Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank Sec: Οι 5 top επιλογές για το 2005

Οι μετοχές της Alpha Bank, του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ και του Τιτάνα αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές της EFG Eurobank Sec. για το τρέχον έτος, όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο μηνιαίο report της (02/2005). Στις 3.200 μονάδες τίθεται ο στόχος για το Γ.Δ. στο 2005.

Eurobank Sec: Οι 5 top επιλογές για το 2005
Οι μετοχές της Alpha Bank, του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ και του Τιτάνα αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές της EFG Eurobank Sec. για το τρέχον έτος, όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο μηνιαίο report της (Φεβρουάριος 2005).

Εξάλλου, στο ίδιο report, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως με βάση τις εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή στο διάστημα 2004- 2005, η τιμή στόχος για το Γενικό Δείκτη στο τρέχον έτος τίθεται στις 3.200 μονάδες. ”Οι 2.440 μονάδες, η μέση τιμή του Δείκτη για το 2004, αποτελεί πλέον το κατώτερο όριο”, συμπληρώνουν οι αναλυτές της Eurobank.

Για τη μετοχή της Alpha Bank, η χρηματιστηριακή τονίζει ότι απολαμβάνει ελκυστική αποτίμηση και ευκαιρίες επέκτασης στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Εξάλλου, για τον ΟΤΕ υπογραμμίζει πως αποτελεί μια ελκυστική ”πρόταση”, αν το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης υλοποιηθεί, ενώ για τον ΟΠΑΠ αναφέρει πως πάνω από όλα αντιπροσωπεύει μια ”μηχανή ρευστού” με υψηλή μερισματική απόδοση.

Θεωρούμε ότι η ΔΕΗ θα απολαύσει ένα ισχυρό 2005, εκτιμούν οι αναλυτές της Eurobank, αναφέροντας επίσης την πρόβλεψη ότι η διοίκηση της εταιρίας θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση περικοπής των εξόδων.

Για τον Τιτάνα η Eurobank αναμένει ισχυρές ταμειακές ροές που θα χρηματοδοτήσουν την εξάπλωση της εταιρίας ή θα επιστραφούν στους μετόχους.

Εξάλλου, η Eurobank αναφέρει επίσης τους 6 κύριους καταλύτες για την αγορά το 2005 και συγκεκριμένα το βαθμό υλοποίησης των αναμενόμενων κερδών από τις εταιρίες, το άνοιγμα των επιχειρήσεων στη βαλκανική και την Ανατολική Ευρώπη, το διεθνές περιβάλλον, την επίδραση από τη μετάβαση στα ΔΛΠ, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, αλλά και τη σχέση μεταξύ δυναμικής και αποτιμήσεων (momentum versus valuations).

Παράλληλα η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η μέση αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων στο ΧΑ εταιριών θα διαμορφωθεί στο 20,5% το 2005.

Διεύρυνση της ΕΕ

Επίσης, η Eurobank Securities κάνει αναφορά στο report της και στη διεύρυνση της ΕΕ (με την είσοδο των 10 νέων μελών κατά τη διάρκεια του 2004 και με 4 ακόμη χώρες να είναι υποψήφιες) και στις εταιρίες εκείνες που συμπεριλαμβάνονται στο focus list της οι οποίες έχουν σημαντική παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια και που αναμένεται να επωφεληθούν.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή ξεχωρίζει τις Εθνική Τράπεζα, Coca-Cola Τρία-Έψιλον, Γερμανό και Γρ. Σαράντη.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα η Eurobank Sec αναφέρει πως έχει σημαντική παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, καθώς κατέχει ηγετική θέση στην αγορά της Βουλγαρίας, ενώ παράλληλα εξετάζει την επέκτασή της στη Ρουμανία, έχοντας ήδη παρουσία σε Σερβία, FYROM και Αλβανία.

Για την Coca-Cola Τρία-Έψιλον, η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως έχει παρουσία σε όλες τις χώρες της Κεντρο-Ανατολικής Ευρώπης, γεγονός που την έχει αναγάγει σε σημαντικό παίκτη της εν λόγω περιοχής και ως εκ τούτου αναμένεται να ωφεληθεί σημαντικά από τη διεύρυνση της ΕΕ.

Σχετικά με την Γερμανός η Eurobank Securities σημειώνει πως ο όμιλος έχει δραστηριότητα στην αγορά της Ρουμανίας, της Πολωνίας, της Βουλγαρίας, του FYROM και της Ουκρανίας, ενώ συμπληρώνει πως οι εν λόγω περιοχές, από τις οποίες προέρχεται το 19% του ενοποιημένου τζίρου, αναμένεται να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης τα ερχόμενα χρόνια.

Επίσης και όσον αφορά στην Γρ. Σαράντης, αναφέρει πως έχει ”ισχυρή” παρουσία σε Ρουμανία και Βουλγαρία, ενώ μέσω των εξαγορών που έχει πραγματοποιήσει στην αγορά της Πολωνίας έχει τοποθετηθεί ”στρατηγικά” στην περιοχή της Κεντρο-Ανατολικής Ευρώπης προλαμβάνοντας κατά συνέπεια τον ανταγωνισμό.

Επιπτώσεις από ΔΛΠ

Ένα ακόμη θέμα που σχολιάζει η Eurobank Securities είναι αυτό της εφαρμογής των ΔΛΠ. Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή ξεχωρίζει τρεις εταιρίες οι οποίες και εκτιμά πως θα αντιμετωπίσουν ”αυξημένο κίνδυνο” με τα νέα χρηματοοικονομικά πρότυπα και συγκεκριμένα, τη Δέλτα Συμμετοχών, την Εμπορική Τράπεζα, αλλά και την ΕΥΔΑΠ.

Ειδικότερα, εκτιμά πως οι ”αυξημένοι” κίνδυνοι σχετικά με τη Δέλτα Συμμετοχών σχετίζονται με θέματα όπως τα αποθέματα, οι εισπρακτέοι λογαριασμοί, οι αποσβέσεις, αλλά και η αποτίμηση του ενεργητικού, καθώς και οι συμμετοχές.

Σε ό,τι αφορά την Εμπορική Τράπεζα, η Eurobank Securities σημειώνει πως οι οφειλές της Τράπεζας γύρω από το Ασφαλιστικό ανέρχονται (με βάση τις δικές της εκτιμήσεις) στο 1 δισ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο ποσό αναμένεται να διαγραφεί με την υιοθέτηση των ΔΛΠ αναφέρει η χρηματιστηριακή που συμπληρώνει πως, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Τύπου, η Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 600 εκατ. ευρώ, με στόχο την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος.

Επίσης, αναμένεται και η διαγραφή κεφαλαιουχικών ζημιών ύψους 100-150 εκατ. ευρώ, προερχόμενες από το χαρτοφυλάκιο και τις συμμετοχές της Τράπεζας, ενώ η χρηματιστηριακή εκτιμά πως η Τράπεζα θα πρέπει να ενοποιήσει την ασφαλιστική Phoenix Metrolife στην οποία κατέχει το 82%.

Συμπληρώνει παράλληλα, πως η Τράπεζα θα προχωρήσει σε επανεκτίμηση των ακινήτων της, ενώ επισημαίνει πως η Εμπορική δεν έχει πρόγραμμα stock options το οποίο και θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα λειτουργικά της έξοδα από το 2005 και μετά.

Τέλος και όσον αφορά στην ΕΥΔΑΠ, η χρηματιστηριακή σημειώνει πως πρόσφατα η Επιχείρηση παρουσίασε το πόρισμα του ελέγχου των ορκωτών λογιστών σύμφωνα με το οποίο αρκετοί λογαριασμοί επηρεάστηκαν αρνητικά (με βάση τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα) λόγω προμηθειών και διαγραφών.

Η Eurobank Securities εκτιμά πως ανάλογη εικόνα θα παρουσιάσουν τα μεγέθη της ΕΥΔΑΠ και με την υιοθέτηση των ΔΛΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v