καταδεικνύοντας και τις έντονα θετικότερες αναπτυξιακές της επιδόσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες της ευρωζώνης. Η επίδοση αυτή αποτελεί και μια ένδειξη ότι η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης είναι εξαιρετικά ανομοιογενής.

• Παρόλο που τα θεμελιώδη μεγέθη δεν παίζουν τον ρόλο του παρελθόντος στην αξιολόγηση των μετοχών σε διεθνές επίπεδο, σημειώνουμε, βάσει τελευταίας έκθεσης, ότι το μέσο P/E των ευρωπαϊκών μετοχών των ανεπτυγμένων αγορών κυμαίνεται στην περιοχή του 12-13 ενώ των αντίστοιχων αναδυομένων ευρωπαικών χρηματιστηρίων στο εύρος 14-15. Τέλος, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι μετοχές των αμερικανικών εισηγμένων εταιρειών έχουν ενσωματώσει ένα premium και διαπραγματεύονται στην περιοχή του 16-17.  Στην βάση του συνόλου των εκτιμήσεων αυτών οι μετοχές δεν είναι δυσανάλογα εκτιμημένες και σταθμίζοντας και με τα συγκριτικά επιτόκια βρίσκονται σε ένα επίπεδο σχετικής ισορροπίας. Δηλαδή οι μετοχές, σε μέσους όρους, δεν είναι ούτε ιδιαίτερα ακριβές αλλά ούτε και φθηνές

• Η πολιτική αναταραχή στην Βρετανία για το Brexit δεν προεξοφλείται και τόσο αρνητικά από τις αγορές αφού οι τελευταίες ενσωματώνουν και το σενάριο ήπιας αλλαγής στις εμπορικές και πολιτικές σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει και του προσχεδίου που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτες Dow Jones S&P 500)

Ο βασικός δείκτης φαίνεται να κινείται προς το κάτω μέρος του εύρους που ως άνω όριο έχει το ιστορικό υψηλό του δείκτη (26.951 μονάδες στην συνεδρίαση της 3/10). Μέσα τώρα σε αυτό το εύρος το υπόδειγμά μας έχει οριοθετήσει ένα μικρότερο εύρος που κινείται μεταξύ 24.000 και 25.500 μονάδων με την διάσπαση του πρώτου ορίου να παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη. Από τεχνική άποψη η παράβαση των 24.000 μονάδων έγινε τέσσερις φορές και όλες συγκεντρώνονται στην χρονική περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Επιπλέον το διαφορετικό στοιχείο από άλλους πτωτικούς κύκλους έχει να κάνει με το ότι οι αμερικανικές μετοχές ενσωματώνουν μια ιδιαίτερα μεγάλη ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα τιμών που στατιστικά δεν έχει καταγραφεί στο παρελθόν.

Ο αντιπροσωπευτικός δείκτης των μετοχών των 500 εταιρειών βρίσκεται στο εύρος των 2.630-2.770 μονάδων. Και εδώ η ενδοσυνεδριακή διακύμανση προσεγγίζει το ιστορικά υψηλό της επίπεδο όπως αυτή καταγράφεται από το δείκτη Vix. Το υπόδειγμά μας θεωρεί πολύ κρίσιμο επίπεδο για την συνέχεια την διατήρηση της στήριξης των 2.700 μονάδων.

Δείκτης Dow Jones-Περίοδος Ιανουάριος 2017-Νοέμβριος 2018

Αμερικανικές Μετοχές Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (Δείκτης Νasdaq)

Το υπόδειγμά μας είχε έγκαιρα αναφερθεί (απο 27/10) για την σημαντικότατη αντίσταση του τεχνολογικού δείκτη στην περιοχή των 7.200 μονάδων. Αποτίμηση που καταγράφηκε σε μία μόνο συνεδρίαση και εν συνεχεία κινήθηκε πτωτικά. Το μεσοπρόθεσμο εύρος που σκανάρει το υπόδειγμά μας παραμένει μεταξύ 6.400 και 7.200 μονάδων με το κάτω όριο να έχει καταγραφεί στο Μίνι Κραχ του περασμένου Φεβρουαρίου.

Ιταλικές μετοχές (Δείκτης MIB 30)

Ο δείκτης προσέγγισε την περιοχή των 18.200-18.300 μονάδων όπως έγκαιρα είχαμε σκανάρει στην αναφορά μας της 3/11. Η στήριξη παραμένει στην περιοχή των 18.200 μονάδων ενώ από την ημερομηνία διεξαγωγής των ιταλικών εκλογών ο βασικός δείκτης των 30 ιταλικών μετοχών έχει απολέσει περί το 25% της αξίας του.

Γερμανικές Μετοχές (Δείκτης DAX)

Ο αντιπροσωπευτικός δείκτης των 30 μεγαλύτερων σε χρηματιστηριακή αξία γερμανικών εταιρειών βρήκε ισχυρή στήριξη στην περιοχή των 11.000 -11.200 μονάδων. Ως ισχυρή ένδειξη για αλλαγή τάσης σκανάρουμε την εμπέδωση με ευστάθεια της περιοχής των 11.800 μονάδων.

Βρετανικές Μετοχές (Δείκτης FTSE 100)

Επιβεβαιώθηκε το σκανάρισμα των ορίων της στήριξης στις 6.870 μονάδες και τις αντίστασης στις 7.180 μονάδες. Το υπόδειγμά μας αναθεωρεί οριακά την ζώνη στήριξης στην περιοχή των 6.900-6.950 μονάδων ενώ η αβεβαιότητα για την έκβαση του Brexit έχει ήδη προεξοφληθεί από τους επενδυτές οδηγώντας σε μία μεσοσταθμική διόρθωση κατά 10% των τιμών των 100 μεγαλύτερων βρετανικών μετοχών. Αυτή η διόρθωση ξεκίνησε από το ιστορικό υψηλό του δείκτη στις 7.903 μονάδες που καταγράφηκε στην συνεδρίαση της 22/5/18.

Ελληνικές μετοχές -Γενικός Δείκτης

Στην αναφορά μας της 27/10 είχαμε θέσει τις 650 μονάδες ως κομβικό σημείο αντίστασης των ελληνικών μετοχών. Κάτι που επιβεβαιώθηκε με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να μην μπορεί να φύγει από το εύρος των 610-650 μονάδων. Στο τέλος μιας ακόμη αρνητικής εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στο μέσο του εύρους αποτίμηση στην οποία ενσωματώθηκε και η έξοδος των τριών τραπεζικών μετοχών, πλην της Alpha Bank, από τον διεθνή δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών.

Ισοτιμία Ευρώ- Δολαρίου

H βασική ισοτιμία κατέγραψε μέσα στην εβδομάδα μέγιστο από την αρχή του έτους στο επίπεδο των 1,1213 δολαρίων ανά ευρώ. Πολύ σύντομα όμως παραβίασε το κάτω όριο του εύρους 1,1350 επανερχόμενη στα όρια των 1,1350-1,1550 δολαρίων που το υπόδειγμά μας έγκαιρα εντόπισε από την αναφορά μας στις 3/11.Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα παραμένουμε θετικοί για το αμερικανικό νόμισμα αλλά θα υπάρχουν και ενδιάμεσα φυσιολογικά διαστήματα ανοδικών διορθωτικών κινήσεων και για το ευρώ.

Ισοτιμία Ευρώ-Στερλίνας

Το υπόδειγμά μας έχει έγκαιρα σκανάρει την ανοδική κίνηση του ευρώ εντοπίζοντας μάλιστα και το εύρος της από το 0,87 έως 0,8870 της λίρας έναντι του ευρώ. Αφορμή ήταν οι βρετανικές πολιτικές εξελίξεις για το Brexit.Το υπόδειγμά μας εμμένει ότι έχουμε εισέλθει σε ένα μεσοπρόθεσμο κανάλι (0,87-0,8950) με κύριο στίγμα την επικράτηση, με περισσότερες ανοδικές κινήσεις, του ευρωπαικού νομίσματος.

Ισοτιμία Ευρώ- Στερλίνας Περίοδος Ιανουάριος 2017-Νοέμβριος 2018

Ισοτιμία Δολαρίου-Γιέν

Το υπόδειγμά μας είχε σκανάρει επακριβώς την ισοτιμία των 113,50 από την αναφορά μας στις 3/11. Ισχυρή στήριξη παραμένει η περιοχή των 113 γιεν ανά δολάριο.

Χρυσός

Οι αγορές αυτές ενσωματώνουν περισσότερο την γεωπολιτική αβεβαιότητα που σαν κατηγορία κινδύνου αντισταθμίζεται μέσω των σημαντικά αυξημένων αγορών χρυσού από τους Κεντρικούς Τραπεζίτες. Σε χρηματιστηριακό πάντως επίπεδο η τιμή του πολύτιμου μετάλλου συνεχίζει να κυμαίνεται μέσα στο 2018 στο εύρος 1.150-1.275 δολαρίων ανά ουγγιά και δεν δίνει, τεχνικά τουλάχιστον, να μπορεί εύκολα να διασπάσει το άνω όριο δηλαδή τα 1.275 δολάρια ανά ουγγιά.

Πετρέλαιο

Η διάσπαση των 71,50 δολαρίων το βαρέλι που είχαμε εντοπίσει απο τις 3/11 εν μέρει επιβεβαιώθηκε αφού η τιμή του μαύρου χρυσού άγγιξε την τιμή των 65 δολαρίων ανά βαρέλι. Καταλυτική για την εξέλιξη αυτή ήταν η δήλωση Trump με αποδέκτη την Σαουδική Αραβία για να μην προχωρήσει σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής της. Σε τεχνικό επίπεδο σημαντική στήριξη καταγράφεται στα επίπεδα των 65 δολαρίων το βαρέλι ενώ το υπόδειγμά μας δυσκολεύεται ακόμη να οριοθετήσει ένα εύρος τιμών εντός των οποίων θα προκύψει μια νέα κίνηση για πετρέλαιο.

Τιμή πετρελαίου Brent-Περίοδος Ιανουάριος 2017-Νοέμβριος 2017

* Η στήλη είναι ευγενική χορηγία της "Φoυρλής Συμμετοχών"


* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος

Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.

Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v