Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Αλλάζει το τοπίο πέριξ του δολαρίου

Σε λιγότερο ισχυρό δολάριο εκτιμά η έκθεση ”The View” της Citigroup ότι οδηγούν οι περιστάσεις, όπως είναι η διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ. Απρόβλεπτες οι επιδράσεις στις ”ισορροπίες” των αγορών. Το πλήρες report της Citigroup.

Citigroup: Αλλάζει το τοπίο πέριξ του δολαρίου
Το ”ξαναμοίρασμα” της τράπουλας στον τομέα των ισοτιμιών επισημαίνεται στο πρόσφατο report της Citigroup, ”The View”.

Η έκθεση τιτλοφορείται ”Τα καινούρια μαθηματικά του δολαρίου” και εξετάζει το εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα της υποχώρησης του αμερικανικού νομίσματος.

Η πολιτική του σκληρού δολαρίου, επισημαίνει ο συντάκτης, βοήθησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να τιθασεύσει τον προϋπολογισμό και να δώσει βάρος στην ανάπτυξη. Το δολάριο ήταν ισχυρό τόσο καιρό (τα περασμένα επτά χρόνια), που ίσως να θεωρήθηκε δεδομένο, επισημαίνει ο επικεφαλής της Global Investment Strategist του ομίλου Citigroup.

”Μήπως όμως είναι η εποχή να αλλάξει το σκηνικό;”, αναρωτιέται. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξάνεται, αλλά αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο, καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ελλειμματικές εξαγωγές από το 1983.

Όπως όμως πρόσφατα επεσήμανε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ”γκουρού” Α. Γκρίνσπαν, η διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών (στα 417 δισ. δολ. πέρσι) απειλεί να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία.

Η μακροοικονομική λύση φαίνεται να βρίσκεται σε ένα πιο αδύναμο δολάριο. Αυτό δε σημαίνει, τονίζει η έκθεση, πως θα υπάρξουν αθρόες πωλήσεις δολαρίων, αλλά απλώς ότι το παγκόσμιο κεφάλαιο θα επιδιώξει εναλλακτικές επενδύσεις, τη στιγμή που το αμερικανικό νόμισμα δεν έχει κανένα λόγο να κινηθεί ανοδικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v