Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οφελος έως 3.000 ευρώ από διακράτηση Αμοιβαίων

Το σημαντικό φορολογικό κίνητρο της έκπτωσης δαπανών έως 3.000 ευρώ από το εισόδημα για επενδύσεις σε Μετοχικά και Μικτά Α/Κ εσωτερικού, επισημαίνει η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών τονίζοντας παράλληλα πως τα οφέλη εξαρτώνται, μεταξύ άλλων, από το ύψος της επένδυσης.

Οφελος έως 3.000 ευρώ από διακράτηση Αμοιβαίων
Το σημαντικό φορολογικό κίνητρο της έκπτωσης δαπανών έως 3.000 ευρώ από το εισόδημα για επενδύσεις σε Μετοχικά και Μικτά Α/Κ εσωτερικού, επισημαίνει η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα, όσοι αγοράζουν Μετοχικά ή Μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια από 1ης Ιανουαρίου 2005 δικαιούνται έκπτωση μέχρι 3.000 ευρώ (ποσοστό 20% επί της δαπάνης) ανά φορολογούμενο υπό την προϋπόθεση:

α. Ότι θα διακρατούν τα Αμοιβαία Κεφάλαια για μια τριετία

β. Το προϊόν της αγοράς δεν θα προκύψει από ρευστοποίηση Αμοιβαίων Κεφαλαίων της ίδιας κατηγορίας.

Είναι ευνόητο ότι η απαλλαγή αφορά όλες τις αγορές μεριδίων που έγιναν εφάπαξ ή τμηματικά κατά τη διάρκεια ενός έτους, ανεξάρτητα αν αναφέρονται σε ένα ή περισσότερα Αμοιβαία Κεφάλαια τα οποία προβλέπονται από τον ανωτέρω νόμο.

Παράλληλα η ΕΘΕ επισημαίνει ”πως το μέτρο αυτό παρέχει ένα σοβαρό φορολογικό κίνητρο σε όσους επενδύσουν σ’αυτά τα Αμοιβαία Κεφάλαια και τονίζει το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα που πρέπει να έχουν οι επενδύσεις στα Αμοιβαία Κεφάλαια αυτών των κατηγοριών”.

Τα οφέλη αυτά, όπως τονίζεται, εξαρτώνται από το ύψος της επένδυσης, τον αριθμό των συνδικαιούχων και τον οριακό φορολογικό συντελεστή του μεριδιούχου, ενώ το φορολογικό κίνητρο λειτουργεί σαν επιδότηση της απόδοσης του Αμοιβαίου Κεφαλαίου και είναι εξαιρετικά σημαντικό ειδικότερα για τα Μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια όπου ο κίνδυνος των αγορών είναι πιο περιορισμένος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v