Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαθήματα ασφάλισης για... αρχάριους

Mε τις ρυθμίσεις που προωθούνται στο ασφαλιστικό, ο εργαζόμενος ενδέχεται στο άμεσο μέλλον να συμμετέχει ενεργά, αποφασίζοντας με ποιο τρόπο θα ”συμπληρώνει” την ασφάλισή του, αλλά και τοποθετούμενος σε ευέλικτα ομαδικά ”πακέτα”.

Μαθήματα ασφάλισης για... αρχάριους
Το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων και της συναλλαγματικής σταθερότητας έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα τόσο στις αποταμιευτικές όσο και στις επενδυτικές συνήθειες των επενδυτών. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν όλους τους χρηματοοικονομικούς κλάδους και φυσικά τον ασφαλιστικό.

Οπως επισημαίνουν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς και ανώτατα στελέχη της, οι ασφαλιστικές εταιρίες καλούνται να δραστηριοποιηθούν τάχιστα και να αναλάβουν το ρόλο που τους αρμόζει στη νέα ασφαλιστική πραγματικότητα, δημιουργώντας και προσφέροντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα καλύψουν καλύτερα τις ανάγκες των ασφαλισμένων.

Προσαρμοζόμενες στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, οι εταιρίες σχεδιάζουν ομαδικά ασφαλιστικά συμβόλαια συνταξιοδοτικού χαρακτήρα, το βασικότερο ίσως νέο προϊόν που θα δημιουργήσουν και θα προσφέρουν στο άμεσο μέλλον.

Τα νέα αυτά προϊόντα θα στηρίζονται στις τεχνικές προδιαγραφές των unit linked προϊόντων (θα είναι δηλαδή συνδεδεμένα με διάφορες κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων), θα δημιουργούνται κυρίως για λογαριασμό επιχειρήσεων, οι οποίες στη συνέχεια θα τα προσφέρουν στους εργαζομένους τους ως μέρος ενός ”πακέτου” αποδοχών.

Οπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, με τις ρυθμίσεις που προωθούνται στο ασφαλιστικό, ο ασφαλισμένος ενδέχεται στο άμεσο μέλλον να συμμετέχει στην ασφάλισή του. Επομένως η επιλογή του κατάλληλου προϊόντος θα είναι καθοριστική, και φυσικά θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε δύο ανάγκες. Αφενός να εγγυάται οτι τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται θα έχουν κάποια ικανοποιητική απόδοση και αφετέρου να είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των ασφαλισμένων, αλλά και τις εκάστοτε συνθήκες των αγορών.

Η ιδιωτική ασφάλιση, που θα αποτελέσει τον ”τρίτο πυλώνα” στο ασφαλιστικό σύστημα, παρέχει προϊόντα τόσο επενδυτικού όσο και ασφαλιστικού χαρακτήρα, η γκάμα των οποίων ποικίλλει ανάλογα με την ανάγκη που πρέπει να εξυπηρετηθεί.

Σε γενικές γραμμές όμως, τα προϊόντα που προσφέρονται από την αγορά θα μπορούσαν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες. Στα προϊόντα περιοδικών καταβολών μακροπρόθεσμου αποταμιευτικού χαρακτήρα και στα προγράμματα επενδυτικού χαρακτήρα με εφάπαξ ασφάλιστρο.

Τα παραδοσιακά συμβόλαια

Τα παραδοσιακά προϊόντα παρέχουν ελάχιστο εγγυημένο επιτόκιο, ως προς την απόδοση τους, ενώ σε συνδυασμό με την υπεραπόδοση των επενδύσεων των μαθηματικών αποθεμάτων του συμβολαίου, προσφέρουν συνήθως μια αρκετά ελκυστική μέση απόδοση στον ασφαλισμένο.

Στα πλεονεκτήματα των παραδοσιακών συμβολαίων συμπεριλαμβάνεται και η φορολογική έκπτωση, μιας και τα ασφάλιστρα μέχρι 587 ευρώ εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Να σημειωθεί ότι η πτώση των επιτοκίων έχει καταστήσει τα παραδοσιακά ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου ζωής αποταμιευτικά προϊόντα με επιτόκια­ -μέσω των ελάχιστα εγγυημένων επιτοκίων που προσφέρουν­- ελκυστικότερα των επιτοκίων έπειτα από φόρους του ταμιευτηρίου! Μια κατάσταση που δεν είναι πιθανόν όμως οτι θα συνεχισθεί επ αόριστον.

Τα unit linked προϊόντα

Τα unit linked προϊόντα είναι συνδεδεμένα με χρηματοοικονομικές επενδύσεις και αποδίδουν ελκυστικότερες αποδόσεις, σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ωστόσο όπως έδειξε και η πρόσφατη εμπειρία με την κατάρρευση της Σοφοκλέους, ενέχουν κίνδυνο βραχυμεσοχρόνιων ζημιών, ιδίως όταν επενδύουν σημαντικό μέρος των κεφαλαίων σε χρηματιστηριακές αξίες.

Επί της ουσίας, σημαντικό ρόλο στην πορεία του εν λόγω προϊόντος παίζει η παρακολούθηση του, από τη πλευρά του αγοραστή-επενδυτή, αλλά και η ευελιξία που προσφέρει η εταιρία που το πουλά, ως προς την αλλαγή του ”μίγματος” αμοιβαίων με το οποίο είναι συνδεδεμένο, ή ως προς την αλλαγή επενδυτικής στρατηγικής του ίδιου του προϊόντος.

Εφόσον συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις ο επενδυτής μπορεί να επιλέξει να αναλάβει μηδενικό, μικρό ή μεγαλύτερο ρίσκο, διαφοροποιώντας την επένδυσή του όταν το επιθυμεί, προκειμένου να διεκδικήσει υψηλότερες αποδόσεις ή μεγαλύτερο περιθώριο ασφάλειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v