Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αποκαλύπτουν τα τρίμηνα των εισηγμένων

Σχετικά ικανοποιητική άνοδο σε σχέση με το 2001, (της τάξεως του 8%), παρουσιάζουν τα αποτελέσματα τριμήνου των εισηγμένων εταιριών, με εξαίρεση τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες. Ποιοί κλάδοι και ποιές εταιρίες ξεχωρίζουν. Ολοι οι πίνακες με μεγέθη και ποσοστά αυξομείωσης των εισηγμένων,κατα εταιρία και κλάδο, από την EFG Eurobank Securities.

Τι αποκαλύπτουν τα τρίμηνα των εισηγμένων
Άυξητική παρουσιάζεται συνολικά, η τάση στα μεγέθη α΄τριμήνου των ελληνικών εισηγμένων εταιριών ( εξαιρουμένων των εταιριών του χρηματοοικονομικού τομέα , σε ότι αφορά τα καθαρά πρό φόρων κέρδη) σύμφωνα με τα αναλυτικά αποτελέσματα των λογιστικών καταστάσεων που επεξεργάστηκε, συγκρίνοντας τα και με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2001, το τμήμα αναλύσεων της EFG Eurobank Securities.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αναλυτές, η αύξηση του τζίρου στο σύνολο της αγοράς προσδιορίζεται σε 6% ( άρα πάνω από την πληθωρισμό και το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ), ενω εάν εξαιρεθούν οι τράπεζες και οι χρηματοοικονομικές εταιρίες το ποσοστό αύξησης μεγαλώνει σε 7,9%. Αντιστοίχως εάν εξαιρεθεί και ο κλάδος των κατασκευών, διαμορφώνεται σε 7,6%.

Στο τομέα των κερδών πρό τόκων και φόρων (ΕΒΙΤ) υπάρχει και πάλι σημαντική αύξηση που προσδιορίζεται σε 8,1% για το σύνολο της αγοράς και δεν μεταβάλλεται εφόσον εξαιρεθούν οι τράπεζες οι χρηματοοικονομικές εταίρίες και οι κατασκευαστικές.

Αντίθετα σημαντικές διαφοροποιήσεις εμφανίζονται στο μέγεθος των καθαρών κερδών πρό φόρων. Για το σύνολο της αγοράς, η μεταβολή μεταξύ α΄τριμήνου 2002 και 2001 εμφανίζεται αρνητική σε ποσοστό 10%, ενω άν αφαιρεθούν τα αποτελέσματα τραπεζών και χρηματοοικονομικών εταιριών, καταγράφεται ποσοστό αύξησης της τάξεως του 7,7% , το οποίο περιορίζεται σε 7,5% εφόσον εξαιρεθούν και οι εταιρίες του κλάδου των κατασκευών.

Σε οτι αφορά τα περιθώρια κέρδους προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ margins) οι δαφοροποπιήσεις είναι ελάχιστες. Στο σύνολο της αγοράς εμφανίζεται μικρή αύξηση από 10,2% σε 10,4%, ενω αντίθετα μειωμένο ελαφρώς στο σύνολο της αγοράς καταγράφεται το περιθώριο καθαρού κέρδους προ φόρων (EBT margin).

Eφόσον εξαιρεθούν τράπεζες,χρηματοοικονομικές εταιρίες και κατασκευές, τα δύο αυτά βασικά περιθώρια εμφανίζονται αμετάβλητα.

Apο τους επιμέρους μεγάλους κλάδους για τα καλά τους αποτελέσματα σε σχέση με το α΄τρίμηνο του 2001 ξεχωρίζουν οι τομείς των τυχερών παιχνιδιών ( άυξήσεις κατα 27,7% στο τζίρο κατα 21,4% στο EBIT κατα 24,6% στα πρό φόρων κέρδη) , των τροφίμων ( συμπεριλαμβανομένης και της Coca Cola 3E) και των κατασκευών, όπως επίσης και της ενέργειας.

Ικανοποιητικές χαρακτηρίζονται οι επιδόσεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ( υπερέχουν της αγοράς σε ποσοστά αύξησης τζίρου και ΕΒΙΤ, υπολείπονται σε καθαρά πρό φόρων κέρδη), ενω ιδιαίτερα αυξημένα εμφανίζονται τα αποτελέσματα των εκδοτικών επιχειρήσεων σε σχέση με το εξαιρετικα δυσμενές α’ τρίμηνο του 2001, με εξαιρετικά χαμηλά όμως περιθώρια κέρδους.

Στον αντίποδα, μειωμένες επιδόσεις εμφάνισαν οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες ( κάθετη μείωση της κερδοφορίας) ο κλάδος της πληροφορικής και ο κλάδος των μετάλλων.

* Στο ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ μπορείτε να διαβάσετε τους πλήρεις πίνακες για όλες τις εταιρίες και τους κλάδους , αναλυτικά με τα ποσά και ποσοστά αυξομείωσης των βασικών μεγεθών των εισηγμένων, που εκπόνησε η EFG Eurobank Securities.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v