Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΕΤΑ: Πόσο δανεισμένες είναι οι εταιρίες του Χ.Α.

Το πόσο δανεισμένες είναι οι εταιρίες του Χ.Α. αναλύει η BETA AXE σε research note της (21/7), χωρίζοντας τις εταιρίες σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το ύψος του δανεισμού τους. Ποιές εταιρίες θεωρούνται λογικά δανεισμένες και με ποια κριτήρια, ποιες είναι υπερδανεισμένες και ίσως δουλεύουν για τις... τράπεζες. Διαβάστε τον αναλυτικό πίνακα.

ΒΕΤΑ: Πόσο δανεισμένες είναι οι εταιρίες του Χ.Α.
Απάντηση στο ερώτημα πόσο δανεισμένες είναι οι εταιρίες του Χ.Α. επιχειρεί να ”δώσει” η BETA AXE σε research note της (21/7), χωρίζοντας τις εταιρίες σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το ύψος του δανεισμού τους.

Στην πρώτη κατηγορία παρατίθενται οι εταιρίες με μηδενικό (ενδεικτικά αναφέρονται οι ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Intralot, Άκτωρ) ή χαμηλό δανεισμό (ΟΤΕ, Cosmote, Tιτάν, ΕΛΠΕ, Ιntracom). Εν τούτοις, οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι η παντελής απουσία δανεισμού δεν είναι ενδεδειγμένη.

Στη δεύτερη κατηγορία παρουσιάζονται οι εταιρίες με λογικό – μεσαίο επίπεδο δανεισμού (3Ε, Μαΐλλης, ΑΒ Βασιλόπουλος επί παραδείγματι).

Στην έκθεση επισημαίνεται πως οι εταιρίες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία δεν παρουσιάζουν προβλήματα αν κάνουν λογική χρήση δανεισμού.

Η τελευταία κατηγορία αφορά στις εταιρίες με υψηλό δανεισμό, για τις οποίες επισημαίνεται ότι πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα μείωσής του, ενώ τονίζεται ότι πολλές εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Να υπογραμμίσουμε επίσης πως σε ανακοίνωση της Beta AXE (στις 27/7/2004) σημειώνεται πως εκ παραδρομής η εταιρία ΓΑΛΑΞΙΔΙ συμπεριελήφθη στην κατηγορία υψηλού δανεισμού- ενώ ο δείκτης καθαρός δανεισμός/ Ebitda της εταιρίας ανέρχεται στο 2,9 (και όχι σε 7,3) και ως εκ τούτου η εταιρία ανήκει στην κατηγορία λογικού δανεισμού.

* Οι πίνακες της Beta ΑΧΕ με τον δανεισμό των εταιριών του Χ.Α. δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v