Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Metatrading.gr: Μία Εικόνα Χίλιες Λέξεις

Καθαρά τεχνικά δεν υπάρχει ακόμα σημάδι μεσοπρόθεσμης κορύφωσης στο ΧΑ, σημειώνουν οι τεχνικοί αναλυτές του metatrading.gr, Σπ. Βασιλείου και Ηλ. Μπούσιος, επισημαίνοντας όμως ότι οι αγορές στην τελική κορυφή δεν ”χτυπάνε καμπανάκι”. Δείτε την διαγραμματική κορύφωση του 1999, αλλά και τον πυθμένα του 2003. Οι πρωταγωνιστές του ράλι. Οι χαμένες ευκαιρίες.

Metatrading.gr: Μία Εικόνα Χίλιες Λέξεις
των Σπ. Ε. Βασιλείου, Ηλ. Ν. Μπούσιου*

Σε μία παρατεταμένη ανοδική φάση, και ιδιαίτερα στα τελευταία της στάδια, οι επενδυτές πάσχουν από πολλά επενδυτικά ”μυωπικά σύνδρομα”.

Ο παροξυσμός και τα τρομακτικά κέρδη (στα χαρτιά) του τελικού σταδίου μία κατακόρυφης ανόδου (π.χ. 1999 στο ΧΑ) ακολουθούνται με μαθηματική ακρίβεια από τρομακτικές απώλειες των κερδών εκείνων και όχι μόνο. Οι επενδυτές στις αγορές μετοχών έχουν ένα και μόνο όπλο για την μείωση του κινδύνου τους: πωλήσεις και έξοδο από την αγορά.

Μετοχές εταιριών με μεγαλύτερο κίνδυνο (κι άρα υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου – equity risk premium) κυριολεκτικά καταρρέουν μη μπορώντας να εκπληρώσουν ούτε τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για την μελλοντική πορεία των μεγεθών τους. Καμία κατηγορία μετοχών δεν μπορεί να αντέξει την πτώση.

Η κορύφωση του συνόλου των μετοχών στο ΧΑ τον Σεπτέμβριο του 1999 ήταν απόρροια δεκάδων παραγόντων. Η θεμελιώδης πλευρά που φώναζε μήνες πριν για έξοδο είχε να αντιμετωπίσει μέχρι τα μέσα του 2000 τις κατηγορίες των παραγόντων ότι έχασε σημαντικό κομμάτι της ανόδου.

Η τεχνική ανάλυση τα πήγε ελαφρώς καλύτερα. Όμως η κορύφωση του 1999 έγινε σε φάσεις και ήταν υποδειγματική. Στο Special Report: Μία Εικόνα Χίλιες Λέξεις εξετάζουμε διαγραμματικά την κορύφωση του 1999 αλλά και τον πυθμένα του 2003. Η διαγραμματική/χρονική απεικόνιση της κορύφωσης των μετοχών του FTSE-20, του FTSE-40 και των κλαδικών δεικτών είναι παραστατική. Το ίδιο και ο πυθμένας του 2003.

Όμως παρά το σημαντικό ράλι οι τιμές των περισσοτέρων μετοχών βρίσκονται πολύ μακριά από τις κορυφές του 1999-2000. Οι πληγές δεν θα επουλωθούν εύκολα.

Πολλά από τα στοιχεία της τότε κορύφωσης είναι πιθανό να τα συναντήσουμε έστω και σε μικρογραφία στην επόμενη μεσοπρόθεσμη κορυφή. Αν το 1999 είχαν οι επενδυτές την δικαιολογία της απειρίας την επόμενη φορά δεν θα έχουν καμία.

Τα 5 χρόνια συνεχούς πτώσης για ένα κομμάτι του ΧΑ δημιούργησαν σημαντικές ευκαιρίες σε αρκετούς τίτλους που είναι υγιείς και με προοπτικές. Από την άλλη το ανοδικό κυνήγι σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχει δημιουργήσει αρκετά σοβαρές αποκλίσεις αποτιμήσεων.

Καθαρά τεχνικά δεν υπάρχει ακόμα σημάδι μεσοπρόθεσμης κορύφωσης στο ΧΑ. Όμως όπως έχουμε τονίσει δεκάδες φορές οι αγορές στην τελική κορυφή δεν ”χτυπάνε καμπανάκι.” Μέχρι να συνειδητοποιήσουν οι επενδυτές ότι η κορυφή ευρέθη οι απώλειες είναι ήδη σημαντικές.

* Ο Σπ. Ε. Βασιλείου και ο Ηλ. Ν. Μπούσιος αποτελούν τεχνικούς αναλυτές του metatrading.gr

** Η πλήρης ανάλυση του metatrading.gr για τη Σοφοκλέους, τους πρωταγωνιστές του ράλι και τις χαμένες ευκαιρίες δημοσιεύεται δεξιά στη στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v