Ποιες αγορές στέλνουν τώρα σήματα στους επενδυτές

Στιγματίζοντας τις φωτεινές, γκρίζες αλλά και τις πιθανά σκοτεινές πλευρές των αγορών με τη νέα στήλη του Euro2day.gr. Ποια σήματα στέλνει το ελληνικό χρηματιστήριο και οι ξένες αγορές. Τα δεδομένα σε ισοτιμίες, χρυσό και πετρέλαιο.

Ποιες αγορές στέλνουν τώρα σήματα στους επενδυτές
  • του Αναστάσιου Τσομπανίδη

H ασύμμετρη οικονομική πολιτική Trump δεν περνάει ξεκάθαρα μηνύματα στους επενδυτές με αποτέλεσμα οι αποφάσεις τους να σκανάρονται σε ένα γκρίζο φόντο όσον αφορά το τοπίο των επενδυτικών τους αποφάσεων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής κατεύθυνση όσον αφορά την πορεία των βασικών αξιών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και χρηματαγορές και σε ιδιαίτερα βραχύχρονα διαστήματα να υπάρχουν αιφνίδιες αλλαγές θέσεων από τους traders.

Θεμελιώδης αιχμή του δόρατος η γρήγορη υιοθέτηση από τις ΗΠΑ και δεύτερου παρεμβατικού εμπορικού πακέτου, αξίας 100 δισ. δολαρίων που θεμελιωδώς τουλάχιστον δεν παραπέμπει σε καθαρότερη εικόνα υπέρ του δολαρίου όσον αφορά την ισοτιμία του πράσινου νομίσματος με το ευρώ.

Σκανάροντας τα περισσότερα διεθνή μακροικονομικά δεδομένα (Πληθωρισμός σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, Καταναλωτική Δαπάνη, Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών) οδηγούμεθα στην επικράτηση του μάλλον ηπιότερου σεναρίου αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, αλλά και την καθυστερημένη απαρχή αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ με δεδομένη την έστω και περιορισμένη παράταση της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης τουλάχιστον έως τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Επειδή και στην αγορά ομολόγων όπως και στις μετοχές, ο ρυθμός προεξόφλησης των δεδομένων έχει συγκλίνει πάρα πολύ, θεωρούμε πιθανή την ύπαρξη κάποιων ανοδικών κινήσεων στις αποτιμήσεις των ομολόγων με το μακροπρόθεσμο όμως τοπίο να παραμένει γκρίζο και να παραπέμπει σε θολό τοπίο με αισθητή αποκλιμάκωση των τιμών των κυβερνητικών κυρίως ομολόγων.

Οι ελληνικές μετοχές και η αναδυόμενη αγορά των εταιρικών ομολόγων αφήνουν ένα φωτεινό περιθώριο που παραπέμπει σε προσπάθεια διαμόρφωσης μιας ανοδικής μεσοπρόθεσμης τάσης των τιμών τους.

Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτης S&P 500)

Συνεχίζουμε να σκανάρουμε την έντονη μεταβλητότητα στις αμερικανικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ακόμα και σε ενδοσυνεδριακά επίπεδα. Ετσι το βραχυπρόθεσμο trading εμπεριέχει ακόμη πιο αυξημένο κίνδυνο αφού οι επενδυτές είναι πολύ περισσότερο ευάλωτοι στην ροή των ειδήσεων. Ετσι θεωρούμε ακόμη κριτικό σημείο στις 2500 μονάδες από όπου, και εφόσον διατηρηθεί η αφομείωση αυτού του μέσου επιπέδου, θα υπάρχει μια πιο στέρεα ανοδική ή καθοδική βάση για την πορεία των αμερικανικών μετοχών.

Ο τεχνικός μηχανισμός του scanner απλά παρατηρεί ότι τα τελευταία 43 χρόνια δεν έχει ποτέ καταγραφεί τόσο μεγάλη άνοδος μέσα σε 15 μόλις μήνες νέας προεδρικής θητείας καθώς και μίας εξαιρετικά μεγάλης αύξησης του ημερήσιου όγκου συναλλαγών κυρίως όταν η αγορά ξεκίνησε την καθοδική της πορεία. Τα παραπάνω πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν από τους επενδυτές για μεσοπρόθεσμες αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων τους.

Ελληνικές μετοχές Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης (Δείκτης FTSE-25)

To ξεκάθαρο φωτεινό αποτύπωμα από τον scanner μας καταγράφει μία άνω των 100% άνοδο της κεφαλαιοποίησης των 25 μεγαλύτερων σε αξία εισηγμένων εταιρειών (Φεβρουάριος 2016-Μάρτιος 2018).Οι ιδιώτες επενδυτές όμως που καρπώθηκαν αυτές τις σημαντικές αποδόσεις είναι εξαιρετικά λίγοι και ως εκ τούτου οι πρόσφατες διορθώσεις, με τον δείκτη στο εύρος των 2.000 μονάδων να αποτελεί σηματωρό τοποθετήσεων.

Δείκτης FTSE 25-Ελληνικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης (Δεκέμβριος 2016-Μάρτιος 2018)

Βρετανικές Μετοχές Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης (Δείκτης FTSE 100)

Παρόλη την ασάφεια με το χρονοδιάγραμμα του τρόπου υλοποίησης του Brexit και την ιστορικά σημαντική συσχέτιση του FTSE με τον Δείκτη Dow Jones, η μέση διόρθωση των τελευταίων 50 ημερών στις βρετανικές μετοχές κρίνεται λελογισμένη. Σχετικά καθαρότερη εικόνα μας δίνει σε τεχνικούς όρους η στήριξη του δείκτη στην περιοχή των 7050-7100 μονάδων.

Δείκτης FTSE 100 (Δεκέμβριος 2016-Μάρτιος 2018)

Γερμανικές Μετοχές Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης (Δείκτης Dax)

Στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκά οικονομία τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 10ετούς γερμανικού ομολόγου καθώς και τα δημοσιονομικά και εμπορικά πλεονάσματα έχουν ευνοϊκά ενσωματωθεί στο μέσο επίπεδο των γερμανικών μετοχών κυρίως κατά την περίοδο 2014-2018.Ο τεχνικός μηχανισμός του scanner καταγράφει σχετικά μικρότερο βαθμό συσχέτισης των γερμανικών με τις αμερικανικές μετοχές και αναφέρεται σε ένα λελογισμένο επίπεδο στήριξης στην περιοχή των 11800-12000 μονάδων.

Iσοτιμία Ευρώ- Δολαρίου

Επιβεβαιώνεται, από την προηγούμενη αναφορά μας το εύρος 1,2150-1,25 δολαρίων ανά ευρώ. Η αγορά είναι νευρική και έχει απουσία σαφούς κατεύθυνσης ενώ την ίδια ώρα οι μέσοι ημερήσιοι όγκοι έχουν αυξηθεί σημαντικά για αυτούς που βλέπουν την αγορά με βραχυπρόθεσμη οπτική. Καθημερινά λοιπόν, στην βασική ισοτιμία των χρηματαγορών, έχουμε την μάχη των «ταύρων» με τις «αρκούδες».

Ισοτιμία Ευρώ Ελβετικού Φράγκου

Μετά την εφάπαξ υποτίμηση του ευρωπαϊκού νομίσματος στις 16/1/2015 φθάσαμε σε ένα επίπεδο στήριξης στην περιοχή των 1,08 φράγκων ανά ευρώ. Σήμερα όλη αυτή η υπερτίμηση αλλά και η θεώρηση του πάλαι ποτέ «ασφαλούς καταφυγίου» ανήκει πλέον στο παρελθόν αφού το ευρώ πλησιάζει και πάλι στα υψηλά τριετίας.

Αντίθετα το δολάριο, για την ίδια τριετή περίοδο αναφοράς, είχε μια σαφώς αμυντικότερη συμπεριφορά έναντι του ελβετικού φράγκου τόσο στο κάτω εύρος διολίσθησης όσο και το άνω εύρος υπερτίμησης. Ο scanner θα συνεχίζει να καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια και την πορεία αυτών των ισοτιμιών μιας και θεωρεί ότι βρισκόμαστε σε φάση συσσώρευσης και πιθανά καμπής τους.

Ισοτιμία Ευρώ-Ελβετικού Φράγκου (Σεπτέμβριος 2012-Μάρτιος 2018)

Ισοτιμία Δολαρίου-Ελβ.Φράγκου (Σεπτέμβριος 2012-Μάρτιος 2018)

Χρυσός

Σκανάροντας τα δεδομένα του κίτρινου μετάλλου πιο λεπτομερειακά βλέπουμε την σημαντική πλέον την αδυναμία του ελβετικού φράγκου να διατηρήσει, μαζί με τον χρυσό, τους ρόλους των επενδυτικών καταφυγίων. Και αυτό εκφράζεται από την συνεχόμενη διολίσθηση της ισοτιμίας του χρυσού, εκπεφρασμένης σε ελβετικά φράγκα, κατά την επίμαχη περίοδο Ιανουαρίου 2015-Μαρτίου 2018.Ετσι η μόνη στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση είναι πλέον αυτή μεταξύ ισοτιμίας δολαρίου και τιμής του χρυσού.

Εαν εμπεδωθεί μία βάση άνω των 1300 δολαρίων ανά ουγγιά πιθανότατα να δούμε ανοδική διάσπαση και της καθοριστικής στήριξης των 1370 δολαρίων.

Πετρέλαιο

O scanner αποτυπώνοντας τις αιτίες μεταβολής του μαύρου χρυσού αποδίδει το 75% των κινήσεων του πετρελαίου σε γεωπολιτικές και το υπόλοιπο 25% σε οικονομικές εξελίξεις.

Η μέση τιμή του πετρελαίου από το 2014 έως σήμερα κινείται στατιστικά περίπου στα σημερινά επίπεδα των 70 δολαρίων ανά βαρέλι. Σε πιο βραχυπρόθεσμη οπτική το εύρος που ακτινοσκοπούμε είναι μεταξύ 59 και 66 δολαρίων ανά βαρέλι.


* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος

Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.

Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v