* O Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που καταρτίζει ο ΙΟΒΕ κατέγραψε σημαντική υποχώρηση τον Σεπτέμβριο μετά από ανοδική πορεία Ιούλιο και Αύγουστο. Η πρακτική ανάγνωση του δείκτη μας λέει ότι οι Ελληνες επιχειρηματίες δεν αισιοδοξούν ουσιαστικά παρά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.
* Η αποκάλυψη της έκθεσης για την Folli Follie κατέδειξε, πέρα της προφανούς ευθύνης των βασικών μετόχων και της κινεζικής Fosun, φούσκωμα του τζίρου στα σημεία πώλησης της Κίνας κατά 900 εκατ. ευρώ περίπου και τις ευθύνες των εποπτικών αρχών.
* Μετά την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου κατά 0,25%, προτελευταία για το 2018,τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ αιτιολογούν την σκοπιμότητα της κίνησης αυτής. Ετσι το ΑΕΠ β' τριμήνου έφθασε το 4,2% με τις προβλέψεις των εκτιμητών να είναι πολύ κοντά και συγκεκριμένα στο 4,1%, ενώ οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας παραμένον πολύ κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 περίπου ετών.
Η αποτυχία της πρωθυπουργού Μέι στην πρόσφατη Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε την οδήγησε σε αισθητή αναδίπλωση για το ποιοι θα είναι οι βασικοί άξονες της διαπραγμάτευσής της για το Brexit προσπαθώντας να εξασθενήσει την εσωτερική αντιπολίτευση. Η σκληρότερη αυτή γραμμή εκλήφθηκε θετικά από τις αγορές και κυρίως για τις βρετανικές μετοχές.
Στις ΗΠΑ συνεχίζονται να δημοσιοποιούνται πολύ θετικοί δείκτες που με την σειρά τους συνεχίζουν να αυτοτροφοδοτούν ανοδικά και με ενδιάμεσα φυσιολογικές διορθώσεις αναπνοής, τις τιμές ενός ευρέως φάσματος αμερικανικών μετοχών.
Η επάνοδος της ιταλικής κρίσης με την άνοδο των κρατικών ομολόγων της χώρας και πάλι άνω του 3% υποδεικνύει ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι σταθερή λόγω και του ότι είναι ετερόκλητη στην πολιτική της σύνθεση. Τελευταία αιχμή του δόρατος η πρόσφατη κατάθεση του προϋπολογισμού η οποία δεν υπακούει σε κρίσιμους στόχους των δημόσιων ελλειμμάτων για τα ποσοστά των οποίων υπάρχει δέσμευση διατήρησης σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οσο η ιταλική κυβέρνηση δεν κρατά μια σταθερή γραμμή απέναντι στην ευρωζώνη οι αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων θα παραμένουν πάνω του 3%, ενώ οι μετοχές θα βρίσκονται σε συνεχή διολίσθηση, μετά μάλιστα και την χρεοκοπία κάποιων τραπεζών (παράδειγμα η Μοnte Paschi di Siena) οι οποίες από τότε που συνέβησαν έδωσαν καθαρή ειδοποίηση για τα βαθύτατα διαρθρωτικά προβλήματα της ιταλικής οικονομίας.
Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτες Dow Jones S&P 500)
O βασικός δείκτης των 30 αντιπροσωπευτικότερων αμερικανικών μετοχών παραμένει πολύ κοντά στα ιστορικά του υψηλά όμως τεχνικά φαίνεται να δημιουργεί πλέον ένα χώρο φυσιολογικής διόρθωσης για να πάρει «αναπνοές» (άτυπος όρος που συνηθίζεται στην χρηματιστηριακή διάλεκτο).
Υπό αυτό το πνεύμα το νέο εύρος (range) που σκανάρουμε για την ζώνη διόρθωσης είναι οι 25.850-26.200 μονάδες. Το υπόδειγμά μας έγκαιρα είχε σκανάρει την ισχυρή αντίσταση του αντιπροσωπευτικού δείκτη S&P στη περιοχή των 2.950 μονάδων. Η επόμενη εύλογη κίνηση, όπως και με τον Dow Jones,είναι η φυσιολογική διόρθωση στο εύρος των 2.880-2.930 μονάδων.
Αμερικανικές Μετοχές Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (Δείκτης Νasdaq)
Σημαντική διαφοροποίηση κατέδειξε την εβδομάδα που πέρασε ο δείκτης που περιέχει κυρίως τεχνολογικές μετοχές, αλλά και μετοχές άλλων κλάδων μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Ετσι σημείωσε λελογισμένη άνοδο, ενώ το υπόδειγμά μας συνεχίζει να σκανάρει ως πιθανότερη κίνηση του Nasdaq στις επόμενες συνεδριάσεις να κυμαίνεται μέσα στο εύρος 7.550-7.700 μονάδων.
Επίσης επιβεβαιώνουμε ότι η μακροχρόνια διακράτηση των μετοχών σε ώριμα χρηματιστήρια συνήθως επιβραβεύει τους επενδυτές αφού για την σχεδόν δεκαετή περίοδο (Μάρτιος 2009-Σεπτέμβριος 2018) όσοι κατείχαν ένα μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο με σημείο αναφοράς τον επιθετικότερο δείκτη Nasdaq έχουν καταγράψει την εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 550% περίπου.
Ιταλικές μετοχές (Δείκτης MIB 30)
Mε συνεχή διολίσθηση του βασικού δείκτη ιταλικών μετοχών λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής και θεσμικής κρίσης στην χώρα η επόμενη στήριξη τοποθετείται στις 20.200 μονάδες επίπεδο κοντά στα χαμηλά του τρέχοντος έτους.
Γερμανικές Μετοχές (Δείκτης DAX)
Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης επαναπροσέγγισε το κάτω μέρος του μεσοπρόθεσμου εύρος στήριξης μεταξύ των 12200 και 12800 μονάδων. Τιμές που το υπόδειγμά μας έχει έγκαιρα σκανάρει εδώ και τρείς εβδομάδες. Σε πιο βραχύχρονο ορίζοντα η πιθανή διάσπαση του κάτω ορίου, δηλαδή των 12.200 μονάδων, μπορεί να οδηγήσει τις αποτιμήσεις των 30 μεγαλύτερων γερμανικών εταιρειών στο ισοδύναμο των 11900 μονάδων που αποτελεί και το επόμενο ισχυρό σημείο στήριξης του δείκτη DAX.
Βρετανικές Μετοχές (Δείκτης FTSE 100)
Η σκλήρυνση της στάσης της βρετανίδας πρωθυπουργού Mέι για την στρατηγική διαπραγμάτευσης για το Brexit οδήγησε τις βρετανικές μετοχές σε ανοδική κίνηση. Η κρίσιμη στήριξη του δείκτη που εμπεριέχει τις 100 μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση αγγλικές εταιρείες οριοθετείται στο εύρος των 7450 -7600 μονάδων με το τελευταίο μέγεθος να αποτελεί ταυτόχρονα και σημαντική αντίσταση σε ένα σχετικά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Ελληνικές μετοχές (Γενικός Δείκτης)
Συνεχίζεται η διαφοροποίηση της συμπεριφοράς των ελληνικών μετοχών με την πτώση του Γενικού Δείκτη να είναι κυρίως τραπεζοκεντρική, ενώ επιλεγμένες εμποροβιομηχανικές μετοχές να δίνουν στους επενδυτές -μετόχους τους ακόμη και πολύ σημαντικές θετικές υπεραξίες.
Το περιθώριο της πρόσθετης υποχώρησης των τιμών των τεσσάρων τραπεζικών μετοχών είχε ως έναυσμα την πρόσφατη έκθεση της Moody's που αξιολογεί ως υπερβολικά αισιόδοξους τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για το 2019 κάνοντας και μια λογική αναγωγή για πιθανή ανάγκη νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των πιστωτικών μας ιδρυμάτων μέσα στο 2019.Το υπόδειγμά μας για πάνω από τέσσερις εβδομαδιαίες αναφορές του σκανάρει τις 770 μονάδες ως ισχυρό προπύργιο στήριξης όχι όμως και απόρθητο.
Ισοτιμία Ευρώ- Δολαρίου
Η βασική ισοτιμία κινήθηκε, για πρώτη φορά μετά από 7 εβδομάδες, στο άνω εύρος των 1,1550-1,1750 δολαρίων έναντι του ευρώ με το επίπεδο των 1,18-1,1820 να αποδεικνύεται ότι αποτελεί ,βάσει και του υποδείγματός μας, και ένα πολύ ισχυρό σημείο αντίστασης που δεν παραβιάσθηκε για να δώσει περαιτέρω ισχύ στο ευρώ. Κρίσιμο σημείο αντίστασης αποτελεί το εύρος 1,15-1,1580 δολαρίων ανά ευρώ ισοτιμία που έχει να διασπασθεί υπέρ του αμερικανικού νομίσματος από τις 10 Αυγούστου. Το υπόδειγμά μας πάντως και βάσει των ευνοϊκών θεμελιωδών μεγεθών της αμερικανικής οικονομίας δίνει σημαντική πιθανότητα για περαιτέρω ανοδική κίνηση του δολαρίου σκανάροντας την μελλοντική ισοτιμία και πέραν του 1,1550.
Ισοτιμία Ευρώ-Στερλίνας
Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις επιβεβαιώθηκε το εύρος των 0,87-0,8950 της λίρας έναντι του ευρώ. Η έλλειψη σαφούς κατεύθυνσης οφείλεται και στην έλλειψη σαφούς διαπραγματευτικής γραμμής της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit μετά μάλιστα και την εντός της εβδομάδος αναδίπλωση της θέσης της Μέι προς μια πιο σκληροπυρηνική γραμμή. Υπο αυτό το πρίσμα θεωρούμε το επίπεδο των 0,8950-0,90 ένα σημαντικό σημείο στήριξης για την λίρα που εάν διασπασθεί με ευστάθεια θα οδηγήσει το ευρώ σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την στερλίνα.
Ισοτιμία Δολαρίου-Γιέν
To υπόδειγμά μας απέκλινε σε μικρό βαθμό από το επίπεδο αντίστασης των 113,30 που τελικά από την θετική δυναμική του δολαρίου η αγορά το ώθησε στην ισοτιμία των 113,50 γιέν ανά δολάριο. Σκανάρουμε την επόμενη μέτρηση με ισχυρή αντίσταση στα 114,50 γιέν ισοτιμία που εάν παραβιασθεί υπέρ του δολαρίου θα έχει να καταγραφεί από τον Ιανουάριο 2017.
Ο χρυσός
Το χαμηλό έτους του πολύτιμου μετάλλου στα 1.159,96 δολάρια μπορεί να επαναπροσεγγισθεί εφόσον μάλιστα συνεχισθεί και η ανοδική δυναμική του δολαρίου που αποτελεί έναν από τους ελάχιστους θεμελιώδεις παράγοντες που συνεχίζει να επηρεάζει την αξία του πολύτιμου μετάλλου. Η επόμενη στήριξη οριοθετείτε στα 1.175 δολάρια η ουγγιά.
Το πετρέλαιο
Το υπόδειγμά μας δεν μπόρεσε να σκανάρει και να προσεγγίσει την διάσπαση της τιμής του πετρελαίου στα 80 δολάρια που έγινε με μεγάλη δυναμική. Αφορμή η αντίσταση του Ιράν στο σχέδιο Trump για το πυρηνικό πρόγραμμα της πρώτης. Κρίσιμη στήριξη θα έχει να κάνει με την χρηματιστηριακή τιμή των 80 δολαρίων το βαρέλι ενώ πολύ σημαντική αντίσταση θα ορισθεί η τιμή των 85 δολαρίων ανά βαρέλι που εάν παραβιασθεί θα έχει οδηγήσει σε σημαντικό διπλασιασμό της τιμής του μαύρου χρυσού από τον Φεβρουάριο 2017 έως σήμερα.
* Η στήλη είναι ευγενική χορηγία της "Φoυρλής Συμμετοχών"
* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος
Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.
Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.