Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π&Κ: Η επενδυτική Βίβλος του 2005

Με τιμή-στόχο τις 2.925 μονάδες για το Γενικό Δείκτη, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ κυκλοφόρησε την ”Επενδυτική Βίβλο” του 2005, στην οποία διατυπώνει 7 λόγους για ”να αγοράσει κανείς Ελλάδα”, αλλά και 7 αβεβαιότητες. Οι τιμές-στόχοι για 8 μετοχές που συνθέτουν τη λίστα των top picks.

Π&Κ: Η επενδυτική Βίβλος του 2005
Αισιόδοξη είναι η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ για την πορεία του Γενικού Δείκτη κατά το επόμενο έτος, όπως επισημαίνει στην Επενδυτική Βίβλο για το 2005 με ημερομηνία Δεκέμβριος 2004 και τίτλο ”Τι να κάνετε στην Ελλάδα”.

Η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι όπως προκύπτει από την αποτίμηση για το Γενικό Δείκτη στο 2005, αυτός θα διαμορφωθεί στις 2.925,6 μονάδες. Η ίδια εκτίμηση ”βλέπει” τον FTSE-20 στις 1.664 μονάδες.

Στο ίδιο report η Π&Κ αναθεωρεί ανοδικά την τιμή-στόχο για την Τεχνική Ολυμπιακή στα 4,1 ευρώ από 3,9 ευρώ.

Οι αποτιμήσεις των τίτλων τώρα είναι περισσότερο απαιτητικές και οι προσδοκίες είναι υψηλότερες, ωστόσο φαντάζει πλέον πιθανό το 2005 να μην υπάρξουν αποδόσεις αντίστοιχες του 2004, επισημαίνει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ.

Ωστόσο, όπως τονίζει, ”η ελληνική αγορά είναι αμυντική και έχει τις προοπτικές να μείνει σε ”θετικό έδαφος” για ένα ακόμη έτος”.

Η ελληνική αγορά παρουσιάζει premium έναντι των ευρωπαϊκών σε όρους P/E, αν και είναι πιο ελκυστική σε όρους EV/EBITDA, ενώ θέλγητρο αποτελεί και η υψηλή μερισματική απόδοση της αγοράς, λέει η χρηματιστηριακή.

Συγκεκριμένα, αναμένει διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης των μερισμάτων κατά τα έτη 2004 και 2005, με την απόδοση να βρίσκεται περίπου στο 3,6%, υπεράνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Στο report παρατίθενται 7 λόγοι προκειμένου κάποιος επενδυτής ”να αγοράσει Ελλάδα”:

* Οι εργασιακές αλλαγές που σχετίζονται με την Εθνική Τράπεζα, τον ΟΤΕ και την Intracom.

* Οι περικοπές της εταιρικής φορολογίας, που αφορά στις περισσότερες εισηγμένες.

* Οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις που σχετίζονται με το 1/3 των μετοχών του Watch List.

* Η πιστωτική επέκταση, που συνιστά κλειδί για τις τράπεζες.

* Εφαλτήριο εισόδου στην ευρύτερη περιφέρεια για ΟΤΕ, Intracom, Intralot και Γερμανό.

* Τα προστατευμένα μονοπώλια (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ).

* Το goodwill που σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αντίθετα, οι βασικοί παράγοντες που προκαλούν αβεβαιότητα σχετίζονται με την εφαρμογή των ΔΛΠ (εξαιρούνται οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Chipita, Intralot, οι οποίες εφαρμόζουν ήδη τα ΔΛΠ), τις υποχρεώσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων (που αφορά στην Εμπορική), τον πιστωτικό κίνδυνο και τις κρατικές παρεμβάσεις (σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, τράπεζες, τζόγο).

Επίσης, αφορούν στην εταιρική διακυβέρνηση, την οικογενειακή διαχείριση (Attica Group, Μαΐλλης και Folli Follie) και τη μεταολυμπιακή υποτονικότητα στην κατασκευαστική δραστηριότητα (κατασκευαστικές, Τιτάν).

Σύμφωνα με το report, για το νέο έτος η απόδοση μεταξύ του ΟΤΕ και των τραπεζών αναμένεται περισσότερο ισορροπημένη. Η μετοχή του ΟΤΕ προστίθεται στη λίστα των top picks, ενώ η Intracom θεωρείται ως η πλέον ”πρωτότυπη” (unconventional) αγορά για το 2005.

Η Εθνική Τράπεζα, η EFG Eurobank και η Alpha Bank αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές της Π&Κ Χρηματιστηριακής από τον κλάδο των τραπεζών, ενώ ακόμη περιλαμβάνονται και αυτές των Τιτάν, Folli Follie, Intralot, OTE και Γερμανού.

Αναφορικά με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η χρηματιστηριακή αποδίδει σύσταση ”overweight” και τιμή στόχο τα 28,10 ευρώ (δυναμική ανόδου 18,3% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα).

Η τιμή στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται στα 29,10 ευρώ (δυναμική ανόδου 17,1% από τα τρέχοντα επίπεδα), με τη χρηματιστηριακή να επισημαίνει ότι η συνεχιζόμενη επέκταση στα Βαλκάνια αναμένεται να έχει θετική επίδραση μακροπρόθεσμα.

Ακόμη, η Π&Κ Χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι η εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από μία μεγάλη τράπεζα μπορεί να αναπροσαρμόσει τις ισορροπίες της αγοράς.

Αντίστοιχα είναι και τα σχόλια της χρηματιστηριακής για τη μετοχή της EFG Eurobank, για την οποία θέτει την τιμή στόχο στα 26,20 ευρώ, με περιθώριο ανόδου της τάξης του 13,1%.

Για τον ΟΤΕ η Π&Κ Χρηματιστηριακή θέτει την τιμή στόχο στα 15 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 13,1% από τα τρέχοντα επίπεδα. Στους θετικούς καταλύτες περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση και γνωστοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης στο α΄ τρίμηνο του 2005 και η αποχώρηση από τις μη κερδοφόρες ή ”επικίνδυνες” διεθνείς δραστηριότητες (σε Σερβία και Αρμενία).

Στα αρνητικά του ΟΤΕ η Π&Κ Χρηματιστηριακή επισημαίνει την επιθετική διαμάχη τιμών που έχει ξεκινήσει με τους εναλλακτικούς παρόχους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ADSL.

Η τιμή στόχος για την Intralot τίθεται στα 20 ευρώ (με δυναμική ανόδου 15,2%). Καταλύτες για την πορεία της εταιρίας εκτιμώνται από τη χρηματιστηριακή ότι είναι η επιβράδυνση του ”Πάμε Στοίχημα” στα επόμενα δύο τρίμηνα εξαιτίας των χαμηλών τιμών.

Ακόμη, γίνεται λόγος για την ανάπτυξη των διεθνών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, το Περού, την Τουρκία και τη Μάλτα, καθώς και για νέα συμβόλαια και εξαγορές.

Σε ό,τι αφορά τον Τιτάνα, η τιμή στόχος τίθεται στα 24,5 ευρώ. Η χρηματιστηριακή τονίζει πως αναμένει σημαντική αύξηση της συνεισφοράς των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ, ενώ εκτιμά πως θα υπάρξει αύξηση των περιθωρίων λόγω της μείωσης του κόστους από τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου.

Στα ”κατά” αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η επιβράδυνση των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα 25 ευρώ τίθενται ως τιμή στόχος για τη Γερμανός, για την οποία τονίζονται οι θετικές προοπτικές από τις διεθνείς δραστηριότητές της κυρίως στις Πολωνία, Ρουμανία και Βουλγαρία, οι οποίες αναμένεται να έχουν επίδραση στη λειτουργική ανάπτυξη από το 2005 και εξής. ”Σημείο-κλειδί” χαρακτηρίζονται οι εξαγορές στην Ανατολική Ευρώπη.

Η απόκτηση του δικτύου στη Γαλλία, η διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, οι προοπτικές των περιθωρίων, η αλλαγή της δομής των δραστηριοτήτων στην Κίνα και η βελτίωση στις σχέσεις με τους επενδυτές αποτελούν τους ”καταλύτες” για τα Folli Follie, για τα οποία η τιμή στόχος έχει τεθεί στα 28 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v