Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Magna Trust: ”Η αναδιάρθρωση έφερε αποτελέσματα”

Τράπεζες και ναυτιλία αποτέλεσαν τη μεγάλη έκπληξη στα αποτελέσματα εννεαμήνου 2003 σχολιάζει η Magna Trust, επισημαίνοντας ότι η ”αναδιάρθρωση έφερε αποτελέσματα”. Τα κέρδη προ φόρων του συνόλου των εισηγμένων ενισχύθηκαν κατά 14%,(εταιρικές καταστάσεις) ενώ ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 12%. Δείτε τα πλήρη αρχεία.

Magna Trust: ”Η αναδιάρθρωση έφερε αποτελέσματα”
Διακόσιες εννενήντα δύο συνολικά εισηγμένες ήταν κερδοφόρες στο εννεάμηνο του 2003 σύμφωνα με τα στοιχεία της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ η οποία εκτιμά πως ”η αναδιάρθρωση έφερε αποτελέσματα”, ενώ με ζημίες έκλεισε το εννεάμηνο για 57 εισηγμένες.

Σύμφωνα με την Magna Trust τα κέρδη προ φόρων εννεαμήνου του συνόλου των εισηγμένων ενισχύθηκαν κατά 14%, με τον κύκλο εργασιών να βελτιώνεται κατά 12%.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά πως η εικόνα των αποτελεσμάτων εννεαμήνου μπορεί να χαρακτηρισθεί θετική και σε συνέχεια της θετικής πορείας των δύο προηγούμενων περιόδων, ενώ επισημαίνει πως η τάση που διαμορφώνεται δεν είναι προϊόν συγκυριακών παραγόντων αλλά κυρίως μια συστηματική προσπάθεια εξορθολογισμού λειτουργίας και διεύρυνσης του κύκλου εργασιών των εισηγμένων εταιριών.

Επιπλέον, η Magna Trust επισημαίνει το γεγονός ότι η κερδοφορία έρχεται από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης το οποίο και εκτιμά πως αποτελεί το κλειδί για τη βελτίωση των συνθηκών της αγοράς με την επανεμφάνιση ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων η οποία ήδη γίνεται αισθητή στα πρόσφατα τραπεζικά placements, αλλά και με την απόκτηση ποσοστών μειοψηφίας σε μετοχές του FTSE-20 από την αγορά.

Στο εννεάμηνο και σύμφωνα με τα στοιχεία της Magna Trust, 155 επιχειρήσεις παρουσίασαν ενίσχυση της κερδοφορίας, 100 σημείωσαν μείωση, ενώ 37 κατέγραψαν αναστροφή ζημιών.

Από την άλλη για περίπου 24 εισηγμένες οι ζημίες διευρύνθηκαν, 12 επιχειρήσεις εμφάνισαν μείωση, ενώ 21 παρουσίασαν αναστροφή κερδών.

Οι μεγαλύτερες κατά τεκμήριο εισηγμένες εταιρίες που εκφράζουν το 68% της συνολικής κερδοφορίας της αγοράς πέτυχαν μέση αύξηση κερδών 15% επισημαίνει η Magna Trust, συμπληρώνοντας πως η αύξηση αυτή αποτελεί τον ”σκληρό πυρήνα” των κερδών των εισηγμένων και ενδεχομένως ένα ισχυρό εχέγγυο επαναλαμβανόμενων κερδών για την προσεχή χρήση.

Μεταξύ άλλων, η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως η μεγάλη κεφαλαιοποίηση έρχεται στο επίκεντρο των θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων. Η Magna Trust εκτιμά πως αφενός οι στρεβλώσεις σε επιμέρους μετοχές με βάση τα κέρδη εννεαμήνου θα αποτελέσουν αφορμή αναδιαρθρώσεων σε θεσμικά χαρτοφυλάκια και αφετέρου πως η ενοποιημένη κερδοφορία στο σύνολο της χρήσης 2003 θα υπερβεί το 25%.

Σύμφωνα με την Magna Trust, οι τράπεζες αποτέλεσαν για άλλο ένα τρίμηνο την ευχάριστη έκπληξη της αγοράς καθώς όπως επισημαίνει, όχι μόνο αύξησαν τα μεγέθη της κερδοφορίας τους αλλά υπερκάλυψαν ολόκληρο το 2002 σε απόλυτους αριθμούς (1,1 δισ. ευρώ το 2002 χωρίς την τράπεζα της Ελλάδος), ωστόσο το κλείσιμο της ψαλίδας από την κερδοφορία του 2001 παραμένει ακόμα σημαντικό (2,1 δισ. ευρώ).

Αναφορικά με την κερδοφορία των τραπεζών, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως βοηθήθηκε σε ενοποιημένη βάση σε μεγάλο βαθμό και από την επίδοση των θυγατρικών τους (κυρίως των Ασφαλιστικών και Επενδυτικών εταιριών) οι οποίες είχαν ουσιαστική συνεισφορά και στην συνολική κερδοφορία των εισηγμένων.

Πέρα από τα τραπεζικά αποτελέσματα στις πολύ θετικές εκπλήξεις της περιόδου συγκαταλέγονται τα αποτελέσματα των ναυτιλιακών εταιριών, σύμφωνα με την Magna Trust.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά πως η χρήση αποδεικνύεται ορόσημο για τον κλάδο της ναυτιλίας, καθώς οι εταιρίες - δύο τρεις μήνες πριν την άρση του καμποτάζ αν και ενσωμάτωσαν έκτατα κέρδη στις λογιστικές τους καταστάσεις από πωλήσεις πλοίων ή από πωλήσεις συμμετοχών - πέρασαν σε κερδοφόρο αποτέλεσμα που τους εξασφαλίζει θετική χρήση.

Εξάλλου, η Magna Trust αναφέρει πως η αυξητική τάση που διαφάνηκε στο α’ εξάμηνο της φετινής χρήσης και περιείχε σε σημαντικό βαθμό έκτατα αποτελέσματα ενισχύθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο από την μικρή αύξηση της ζήτησης στην πραγματική οικονομία σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα βοηθώντας τους περισσότερους κλάδους να ανακάμψουν ταχύτερα κατοχυρώνοντας διψήφιο ποσοστού ανόδου σε όλες τις κατηγορίες της κεφαλαιοποίησης της αγοράς.

* Η πλήρης λίστα των αποτελεσμάτων εννεαμήνου της Magna Trust, αλλά και το πλήρες κείμενο - σχολιασμού των αποτελεσμάτων δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v