Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προβλέψεις της Citibank για το ΧΑΑ

Τις επιδόσεις των χρηματιστηρίων της ευρωζώνης θα ακολουθήσει η Σοφοκλέους, παρά τη μεγάλη πτώση των δύο τελευταίων ετών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της CitiBank. Ιδιαίτερη προτίμηση για 3Ε, Cosmote, Τιτάνα και Chipita.

Οι προβλέψεις της Citibank για το ΧΑΑ
Σε πρόσφατη ανάλυση της Citibank για την πορεία των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών, εκτιμάται ότι εντός του 2002 αναμένονται θετικές αποδόσεις στα χρηματιστήρια τόσο της Ευρώπης όσο και της Αμερικής, ενώ όπως επισημαίνεται θεωρείται πρόωρη η οποιαδήποτε τοποθέτηση για την Ιαπωνία, λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης.

Αμερική: Προσδοκία εξόδου από την ύφεση

Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων κατά 4,75% (από 6,50% στο 1,75%) από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ήταν η ταχύτερη στην ιστορία. Η πτώση των επιτοκίων και της τιμής των καυσίμων, καθώς και η μείωση της φορολογίας, αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, ενισχύοντας τη ζήτηση.

Ο πρόδρομος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας (leading indicator) βελτιώθηκε επι σειρά μηνών, δημιουργώντας την προσδοκία εξόδου από την ύφεση κατά το πρώτο ήμισυ της φετινής χρονιάς. Επίσης, το σταδιακά ανέκαμψε και ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Να σημειωθεί ότι η οικονομία της Αμερικής βασίζεται κατά τα δύο τρίτα στην εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης να έχει σημαντική συσχέτιση με την πορεία της.

Ευρώπη: Φθηνότερες μετοχές στην Ευρώπη απ’ ό,τι στις ΗΠΑ

Στην ευρωζώνη οι πρόδρομοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας αρχίζουν να βελτιώνονται, αλλά με χρονική υστέρηση σε σχέση με την Αμερική.

Η ΕΚΤ ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων, έως ότου ο πληθωρισμός μειωθεί στα όρια του στόχου της (0-2%). Κατά τη διάρκεια του 2001 μείωσε τα επιτόκια κατά 1,5% (από 4,75% στο 3,25%). Η αναμενόμενη ταχεία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το 2002, καθώς και ο αργός ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας, ευνοούν άν όχι την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, τουλάχιστον τη διατήρηση τους στα τρέχοντα επίπεδα, ίσως και μέχρι το τέλος του έτους.

Υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στην αγορά, λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, γεγονός που ευνοεί την αγορά των μετοχών, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη το σχετικά χαμηλό P/E της ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής αγοράς σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Ελλάδα: Θα ακολουθήσει την ευρωπαϊκή αγορά

Παρά τη μεγάλη πτώση του ΧΑΑ τα τελευταία δύο χρόνια, οι αναλυτές θεωρούν ότι η ανάκαμψή του φέτος θα ακολουθήσει τις επιδόσεις της ευρωζώνης. Η αγορά θα πάρει κατεύθυνση από τις συγχωνεύσεις εταιριών μετά την ψήφιση των σχετικών φορολογικών κινήτρων.

Για το πρώτο εξάμηνο ευνοείται ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, ενώ δεν διαφαίνονται ακόμη θετικές ενδείξεις για τον κλάδο των τραπεζών. Για το 2002 η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,5% σε σχέση με το 1% στην ευρωζώνη, με το ασφαλιστικό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας για την ελληνική αγορά να αποτελούν τις σημαντικότερες προκλήσεις.

Επιλογές μετοχών από την SSSB

Coca Cola HBC: Συνδυάζει τη ραγδαία ανάπτυξη με τον αμυντικό χαρακτήρα. Δηλαδή την προοπτική σημαντικής υπεραξίας και το χαμηλό κίνδυνο.

Cosmote: Θεωρείται από τις φθηνότερες του κλάδου στην Ευρώπη, έχοντας περιθώριο για συσχέτιση της καλής πορείας του 2001.

Τιτάν: Θετικές ανακοινώσεις και κερδοφορία συντελούν στην επιλογή της μετοχής από τον κλάδο.

Chipita: Θετική κερδοφορία με ενδεχόμενο περαιτέρω ανάπτυξης, λόγω της επέκτασής της στη Λατινική Αμερική και στη Ρωσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v