Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merrill Lynch: ”Προκρίνει” μετοχές, εμπορεύματα

Οι μετοχές και τα εμπορεύματα αναμένεται να αποδειχθούν καλύτερες επενδύσεις από τα ομόλογα το 2006 διαπιστώνεται στην έκθεση της Επιτροπής Έρευνας Επενδύσεων (RIC) της Merrill Lynch, την οποία παρουσίασε στην Αθήνα ο Τ. Hobson, επικεφαλής Τεχνικός Αναλυτής Παγκόσμιων Αγορών. Παράλληλα οι αναλυτές του διεθνούς οίκου θεωρούν ότι το δολάριο θα εξασθενήσει, σε σχέση με άλλα βασικά νομίσματα.

Merrill Lynch: ”Προκρίνει” μετοχές, εμπορεύματα
Οι μετοχές και τα εμπορεύματα αναμένεται να αποδειχθούν καλύτερες επενδύσεις από τα ομόλογα το 2006 διαπιστώνεται στην έκθεση της Επιτροπής Έρευνας Επενδύσεων (RIC) της Merrill Lynch, την οποία παρουσίασε στην Αθήνα ο Τ. Hobson, επικεφαλής Τεχνικός Αναλυτής Παγκόσμιων Αγορών.

Οι υπεύθυνοι στρατηγικής της εταιρείας εκτιμούν ότι, παρά την πιο αργή ανάπτυξη των ΗΠΑ, η παγκόσμια οικονομία θα αυξηθεί κατά ποσοστό παρόμοιο με εκείνο του 2005 και θεωρούν ότι το αμερικανικό δολάριο θα εξασθενήσει, σε σχέση με άλλα βασικά νομίσματα.



Η έκθεση εντοπίζει συγκεκριμένες επενδυτικές ιδέες που αξιοποιούν τις ευρύτερες τάσεις της αγοράς για το 2006. ”Προτείνουμε να δοθεί περισσότερο βάρος στις μετοχές συγκριτικά με τα ομόλογα, προτιμούμε τις μη αμερικάνικες μετοχές σε σχέση με τις αμερικανικές μετοχές για το πρώτο μισό του χρόνου και προβλέπουμε μια μετάβαση από τις μετοχές αξίας στις αναπτυξιακές μετοχές”, δηλώνει ο Tom Sowanick, Wealth Management Strategist της Merrill Lynch.

”Τα εμπορεύματα έχουν δυνατότητες ανόδου της αξίας τους και οι πελάτες πρέπει να σκεφτούν να δώσουν λιγότερο βάρος στο δολάριο σε σχέση με τα άλλα βασικά νομίσματα”.

-----Η επάνοδος των πληθωριστικών πιέσεων ενισχύει τα εμπορεύματα και τις μετοχές

Καθώς στο πρώτο μισό του 2006, η παγκόσμια ανάπτυξη θα έχει ανοδική πορεία, ο πληθωρισμός των αγαθών αναμένεται να αυξηθεί.

Η ανάπτυξη της Ασίας και η επιστροφή της δυνατότητας των αμερικάνικων και ευρωπαϊκών εταιρειών να αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους θα οδηγήσει στην αύξηση του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τα παραπάνω, το 2006 θα είναι καλή χρονιά για τα εμπορεύματα, τα χρεόγραφα που συνδέονται με τον πληθωρισμό και τις μετοχές.



Παρόλο που τα επιτόκια στην Ιαπωνία και την υπόλοιπη Ασία ενδεχομένως να αυξηθούν ώστε να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση, οι ασιατικές τιμές συναλλάγματος θα παραμείνουν χαμηλές σε πραγματικούς όρους, καθιστώντας ελκυστικές τις τοπικές μετοχές και τα τοπικά νομίσματα.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Merrill Lynch για το 2006 ευνοούν τις αγορές μετοχών στην Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Ταιβάν, καθώς και την Ιαπωνία. Οι κινεζικές επενδύσεις είναι καλύτερο να πραγματοποιούνται μέσω των περιφερειακών συνεργατών, παρά με άμεσο τρόπο στις κινεζικές αγορές μετοχών.

-----Η παγκόσμια σύγκλιση τιμών θα διευρύνει τα περιθώρια των αποδόσεων των ομολόγων και θα έχει επίπτωση στο αμερικανικό δολάριο



Με την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των Η.Π.Α (U.S. Federal Reserve) να βρίσκεται στο τέλος της φάσης αύξησης των επιτοκίων, το 2006 σηματοδοτεί την έναρξη της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι πιθανόν να ακολουθήσει αργότερα μέσα στη χρονιά. Παρόλο που η διαδικασία αυτή θα αφαιρέσει ρευστότητα από την αγορά, το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθεί με προσεκτικούς ρυθμούς και σταδιακά από περιοχή σε περιοχή, δεν θα επηρεάσει την ”υγεία” της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο, η χαμηλή ρευστότητα θα επηρεάσει δυσανάλογα τα περιουσιακά στοιχεία χαμηλής ποιότητας, οπότε τα περιθώρια των επιτοκίων πιθανόν να διευρυνθούν.



Οι στρατηγικοί αναλυτές της Merrill Lynch προτείνουν στους επενδυτές σταθερού εισοδήματος να επικεντρωθούν στην ποιότητα και να στραφούν προς τα ομόλογα μικρότερης διάρκειας, ειδικά της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας.

Για τους αμερικανούς επενδυτές φαίνονται αρκετά ελκυστικά τα ομόλογα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Municipal Bonds) που εκδίδονται με διάρκεια 5-15 ετών και τα κρατικά ομόλογα (Treasuries) διάρκειας δυο έως πέντε ετών. Οι επενδυτές πρέπει να αναμένουν την απότομη κλίση της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων κατά το δεύτερο μισό του 2006, πριν επεκτείνουν τις διάρκειες των χρεογράφων τους.



Καθώς συγκλίνουν οι ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων, το δολάριο αναμένεται να εξασθενήσει. Οι αμερικανοί επενδυτές πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσανατολιστούν προς τα ασιατικά νομίσματα χωρών όπως η Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Ταιβάν και η Κίνα. Αντίθετα, οι επενδυτές εκτός Η.Π.Α. ενδεχομένως να θελήσουν να αναχαιτίσουν το συναλλαγματικό τους ρίσκο.

----Μικρότερη διαφορά στις αποτιμήσεις των μετοχών

Οι διαφορές στην αποτίμηση ανάμεσα στις αναπτυξιακές μετοχές και τις μετοχές αξίας, καθώς και ανάμεσα στις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης και σε αυτές της μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν ήδη αρχίσει να μειώνονται.

Το ίδιο συμβαίνει και στη διαφορά ανάμεσα στην αποτίμηση των αμερικανικών και μη μετοχών. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Merrill Lynch αναμένουν την ενίσχυση της τάσης αυτής στο 2006, η οποία πιθανόν να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας πολυετούς μεταβολής στις προτιμήσεις που σχετίζονται με στοιχεία ενεργητικού.



Οι επενδυτές, προκειμένου να αξιοποιήσουν την τάση αυτή, πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις αναπτυξιακές μετοχές αντί των μετοχών αξίας και στις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης αντί των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης.

Σε κλαδικούς όρους, συμπεριλαμβάνονται ο χρηματοοικονομικός κλάδος, ο κλάδος της υγείας και τεχνολογίας των Η.Π.Α., ενώ οι τομείς των βασικών καταναλωτικών προϊόντων των εταιρειών κοινής ωφέλειας (utilities) αναμένεται να γνωρίσουν περισσότερες δυσκολίες. Οι μη-αμερικανικές κοινές μετοχές παραμένουν ελκυστικές σε όρους συναλλάγματος, αποτίμησης και αύξησης κερδών, παρόλο που η καλύτερη απόδοσή τους σε σχέση με τις αμερικανικές μετοχές αναμένεται να μειωθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς.



Η στρατηγική ”barbell” της Merrill Lynch για το 2006 θα επιδιώξει να συνδυάσει τις αναπτυξιακές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης των Η.Π.Α., όπως της τεχνολογίας και της υγείας, με τις αναδυόμενες ασιατικές κοινές μετοχές.

----Εταιρίες που διαθέτουν υψηλά ρευστά διαθέσιμα θα επενδύσουν στις κεφαλαιουχικές δαπάνες

Οι επιχειρήσεις με υψηλά ρευστά διαθέσιμα θα δεχθούν πίεση από τους μετόχους, όχι μόνο για αύξηση των μερισμάτων και εξαγορά ιδίων μετοχών, αλλά και για αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Merrill Lynch, προκειμένου να αξιοποιήσουν την περίσταση, προτείνουν εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι οποίες προμηθεύουν την αγορά με κεφαλαιουχικό εξοπλισμό.

Οι επενδυτές πρέπει επίσης να προσανατολιστούν προς τις μετοχές εταιρειών υποψηφίων για εξαγορά μέσω μόχλευσης, όσων έχουν πιθανότητες απόσχισης κλάδων, αναδιοργάνωσης, συγχώνευσης και εξαγοράς, αύξησης των μερισμάτων και εξαγοράς ιδίων μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v