Oι επενδυτές προεξοφλούν το σενάριο της τετραετούς μεταπρογραμματικής εποπτείας για την ελληνική οικονομία με ρήτρες ανάπτυξης, ιδιωτικοποιήσεων καθώς και μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας να αποτελούν τις βασικότατες παραμέτρους για απρόσκοπτη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς-πιστωτές.
Οι αγορές, εάν και έχουν προεξοφλήσει σε σημαντικό βαθμό το “Trump Effect”, προσπαθούν να αξιολογήσουν ακριβέστερα τις επιπτώσεις από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας. Ετσι, από τη μία πλευρά επιβλήθηκαν δασμοί 25% σε εισαγωγές κινεζικών προιόντων στις ΗΠΑ κυρίως δε σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Τα αντίμετρα από την κινεζική κυβέρνηση εστιάστηκαν στις εισαγωγές κυρίως αγροτικών και αγροχημικών προιόντων με πρώτη σημαντική επίπτωση την ραγδαία μείωση της ζήτησης, αλλά και της χρηματιστηριακής τιμής της σόγιας.
Η γερμανίδα Καγκελάριος, εκτιμώντας τις πιθανότατες επιπτώσεις επιβολής δασμών από τον Αμερικανό Πρόεδρο στις εισαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων στην χώρα του, έχει πρόθεση, εάν χρειασθεί, να μειώσει τους δασμούς στις αντίστοιχες εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων στην γερμανική αγορά. Για αυτή μάλιστα την κίνηση δέχεται πιέσεις από την BMW και Μercedes οι οποίες έχουν ήδη εκτιμήσει τις σημαντικές ζημιές από τη μείωση των πωλήσεων στην αμερικανική αγορά.
Σύμφωνα με μελέτη γνωστής επενδυτικής τράπεζας, κατά το α’ εξάμηνο 2018 οι μετοχικές επενδύσεις ενέχουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό κινδύνου σε σχέση με το 2017 αφού υποτετραπλασιάστηκε ο λόγος μέσης απόδοσης προς την μέση μεταβλητότητα των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η πρώτη άμεση χρηματιστηριακή επίπτωση από το “Trump Effect”αφορά την κατά 25% περίπου ραγδαία υποχώρηση της τιμής της σόγιας κατά τη περίοδο 30/5/18-06/7/2018.Τα επίπεδα μάλιστα αυτά αποτελούν ιστορικό χαμηλό για την τιμή του γερμανικού προιόντος.
Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτες Dow Jones S&P 500)
Oι μετοχές των τριάντα εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης προσπαθούν να διατηρηθούν στο κάτω όριο του εύρους δηλαδή, κατά μέσον όρο, στις 24.500 μονάδες. Επιπρόσθετα η ολοένα και μειούμενη μεταβλητότητα στις τιμές τους, για ένα διάστημα 50 ημερών περίπου, είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε μια καθοδική κίνηση με πρώτη στήριξη τις 23.500 μονάδες.
Οσον αφορά τον αντιπροσωπευτικότερο δείκτη S&P 500, αντίθετα με τον Dow Joneς, κινείται στο ανώτατο επίπεδο του εύρους του όπου το υπόδειγμά μας σκανάρει ως σημαντικό επίπεδο στήριξης τις 2.690 μονάδες. Οποιαδήποτε παραβίασή του θα σημάνει οριστική καθοδική στροφή με ενδιάμεσο επίπεδο τις 2.630 μονάδες. Εκτίμηση που την επαναλάβαμε και στην προηγούμενη αναφορά μας, αν και χωρίς, προς το παρόν επιτυχία.
Συγκριτική πορεία Dow Jones και S&P 500 (Ιούλιος 2017-Ιούλιος 2018)
Αμερικανικές μετοχές Μικρης Κεφαλαιοποίησης (Δείκτης Νasdaq)
Επιβεβαιώθηκε από το υπόδειγμά μας με απόλυτη ακρίβεια το πρώτο επίπεδο στήριξης των αμερικανικών μετοχών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης (7.050 μονάδες).Υπενθυμίζουμε ότι στην συνεδρίαση της 20/6 ο δείκτης κατέγραψε ιστορικό υψηλό από την ημέρα κατάρτισής του. (7309,99 μονάδες). Η διόρθωση των αποτιμήσεων, κυρίως των εταιρειών του τεχνολογικού και ναυτιλιακού τομέα που απαρτίζουν τον δείκτη, κρίνεται προς το παρόν φυσιολογική.
Βρετανικές μετοχές (Δείκτης FTSE-100)
Μόλις στην χθεσινή συνεδρίαση και οριακά ο δείκτης των 100 αντιπροσωπευτικότερων εταιρειών που οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου παραβίασε καθοδικά το επίπεδο της πολύ ισχυρής στήριξης των 7.600 μονάδων. Εαν εμπεδωθεί η υποχώρηση αυτή τότε σκανάρουμε μία γκρίζα ζώνη που μπορεί να οδηγήσει τον βρετανικό δείκτη και στις 7.300-7.350 μονάδες. Και μάλιστα με αυξημένη αρνητική μέση ημερήσια μεταβλητότητα.
Δείκτης FTSE 100 (Ιούλιος 2017-Ιούλιος 2018)
Ελληνικές μετοχές (Γενικός Δείκτης)
Το αναιμικό trading και η γενικότερη έλλειψη κατεύθυνσης με απουσία ειδήσεων διατηρεί το τεχνικό επιχείρημα της διατήρησης του Γενικού Δείκτη στο εύρος 730-750 μονάδων. Μοναδικός πυρήνας εξελίξεων είναι ο τραπεζικός τομέας με την θετική έκβαση των Stress Tests αλλά και την αυξημένη κινητικότητα, μέσω εξαγορών NPLs από ξένα funds που μπορεί να δώσει μία πιο ευσταθή ώθηση στις τραπεζικές μετοχές.
Το μεγάλο αγκάθι έχει να κάνει με την ιδιαίτερα μικρή υλοποίηση των πλειστηριασμών ακινήτων που συνδέονται με μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια. Πάντως και σε αυτά η στρατηγική θέση των τραπεζών είναι να κρατήσουν ένα σημαντικό μέρος από τα ακίνητα αυτά στο δικό τους χαρτοφυλάκιο ώστε να τα διαχειρισθούν στο μέλλον με ουσιαστικά καλύτερους όρους αγοράς. Για τους ανωτέρω λόγους θα βάλουμε μονιμότερα στο στόχαστρο της αξιολόγησής μας και τον Τραπεζικό Δείκτη αλλά και τις επιμέρους τραπεζικές μετοχές.
Σόγια
To “Τrump Effect” είχε και τις χρηματιστηριακές επιπτώσεις του με σημαντικότερη την άνω του 25% μείωση της τιμής της σόγιας μέσα σε 35 ημέρες (31/5-6/7/18) με αποτέλεσμα το αγροτικό προιόν να καταγράψει και ιστορικό χαμηλό στο επίπεδο των 830 δολαρίων τον τόνο. Αιτία ο υψηλός δασμός στην σόγια, που επέβαλλε η κινεζική κυβέρνηση ως αντίμετρο, και οδήγησε στην σημαντική μείωση της ζήτησης στην κινεζική αγορά με συνεπακόλουθο την μείωση της τιμής αλλά και των εσόδων των αμερικανών παραγωγών. Επίσης δευτερογενής επίπτωση καταγράφηκε στην σημαντική μείωση των ναύλων των πλοίων που μεταφέρουν ξηρό φορτίο και συνεπώς διαχειρίζονται και μειωμένα πλέον φορτία σόγιας.
Πορεία τιμής σόγιας, δολάρια ανά τόνο (Μάιος 2016-Ιούλιος 2018)
Δείκτης Ηang Seng (Χόνγκ-Κόνγκ)
Εαν και λιγότερο γνωστός, ο δείκτης βαρόμετρο των πολυεθνικών κινεζικών επιχειρήσεων (China Petroleum,HSBC) απώλεσε το 5,75 % της αξίας του σε ένα μικρό διάστημα (19/6/18-6/7/18) και αντίστοιχα το 15.5% στην περίοδο 31/1/18-6/7/18, περίοδος στην οποία έχει ξεδιπλωθεί ο εμπορικός πόλεμος. Οι επενδυτές είναι καλό να παρακολουθούν την πορεία του δείκτη, όσον μάλιστα θα είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση του εμπορικού πολέμου, καθώς και των επιμέρους ζημιών που θα επιφέρει σε πολυεθνικές κινεζικές εταιρείες οι μετοχές των οποίων επηρεάζουν και τις ευρύτερες εξελίξεις στις κυριότερες μετοχικές αγορές. Τεχνικά να αναφέρουμε ότι το επόμενο επίπεδο στήριξης του δείκτη του χρηματιστηρίου του Χόνγκ-Κόνγκ είναι οι 27.500 από τα σημερινά επίπεδα των 28.300 μονάδων.
Δείκτης Hang Seng (Ιούλιος 2017-Ιούλιος 2018)
Iσοτιμία Ευρώ- Δολαρίου
Eαν και διατηρείται το εύρος της βασικής ισοτιμίας στο 1,15-1,17, καταγράφηκε, μη αναμενόμενα, μια βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση του ευρώ την οποία το υπόδειγμά μας δεν είχε εντοπίσει με ευκρίνεια.
Αλλωστε η κίνηση της εβδομάδας προς την περιοχή των 1,1750 δολαρίων ανά ευρώ δεν θεωρείται στατιστικά σημαντική για να εμπεδώσει μία ανοδική κίνηση του ευρωπαικού νομίσματος. Σημαντική στήριξη πάντως θα παραμείνει το επίπεδο του 1,17 για να σηματοδοτήσει την μεσοπρόθεσμη άνοδο του ευρώ. Το υπόδειγμά μας συνεχίζει να διαβλέπει καθαρότερα την επανάληψη της ανοδικής κίνησης του δολαρίου πρός την περιοχή των 1,15 δολαρίων ανα ευρώ.
Ισοτιμία Ευρώ-Στερλίνας
Τo υπόδειγμά μας συνεχίζει να υποστηρίζει την μεσοπρόθεσμα θετική πορεία της στερλίνας βασιζόμενη στο μη συστημικό στοιχείο ότι η διαπραγμάτευση για το Brexit θα έχει τις μικρότερες δυνατές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της, ιδιαίτερα όσον αφορά την κίνηση κεφαλαίων. Επιπρόσθετος παράγοντας θα είναι και η διατήρηση της στρατηγικής θέσης του City μεταξύ των τριών σημαντικότερων διεθνών χρηματοοικονομικών κέντρων.
Η τρέχουσα βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση του ευρώ θα βρει σημαντική αντίσταση στην περιοχή των 0,8870 λιρών ανά ευρώ. Εαν η ισοτιμία διασπασθεί θα πρέπει να έχουμε και σημαντικά νέα που θα στηρίξουν την περαιτέρω ανοδική κίνηση του ευρωπαικού νομίσματος, όπως η απουσία μιας ενιαίας καθαρής θέσης της κυβέρνησης Μει στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε για τα επώδυνα πολιτικά και οικονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Ισοτιμία Ευρώ-Ελβετικό Φράγκου
Ενώ υπάρχουν προϋποθέσεις για περαιτέρω ανοδική κίνηση του ευρωπαικού νομίσματος, η βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση του ευρώ θα εμπεδωθεί μόνον εάν διατηρηθεί το επίπεδο των 1,16 ελβετικών φράγκων ανά ευρώ. Επανειλημμένως έχουμε αναφερθεί για την σταδιακή απώλεια δύναμης του ελβετικού νομίσματος στην λειτουργία του ως “ασφαλούς καταφυγίου”, κάτι που συνέβαινε παλαιότερα σε αρνητικές οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ισοτιμία Δολαρίου- Γιέν
Η ισοτιμία παραμένει σε ένα στενό εύρος ισορροπίας που στενεύει και κινείται από τα 109-111 γιέν ανά δολάριο. Τόσο η στήριξη όσο και η ζώνη αντίστασης παραμένουν δύσκολο να ανατραπούν τουλάχιστον με βάση την εξέλιξη των θεμελιωδών μεγεθών και τις θετικές διμερείς οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος είναι ότι η Ιαπωνία δεν έχει περιληφθεί στις χώρες στις οποίες επιβλήθηκαν, από 6/7 επίσημα, οι αυξημένοι δασμοί που έχει επιβάλλει η Προεδρία Τράμπ.
Χρυσός
Επιβεβαιώθηκε, από την αναφορά μας στις 30/6, η στήριξη των 1.235 δολαρίων ανά βαρέλι δολαρίων αφού την εβδομάδα που διανύσαμε η ελάχιστη τιμή διαπραγμάτευσης του πολύτιμου μετάλλου ήταν 1.237,32 δολάρια. Απουσία του άλλοτε ισχυρού ρόλου του χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου, σκανάρουμε ευκρινώς την πιθανή διατήρηση του στο εύρος των 1.235-1.255 δολαρίων το βαρέλι.
Πετρέλαιο
Με τα γεωπολιτικά να επηρεάζουν πολύ περισσότερο από ότι στο παρελθόν την τιμή του μαύρου χρυσού, το υπόδειγμά μας αναθεωρεί το επίπεδο στήριξης περί τα 76 δολάρια το βαρέλι. Μένει να δούμε ποια συνιστώσα πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα επικρατήσει ως προς το κρίσιμο μέγεθος της αύξησης η μείωσης της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου καθώς και τις επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και ανάπτυξη από την εξέλιξη του εμπορικού πολέμου με το νέο δόγμα Τράμπ.
** Η στήλη είναι ευγενική χορηγία της "Φoυρλής Συμμετοχών"
* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος
Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.
Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.