Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση euro2day για κέρδη Q1 της Πειραιώς

Στα 129,4 εκατ. € θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της Πειραιώς στο α΄ τρίμηνο, σημειώνοντας άνοδο 36% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 11 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του TFN.

Δημοσκόπηση euro2day για κέρδη Q1 της Πειραιώς
Στα 129,4 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθούν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς στο α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, εμφανίζοντας άνοδο της τάξης του 36%, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 11 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial News.

Προβλέψεις παρείχαν οι Citi, Cheuvreux, Deutsche Bank, Dresdner Kleinwort, Eurobank Securities, HSBC, Marfin Analysis, Merrill Lynch, Εθνική - Π&Κ, Proton Bank και UBS.

Το εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται από 111 έως 137 εκατ. ευρώ, από 248,2 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι αναλυτές σημειώνουν πως κατά το α΄ τρίμηνο του 2007 η Τράπεζα Πειραιώς ενέγραψε σημαντικό έκτακτο κέρδος ύψους 153,3 εκατ. ευρώ από την πώληση του ποσοστού που κατείχε στην Τράπεζα Κύπρου, ποσό το οποίο θα πρέπει να αφαιρεθεί, προκειμένου να μπορέσουν να συγκριθούν τα μεγέθη του φετινού τριμήνου. Αντιθέτως, θεωρούν απαραίτητο να συγκριθούν τα καθαρά κέρδη του α΄ τριμήνου του τρέχοντος έτους με τα επαναλαμβανόμενα κέρδη και όχι αυτά που ανακοινώθηκαν τελικά.

Η κ. Σοφία Σκούρτη, αναλύτρια της HSBC Pantelakis Securities, δήλωσε: «Σε γενικές γραμμές βλέπω ισχυρά καθαρά έσοδα από τόκους, ανθεκτικά περιθώρια, αλλά ενδεχομένως υψηλότερες προβλέψεις. Αναμένω θετικά αποτελέσματα, αλλά χαμηλά έσοδα από συναλλαγές».

Ο κ. Νίκος Λιανέρης, αναλυτής της Proton Bank, σημείωσε ότι «αναμένουμε για μία ακόμα φορά ισχυρά αποτελέσματα, στα οποία θα δίνει ώθηση η υψηλότερη του μέσου όρου της αγοράς ανάπτυξη στην Ελλάδα, λόγω του σχετικά νεότερου δικτύου και του υγιούς δανεισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο κ. Λιανέρης δήλωσε πως πέραν του όγκου και του κόστους χρηματοδότησης, οι επενδυτές θα πρέπει να προσέξουν ορισμένα μη βασικά στοιχεία, όπως τα έσοδα από συναλλαγές και τα άλλα έσοδα, δεδομένου ότι τα στοιχεία αυτά αντιπροσωπεύουν το 20% περίπου των συγκλινουσών εκτιμήσεων για τα αποτελέσματα της χρήσης 2008.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους του α΄ τριμήνου αναμένεται να αυξηθούν κατά 33% σε ετήσια βάση, στα 256 εκατ. ευρώ, με το εύρος των εκτιμήσεων να κυμαίνεται από 248 εκατ. ευρώ έως 273 εκατ. ευρώ.

Η κ. Tania Gold, της Dresdner Kleinwort, εκτιμά ότι «τα μεγέθη της Πειραιώς θα επηρεαστούν από την αύξηση του δανεισμού στην Ελλάδα και στη ΝΑ. Ευρώπη. Πιστεύω πως η Πειραιώς θα εμφανίζει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των δανείων από όλες τις ελληνικές τράπεζες το α΄ τρίμηνο».

Ο αναλυτής της Εθνικής - Π&Κ, κ. Παναγιώτης Κλάδης, υπογράμμισε ότι «η προσοχή μας θα είναι στραμμένη στο κόστος των χρηματοδοτήσεων και όχι σε πιθανή μείωση της ρευστότητας, αφού η τράπεζα φαίνεται ικανή να βρίσκει ρευστότητα. Αναμένουμε τα δάνεια να συνεχίσουν να εμφανίζουν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης απ’ ό,τι στις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, λόγω του αυξημένου δανεισμού σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας και στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, όπου ενδεχομένως να παρατηρήσουμε ορισμένες πιέσεις».

Ο αναλυτής της Marfin Analysis, κ. Κώστας Μανωλόπουλος, εκτιμά πως οι αμοιβές και προμήθειες θα είναι πιο «αδύναμες» σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω των πιο ισχνών επιδόσεων των δραστηριοτήτων στην ελληνική αγορά -ειδικότερα στη διαχείριση διαθεσίμων και στα αμοιβαία κεφάλαια».

«Θα επικεντρωθώ στην αύξηση των καταθέσεων σε σχέση με τα δάνεια και πόσο θα υποχωρήσουν τα spreads καταθέσεων, καθώς και στο αν θα αυξηθούν τα spreads χορηγήσεων. Σε γενικές γραμμές, περιμένω ένα καλό τρίμηνο για τις δραστηριότητες στις διεθνείς αγορές», πρόσθεσε ο κ. Μανωλόπουλος.

Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να καταγράψουν άνοδο της τάξης του 20% το α΄ τρίμηνο και να διαμορφωθούν στα 62 εκατ. ευρώ.

Ο αναλυτής της UBS κ. Αλέξανδρος Κύρτσης εκτιμά πως θα συνεχιστεί ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης των δανείων και καταθέσεων της τράπεζας, κάτι που θα επιδράσει θετικά στα έσοδα και στις αμοιβές, ενώ αναμένει τις δαπάνες να παραμείνουν «υπό έλεγχο».

Από την πλευρά της, η αναλύτρια της Deutsche Bank, κ. Gaelle Cybelli, ανέφερε ότι ο διεθνής οίκος προβλέπει «αύξηση του κόστους κατά 18% σε ετήσια βάση, λόγω της επέκτασης του δικτύου της τράπεζας στη ΝΑ. Ευρώπη».

Η ίδια τόνισε πως η Deutsche Bank διατηρεί την Πειραιώς ως κορυφαία επιλογή της στην Ελλάδα, λόγω του ισχυρού ρυθμού ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή, στον οποίο ώθηση δίνεται από το νέο δίκτυο καταστημάτων της στην Ελλάδα και από τη διεθνή έκθεσή της.

Τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς για το α΄ τρίμηνο του 2008 θα ανακοινωθούν στις 14 Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v