Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγνατία: Ξεχωρίζει 21 μετοχές συν 5 τράπεζες

Αύξηση 23,5% θα παρουσιάσουν οι 5 μεγάλες τράπεζες στα καθαρά κέρδη προ φόρων α’ τριμήνου, εκτιμά η Εγνατία Finance, η οποία διατυπώνει για μία ακόμη φορά την προτίμησή της στον τραπεζικό κλάδο. Τι βλέπει για Γενικό Δείκτη, FTSE-20. Τι αλλάζει για Coca-Cola, Motor Oil, Τιτάνα και ΟΠΑΠ. Ποιες μετοχές ξεχωρίζει από FTSE-20, Mid 40 και Small Cap 80.

Εγνατία: Ξεχωρίζει 21 μετοχές συν 5 τράπεζες
Την προτίμησή της στον τραπεζικό κλάδο επισημαίνει για μια ακόμη φορά η Εγνατία Finance στο market outlook πρώτου τριμήνου, το οποίο έχει τίτλο ”Τα θεμελιώδη παραμένουν υποστηρικτές”.

Παράλληλα, διατηρεί την τιμή-στόχο των 3.262 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 1.872 μονάδων για τον FTSE-20, κατά 15% και 18,5% υψηλότερα αντίστοιχα από τα τρέχοντα επίπεδα, καθώς πιστεύει πως όταν εξαλειφθεί η αβεβαιότητα από την υιοθέτηση των ΔΛΠ οι επενδυτές θα προσελκυσθούν από την ισχυρή και την πολλά υποσχόμενη αύξηση των EPS.

Με βάση ένα σύνολο 44 εταιριών, οι οποίες και αποτελούν το 95% του Γενικού Δείκτη, η Εγνατία Finance προβλέπει αύξηση 11% στον κύκλο εργασιών, 1,5% στα EBITDA και 8% στα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας (με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα) για το πρώτο τρίμηνο του 2005.

Συμπληρώνει επίσης πως αν και οι προαναφερθείσες προβλέψεις της είναι ”μετριοπαθείς”, οι εκτιμήσεις της για αύξηση 23,6% στα κέρδη ανά μετοχή του Γενικού Δείκτη για το 2005 και για ενίσχυση 18,8% για τον FTSE-20 είναι εφικτές.

H Εγνατία Finance εκτιμά πως οι πέντε μεγάλες τράπεζες θα παρουσιάσουν στο α’ τρίμηνο του 2005 αύξηση 23,5% στα καθαρά κέρδη προ φόρων (με βάση τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα), ενώ εκτιμά πως έχουν βοηθηθεί σημαντικά από την ”ισχυρή δυναμική” του κλάδου (πιστωτική επέκταση, μεγάλα περιθώρια κέρδους, αναδιαρθρώσεις, περικοπές σε κόστη, αλλά και επέκταση στα Βαλκάνια).

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους, εκτιμά πως η υιοθέτηση των ΔΛΠ και τα ελλείμματα προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι στην πλειονότητά τους υπό έλεγχο, γεγονός που την ωθεί να αισθάνεται ασφάλεια όσον αφορά στις προβλέψεις που έχει θέσει για το σύνολο του έτους.

Εκτός από τις τράπεζες, όμως, η Εγνατία Finance ξεχωρίζει και ορισμένους ακόμη τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης όπως είναι οι: ΟΤΕ, Cosmote, ΔΕΗ, Coca-Cola 3Ε΅και Τιτάν, για τον οποίο αλλάζει τη σύσταση από ”accumulate” σε ”buy”.

Σχετικά με την Coca–Cola 3E σημειώνει πως προχώρησε σε αύξηση της τιμής-στόχου (στα 22,60 ευρώ), καθώς αναβάθμισε τις προβλέψεις της ώστε να συμπεριλάβει τις νέες της εξαγορές, ενώ υπενθυμίζει πως πρόσφατα προχώρησε σε αναπροσαρμογή της σύστασης για τη μετοχή του ΟΠΑΠ σε ”accumulate” από ”hold”.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει τον τίτλο της Motor Oil για την οποία αύξησε την τιμή-στόχο στα 13,5 ευρώ, από τα 11 ευρώ πριν, αλλά και της Folli Follie για την οποία διακρίνει περιθώριο ανόδου της τάξης του 22% (με τιμή-στόχο στα 27,10 ευρώ), καθώς και της Τεχνικής Ολυμπιακής την τιμή-στόχο της οποίας αναθεώρησε πρόσφατα στα 5,9 ευρώ (περιθώριο ανόδου 27,7%).

Επίσης, από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Εγνατία Finance ξεχωρίζει τις μετοχές των: ΚΑΕ (περιθώριο ανόδου 20,6%), Hyatt (περιθώριο ανόδου 14%), Jumbo (περιθώριο ανόδου 9%), Attica Group (περιθώριο ανόδου 32%), Intracom (περιθώριο ανόδου 22%), Μαΐλλης (περιθώριο ανόδου 29%), Μυτιληναίος (περιθώριο ανόδου 18%), ΜΕΤΚΑ (περιθώριο ανόδου 10%), Notos Com (περιθώριο ανόδου 25,8%), Γρ. Σαράντης (περιθώριο ανόδου 14%), Fourlis (περιθώριο ανόδου 9,85%) και Frigoglass (περιθώριο ανόδου 29,5%).

----- Τράπεζες: Οι τιμές-στόχοι και οι συστάσεις

Η Εγνατία Finance επισημαίνει πως μεταξύ των τραπεζών ξεχωρίζει την Εθνική Τράπεζα, λόγω του περιθωρίου ανόδου που διακρίνει για την τιμή της μετοχής της (της τάξης του 23% σε σχέση με την τιμή-στόχο των 32,60 ευρώ), της μακροπρόθεσμης ξεκάθαρης στρατηγικής που έχει θέσει η διοίκηση, αλλά και των κινήτρων που έχουν αναπτυχθεί για περιορισμό του κόστους.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς η Εγνατία Finance αναφέρεται στη δυναμική που επιδεικνύει, στη σταδιακή ωρίμανση του δικτύου των καταστημάτων της, το οποίο και εκτιμά πως αποτελεί πρόσθετο μοχλό ανάπτυξης για την τράπεζα.

Διακρίνει δε περιθώριο ανόδου της τάξης του 33% για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς θέτει την τιμή-στόχο στα 17,70 ευρώ.

Η Alpha Bank φέρεται να είναι η περισσότερο ελκυστικά αποτιμημένα τράπεζα (από πλευράς πολλαπλασιαστών) στην παρούσα φάση, με περιθώριο ανόδου 23% και με τιμή-στόχο στα 32,20 ευρώ.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως το πρόβλημα με το Ασφαλιστικό ενδέχεται να δημιουργήσει ορισμένες πιέσεις στην Alpha Bank βραχυπρόθεσμα.

Σχετικά με την EFG Eurobank, η Εγνατία Finance αναφέρεται στην επιθετική στρατηγική που αναπτύσσεται, αλλά και στο ”εξαιρετικό” management.

Επισημαίνει δε πως τα προαναφερθέντα, σε συνδυασμό με το περιθώριο ανόδου της τάξης του 29% (σε σχέση με την τιμή-στόχο των 29,50 ευρώ) που διακρίνει για τη μετοχή της, καθιστούν τη Eurobank ιδιαίτερα ”ελκυστική” επενδυτική επιλογή.

Αναφορικά με την Emporiki Bank, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως υπάρχουν σημαντικές προοπτικές αναδιάρθρωσης, με την προϋπόθεση ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα του Ασφαλιστικού και θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα αναφορικά με την αποδοτικότητα της τράπεζας, ενώ σημειώνεται πως έχει θέσει για τη μετοχή της την τιμή-στόχο των 22,90 ευρώ.

Συνιστά ”buy” για Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς και ”hold” για την Εμπορική.

----- Οι προβλέψεις για το α’ τρίμηνο των τραπεζών

Η Εγνατία Finance εκτιμά πως η Alpha Bank θα παρουσιάσει ”ήπια” αύξηση 5,6% στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στο πρώτο τρίμηνο του 2005 (στα 105,2 εκατ. ευρώ από 99,6 εκατ. ευρώ πέρυσι), με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

Εξηγεί πως η ”ήπια” αύξηση οφείλεται στα υψηλά χρηματοοικονομικά κέρδη που η Alpha Bank είχε εμφανίσει στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Κατά 30,9% εκτιμά η χρηματιστηριακή πως θα αυξηθούν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους, της Εθνικής Τράπεζας στο πρώτο τρίμηνο, διαμορφούμενα στα 138 εκατ. ευρώ, από 105,4 εκατ. ευρώ πέρυσι (με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα).

Σημαντική αύξηση της τάξης του 40,5% προβλέπει ότι θα εμφανίσουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της Eurobank στο πρώτο τρίμηνο του 2005, καθώς τα τοποθετεί στα 112,4 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 80 εκατ. ευρώ πέρυσι (με βάση τα ΔΛΠ).

Ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων ύψους 25,3 εκατ. ευρώ (με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα) αναμένει η Εγνατία Finance για την Emporiki Bank, ενισχυμένα κατά 54,7% λόγω της γενικότερης βελτιωμένης αποδοτικότητας.

Εξάλλου εκτιμά πως τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους, της Τράπεζας Πειραιώς θα καταγράψουν βελτίωση 26,8% στο πρώτο τρίμηνο του έτους και θα φτάσουν στα 43,7 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 35 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2004 (με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα).

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως οι Alpha Bank, Εθνική, Εμπορική και Πειραιώς θα ανακοινώσουν για πρώτη φορά τα μεγέθη τους με βάση τα ΔΛΠ.

Η Alpha Bank θα ανακοινώσει τα μεγέθη τριμήνου στις 25 Μαΐου πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η Eurobank στις 19 Μαΐου, και η Πειραιώς στις 26 Μαΐου.

Επιμέλεια: Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v