Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαθέτετε έργα τέχνης; Aσφαλίστε τα!

Επειδή η συλλογή ”έργων τέχνης” εκτός από ”μεράκι” αποτελεί μια πρώτης τάξεως επένδυση, καλό θα ήταν να είναι ασφαλισμένη. Και επειδή τα συστήματα ασφαλείας δεν προστατεύουν πάντα από τον κίνδυνο της κλοπής, η ασφάλιση της αξίας είναι προτιμότερη.

Διαθέτετε έργα τέχνης; Aσφαλίστε τα!
Επειδή η συλλογή ”έργων τέχνης” εκτός από ”μεράκι” αποτελει μια πρώτης τάξεως επένδυση, καλό θα ήταν να είναι ασφαλισμένη. Και επειδή τα συστήματα ασφαλείας δεν προστατεύουν πάντα από τον κίνδυνο της κλοπής, η ασφάλιση της αξίας των έργων τέχνης είναι προτιμότερη.

Μια άλλη προσέγγιση στο θέμα ”ασφάλεια πολύτιμων αντικειμένων” είναι τα ειδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια που πωλούν οι ασφαλιστικές εταιρίες. Στην περίπτωση αυτή, οι ασφαλιστικές εταιρίες έρχονται να καλύψουν τουλάχιστον την υλική ζημιά που θα υποστεί ο πελάτης τους. Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα καλύψεων δεν είναι πολλές, και αυτό γιατί η ασφάλιση πολύτιμων αντικειμένων είναι για τις εταιρίες μια δύσκολη μορφή ασφάλισης.

Για να είναι σε θέση μια εταιρία να καλύψει από οποιονδήποτε κίνδυνο ένα πολύτιμο αντικείμενο, θα πρέπει αφενός μεν να έχει την οικονομική δυνατότητα και αφετέρου να συνεργάζεται με ξένους οίκους που έχουν την τεχνογνωσία να κοστολογήσουν τον ασφαλιστικό κίνδυνο και να ζητήσουν το αντίστοιχο ασφάλιστρο.

Τα προγράμματα που προσφέρονται απευθύνονται κυρίως σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη διάθεση έργων τέχνης υψηλής αξίας, όπως γκαλερί, αίθουσες τέχνης, συντηρητές, παλαιοπώλες, μουσεία, καθώς επίσης και σε εταιρίες, οργανισμούς και ιδρύματα.

Τέτοιου είδους ασφαλιστικά πακέτα προσφέρονται και σε απλούς ιδιώτες, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους πολύτιμα αντικείμενα, είτε αυτά είναι έργα τέχνης είτε κοσμήματα, και επιθυμούν σε περίπτωση κλοπής να αποζημιωθούν, και μάλιστα χωρίς χρονοτριβή.

Η ασφάλιση πολύτιμων αντικειμένων δεν είναι μια απλή υπόθεση, γι΄ αυτό ακριβώς και η σχέση μεταξύ ασφαλιστή και ασφαλισμένου είναι σχεδόν προσωπική. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι όροι των συμβάσεων που υπογράφονται καταρτίζονται ύστερα από συνεννόηση των δύο μερών και ποικίλλουν ανάλογα με την περίπτωση, είτε πρόκειται για σύμβαση με επιχείρηση είτε με ιδιώτη.

Εν τούτοις υπάρχουν ορισμένοι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις. Ενας από αυτούς τους κανόνες είναι ότι για να αναλάβει η εταιρία τους κινδύνους που ενέχει η ασφάλιση πολύτιμων αντικειμένων, θα πρέπει ο πελάτης να έχει προηγουμένως φροντίσει να μειώσει τις πιθανότητες κλοπής τους.

Υπάρχει περίπτωση, αναφέρουν ειδικοί του χώρου, η εταιρία να μη θέσει ως προϋπόθεση ασφάλισης των αντικειμένων την ύπαρξη συστημάτων συναγερμού. Αλλά αυτό θα ισχύσει, όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρoυν, ”μόνο αν το σπίτι του πελάτη είναι χτισμένο δίπλα σε αστυνομικό τμήμα”.

Σε γενικές γραμμές ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι προβλέπεται ακόμη και έκπτωση ασφαλίστρου σε περίπτωση που υπάρχει σύστημα συναγερμού συνδεδεμένο με αστυνομικό τμήμα ή εταιρία security .

Σε γενικές γραμμές όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όσο υψηλό και αν είναι το ασφάλιστρο που είναι διατεθειμένος να καταβάλει στην ασφαλιστική εταιρία, αυτή σε καμία περίπτωση δεν θα αναλάβει την κάλυψη οποιουδήποτε πολύτιμου αντικειμένου αν προηγουμένως δεν πειστεί ότι φυλάσσονται τουλάχιστον από οικιακά συστήματα συναγερμού.

Αυτό βέβαια ισχύει και για τις απλές ασφάλειες κλοπής. Κανένα σπίτι δεν ασφαλίζεται αν δεν προστατεύεται από συναγερμό. Αλλο ένα στοιχείο που θα πρέπει να γνωρίζετε, σε περίπτωση που επιθυμείτε να ασφαλίσετε τους πίνακες, τις αντίκες ή τα ακριβά σας κοσμήματα είναι ότι, προτού συνταχθεί το συμβόλαιο, θα σας ζητηθεί να υποβάλετε λεπτομερή κατάλογο του αριθμού των αντικειμένων που θέλετε να ασφαλίσετε, την περιγραφή τους, αλλά και φωτογραφίες τους. Επίσης, θα σας ζητηθεί να κάνετε αναφορά και στην αξία αγοράς των αντικειμένων αυτών. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία αυτή είναι το τυπικό της όλης υπόθεσης.

Ειδικά στο θέμα της εκτίμησης των αντικειμένων, οι εταιρίες χρησιμοποιούν δικούς τους εκτιμητές. Αν, δηλαδή, υποθέσουμε ότι ο υποψήφιος πελάτης εκτιμά την αξία του πίνακά του στα 9.000 ευρώ, η εταιρία δεν θα αρκεστεί στη δική του εκτίμηση, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Θα υπολογίσει την αξία του αντικειμένου βάσει της αναφοράς του εκτιμητή της.

Σε περίπτωση που για διάφορους λόγους η αξία του πίνακα διπλασιασθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν προηγουμένως δεν έχει γίνει αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου, η εταιρία θα καταβάλει στον πελάτη το ποσό που είχε αρχικά εκτιμηθεί, αν στο μεταξύ ο ασφαλισμένος πέσει θύμα κλοπής.

Εννοείται βέβαια ότι, όταν η ασφαλιστική εταιρία συναλλάσσεται με απλούς ιδιώτες, που δεν έχουν εξειδικευμένες γνώσεις για την ”αγοραία αξία” των αντικειμένων τους, τους συμβουλεύει.

Η κάλυψη κατά παντός κινδύνου ενός ή περισσότερων ζωγραφικών πινάκων, π.χ. ενός γνωστού Eλληνα ή ξένου ζωγράφου που βρίσκεται εν ζωή, εξετάζεται με προοπτική, επειδή ενδεχομένως ο πίνακας αυτός να αποκτά μεγαλύτερη αξία με το πέρασμα του χρόνου και μετά το θάνατο του δημιουργού του.

Το ίδιο ισχύει και με άλλα συλλεκτικά αντικείμενα ή ακόμη και κοσμήματα, σε περίπτωση που η πραγματική αξία τους εξαρτάται και από παράγοντες πέραν του υλικού - αν π.χ. πρόκειται για σπάνιο κομμάτι το οποίο ανήκε σε κάποια γνωστή προσωπικότητα κ.ο.κ.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι εταιρίες αποτιμά τα αντικείμενα βάσει των αναφορών των εκτιμητών της. Μάλιστα, είναι χρήσιμο να αναφερθεί ότι στις εκτιμήσεις των ειδικών, οι οποίες, σημειωτέον, γίνονται ανέξοδα, δεν γίνονται παζάρια.

Από τις πραγματογνωμοσύνες καθορίζεται κατά ένα μεγάλο βαθμό και το ύψος του ετήσιου ασφαλίστρου. Το κόστος αυτού του είδους της ασφάλισης δεν είναι προκαθορισμένο. Ενας γενικός κανόνας όμως θα μπορούσε να είναι ο εξής: Tο ύψος του ασφαλίστρου είναι ανάλογο της αξίας του αντικειμένου που ασφαλίζεται. Γενικότερα, στις ασφάλειες πολύτιμων αντικειμένων δεν γίνονται παζάρια, λόγω της λεπτότητας, αλλά και των ιδιαιτεροτήτων που ενέχονται σε αυτού του είδους τις καλύψεις. Πάντως το ετήσιο ασφάλιστρο σπανίως ”πέφτει κάτω” από τα 20 ευρώ, ανά ασφαλιζόμενη αξία 3.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v