• Η ονομαζόμενη μεταπρογραμματική εποπτεία έκανε ήδη την εμφάνισή της μέσω του ΔΝΤ, στην πρόσφατη έκθεση του οποίου υποδεικνύει να μην ισχύσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η άνω των 700 ευρώ επαναφορά του κατώτατου μισθού που ανεπίσημα εξαγγέλλει η Κυβέρνηση καθώς και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Παράμετροι που, σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ, εάν δεν ακολουθήσουν τις αρχικές δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, θα πλήξουν την ευάλωτη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
• Η πλειοψηφία των διαχειριστών θεωρούν κατά 60% το “Trump Effect” τον πιο επικίνδυνο παράγοντα για την πορεία των μετοχικών αγορών με τον παράγοντα της “κρίσης χρέους” της Ελλάδας που ξεκίνησε το 2012 να βρίσκεται πολύ πίσω σε ιεράρχηση κινδύνου.
• Οι περισσότεροι θεσμοί-πιστωτές μας θεωρούν ως καταλύτη της οριστικής εξόδου της χώρας στις αγορές την αναβάθμιση του αξιόχρεου στην βαθμίδα ΒΒΒ-. Κάτι που εκτιμάται, με ομαλό πολιτικό περιβάλλον, να συμβεί μέσα στο β’ εξάμηνο 2019.
• Το πρόβλημα εταιρικής διακυβέρνησης της Follie-Follie δημιουργεί παρενέργειες, μέσα στον κύκλο των διεθνών θεσμικών επενδυτών, και σε ελληνικές εισηγμένες εταιρείες με ιδιαίτερα συγκροτημένο και αξιόπιστο πρόσωπο προς τους εγχώριους και διεθνείς μετόχους τους. Εκτιμάμε ότι πρέπει το ταχύτερο να ξετυλιχθούν οι διάφορες πράξεις της διοίκησης σε όλο τους το εύρος, μέσω της έκθεσης της Εrnst &Young, και να αποδοθούν άμεσα οι διοικητικές και ποινικές ευθύνες.
• Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τρέχει στην Βρετανία με ρυθμό 2,4%. Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό και με άλλους δείκτες, αναστέλλει την απόφαση αύξησης των επιτοκίων της στερλίνας στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας στις 2/8. Οι βρετανικές μετοχές βρίσκονται στο θετικό στόχαστρο των διεθνών θεσμικών επενδυτών αφού, κατά το τελευταίο τρίμηνο, έχουν αυξήσει κατά 30% τις θέσεις του χαρτοφυλακίου τους σε βρετανικές μετοχές λόγω των μικρότερων του αναμενομένου αρνητικών επιπτώσεων που αναμένονται στην αγγλική οικονομία από την αποφυγή του Brexit.
• Παρόλο ότι η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού έχει ουσιαστικά διαγράψει τις πρώτες ακραίες θέσεις της για έξοδο από το ευρώ, ο ένας στους τρείς διαχειριστές που αξιολογούν τις ιταλικές μετοχές είναι επενδεδυμένοι κάτω από την ποσοστιαία βαρύτητα που είχαν θέσει για τα χαρτοφυλάκιά τους,
• Η αγορά των NPLs δίνει σήματα ισχυροποίησης με τις συμφωνίες που υπογράφονται είτε μεταξύ funds και τραπεζών είτε απευθείας μεταξύ εταιρειών που χρειάζονται αναδιάρθρωση των δανείων τους και εξειδικευμένων funds που αγοράζουν το χρέος με πολύ υψηλή έκπτωση και συμμετέχουν, ως πιστωτές, στην υλοποίηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου εξυγίανσης.
Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτες Dow Jones S&P 500)
• Oι μετοχές των τριάντα αμερικανικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης συνάντησαν αντίσταση στην περιοχή των 25.200-25.215 μονάδες όταν η δική μας αναφορά απόκλινε ελαφρά ανοδικότερα προς τις 25.350 μονάδες. Επειδή οι ανακοινώσεις εταιρικών κερδών β΄τριμήνου έχουν δημοσιοποιηθεί μόλις από το 16% των εισηγμένων και είναι ελαφρά ανώτερα των προβλέψεων θεωρούμε, παρόλα αυτά, πιθανή την βραχυπρόθεσμη επιστροφή του δείκτη προς τις 24.850 μονάδες.
• Ο αντιπροσωπευτικές μετοχές των 500 εταιρειών που καταρτίζουν τον δείκτη S&P δοκίμασαν την τοπική αντίσταση των 2.810 μονάδων που είχαμε σκανάρει ιδιαίτερα ευδιάκριτα στην προηγούμενη αναφορά μας. Σε περίπτωση που δεν εμπεδωθεί το επίπεδο των 2.800 μονάδων η πιθανή διόρθωση που θα ακολουθήσει θα βρει σημαντική αντίσταση στην περιοχή των 2.750-2.770 μονάδων.
• Αμερικανικές Μετοχές Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (Δείκτης Νasdaq)
Επιβεβαιώθηκε από το υπόδειγμά μας η κατάκτηση και του τρίτου, μέσα στο 2018, ιστορικού υψηλού (7.418,43 μονάδες στις 18/7). Υπενθυμίζουμε ότι στην συνεδρίαση της 20/6 ο δείκτης κατέγραψε το πρώτο ιστορικό υψηλό από την ημέρα κατάρτισής του (7309,99 μονάδες). Ο υποτιθέμενος θεμελιώδης λόγος που αποτελεί και την επίφαση της ανόδου είναι η μεγάλη προτίμηση των διεθνών διαχειριστών στις αμερικανικές μετοχές των καταξιωμένων τεχνολογικών εταιρειών, χωρίς όμως οι ρυθμοί αύξησης των κερδών τους να αιτιολογούν την κατάκτηση τριών ιστορικών υψηλών σε μόλις 30 ημέρες. Συνεπώς το υπόδειγμά μας δεν διακινδυνεύει τεχνικές προβλέψεις για το πόσο υψηλότερα ή και χαμηλότερα μπορεί να κατευθυνθεί ο δείκτης Nasdaq για όσο οι “ταύροι” αρέσκονται να δημιουργούν νέα ιστορικά υψηλά διασπώντας τα αμέσως προηγούμενα επίπεδα.
NASDAQ (Ιούλιος 2017-Ιούλιος 2018)
Βρετανικές μετοχές (Δείκτης FTSE 100)
Στις δύο προηγούμενες αναφορές μας (7/7 και 14/7) είχαμε αναφερθεί στην τεχνική σημασία διατήρησης της ισχυρής στήριξης των 7.600 μονάδων κάτι που επιβεβαιώθηκε αφού η αρνητική απόκλιση από τις 7.600 μονάδες ήταν ενδοσυνεδριακή και στατιστικώς ασήμαντη. Με την αγορά να βλέπει περισσότερο τις λιγότερες των προβλεπομένων αρνητικές συνέπειες στην Βρετανική οικονομία από την υλοποίηση του Brexit, μετά μάλιστα την έξοδο των δύο σκληροπυρηνικών υπουργών από την κυβέρνηση, το υπόδειγμά μας σκιαγραφεί την περιοχή των 7.800 μονάδων ως την σημαντική αντίσταση πριν την επανακατάκτηση του ιστορικού υψηλού των 7.900 μονάδων.
Συγκριτική πορεία S&P 500 και FTSE 100 (Ιούλιος 2016-Ιούλιος 2018)
Γαλλικές Μετοχές (Δείκτης CAC 40)
Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου του Παρισιού καταγράφει στατιστικά σημαντική ημερήσια διακύμανση των αποτιμήσεών του. Σε επίπεδο συνολικής όμως απόδοσης υποαποδίδει έναντι άλλων βασικών δεικτών. Ετσι για την περίοδο από το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit (23/6/16) έως και την συνεδρίαση της 19/7/18 η απόδοσή του ήταν 26,4% με την αντίστοιχη του βρετανικού FTSE 100 να είναι οριακά άνω του 30%.
Βραχυπρόθεσμα τώρα ο δείκτης κινείται σε ένα στενό εύρος (5.400-5.480 μονάδες) και μόνον εάν διασπάσει τις 5.480 μονάδες με σημαντικούς όγκους θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μία σημαντική ανοδική κίνηση των γαλλικών μετοχών.
ΔΕΙΚΤΗΣ CAC 40 (Απρίλιος 2016-Ιούλιος 2018)
Ελληνικές μετοχές (Γενικός Δείκτης)
Η τεχνική αξιολόγηση της προηγούμενης αναφοράς μας (14/7/18) εντόπιζε την διατήρηση του Γενικού Δείκτη στο εύρος 740-770 μονάδων. Το υπόδειγμά μας δεν βλέπει να συντρέχουν όροι διάσπασης των 780 μονάδων με αποτέλεσμα να μην αλλάζει η βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα για τις ελληνικές μετοχές και μάλιστα με ιδιαίτερα περιορισμένη μέση αξία συναλλαγών. Οι τραπεζικές μετοχές χρειάζονται πάντως στενότερη παρακολούθηση αλλά με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα υπό την αίρεση της αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπρόσθετα deals εξαγορών και συγχωνεύσεων καθώς και υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να δώσει ουσιαστική ώθηση στις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών.
Iσοτιμία Ευρώ- Δολαρίου
• Οπως έγκαιρα είχε προβλεφθεί από το υπόδειγμά μας, η βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση του ευρωπαικού νομίσματος βρήκε ισχυρή αντίσταση στην περιοχή των 1,1750-1,1770. Οσον αφορά τα θεμελιώδη δεδομένα και με ορίζοντα 12 μηνών, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι ουσιαστικό στην συγκριτική καμπύλη των επιτοκίων δολαρίου-ευρώ. Στις ΗΠΑ βρισκόμαστε σε μία πορεία ήπιας αύξησης των επιτοκίων η οποία πιθανότατα θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2019, κάτι που όμως δεν βρίσκει σύμφωνο τον Πρόεδρο Trump λόγω του ότι αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης του ιδιαίτερα υψηλού χρέους των ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, η μη ισχυρή ανάπτυξη στην ευρωζώνη «δείχνει» διατήρηση των μηδενικών επιτοκίων έως την εκλογή νέου Προέδρου στην ΕΚΤ τον Μάιο 2019. Επιστρέφοντας στην τεχνική εικόνα, η περιοχή του 1,1550 δολαρίων ανά ευρώ παραμένει σημαντική αντίσταση η οποία παραμένει απαραβίαστη από τις 28/6.
Ισοτιμία Ευρώ-Στερλίνας
Τo υπόδειγμά μας δεν εντόπισε την βραχυχρόνια ανοδική κίνηση της στερλίνας παρόλο ότι στην προηγούμενη αναφορά μας (14/7) εντοπίσαμε την αντίσταση στην περιοχή των 0,89 της λίρας ανά ευρώ. Εάν το βρετανικό νόμισμα διαπεράσει τα 0,8935 τότε η επόμενη δύσκολη αντίσταση για περαιτέρω άνοδο βρίσκεται στην περιοχή του 0.9350 της λίρας ισοτιμία που έχει να καταγραφεί από τις 7/10/16.
ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΕΥΡΩ-ΣΤΕΡΛΙΝΑΣ (Ιούλιος 2017-Ιούλιος 2018)
Ισοτιμία Ευρώ-Ελβετικό Φράγκου
Με υψηλό έτους της ισοτιμίας τα 1,1367 ελβετικά φράγκα (στις 29/5) ξεκίνησε μία ανοδική κίνηση του ευρωπαικού νομίσματος έως την περιοχή των 1,1650 φράγκων. Η τελευταία και αφού αφομοιώθηκε από την αγορά συναλλάγματος, κινείται σε ένα στενό εύρος του 1,16-1,1680 ελβετικών φράγκων ανά ευρώ.
Υπενθυμίζουμε την de facto υπερτίμηση του ελβετικού νομίσματος με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας στις 15/1/2015 με την ισοτιμία να ξεκινάει την διαπραγμάτευση από τα 0,85 φράγκα ανά ευρώ. Στην συνέχεια όμως και σταδιακά το φράγκο απώλεσε αυτή την αξία υπερτίμησης του έναντι του ευρώ φθάνοντας έως και την περιοχή των 1,20 ελβετικών φράγκων.
Τα παραπάνω έρχονται να ενισχύσουν το επιχείρημα της σημαντικής κατάλυσης του ελβετικού νομίσματος ως “ασφαλούς καταφυγίου” κάτι που συνέβαινε για πολλές δεκαετίες και συνήθως συνδεόταν με αρνητικές οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ισοτιμία Δολαρίου- Γιέν
Αποτελεί το μοναδικό ζευγάρι νομισμάτων που διατηρήθηκε για τέσσερις περίπου μήνες στο εύρος 108,50-111,30 γιέν ανά δολάριο. Τώρα το υπόδειγμα σκανάρει ευχερέστερα μια φωτεινότερη εικόνα για το αμερικανικό νόμισμα, το οποίο και εφόσον κρατήσει τα 112,20 γιέν, θα μπορεί να δώσει μία κίνηση προς τα 113,20 γιεν ανά δολάριο όπου όμως θα συναντήσει σημαντική αντίσταση. Ισοτιμία που έχει να καταγραφεί από τον Ιανουάριο 2018.
Χρυσός
Επιβεβαιώθηκε η προηγούμενη αναφορά μας (14/7) για παραβίαση της περιοχής των 1.235 δολαρίων ανά ουγγιά και μάλιστα με περαιτέρω διολίσθηση στην περιοχή των 1.220 δολαρίων. Καμία ένδειξη δεν οδηγεί σε αλλαγή της καθοδικής τάσης με αποτέλεσμα το υπόδειγμά μας να σκανάρει ως τις επόμενες αντιστάσεις στα 1.200 και 1.150 δολάρια αντίστοιχα.
Πετρέλαιο
Με τα γεωπολιτικά να επηρεάζουν πολύ περισσότερο, από ότι στο παρελθόν, την τιμή του μαύρου χρυσού και απουσία κάποιων βραχυπρόθεσμων ειδήσεων αναθεωρείται πτωτικά το επίπεδο στήριξης στην περιοχή των 71 δολαρίων το βαρέλι και την αντίστοιχή αντίστασή του να κυμαίνεται περί τα 76 δολάρια το βαρέλι. Κύρια αιτία για την αιφνίδια μείωση της τιμής του πετρελαίου ήταν η εξίσου αιφνίδια ανασκευή της απόφασης Trump που πολύ γρήγορα κατάργησε τους δασμούς για την εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν.
** Η στήλη είναι ευγενική χορηγία της "Φoυρλής Συμμετοχών"
* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος
Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.
Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.