Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση του euro2day για κέρδη Q1 των ΕΛΠΕ

Στα 28 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 47%, αναμένεται να διαμορφωθούν τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ στο α΄ τρίμηνο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 7 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και της Thomson.

Δημοσκόπηση του euro2day για κέρδη Q1 των ΕΛΠΕ
Στα 28 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 47%, αναμένεται να διαμορφωθούν τα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων στο α΄ τρίμηνο του 2008 σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 7 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial News.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Eurobank Sec., Euroxx Sec., Goldman Sachs, HSBC Pantelakis Sec., Lehman Brothers, Marfin Analysis και UBS.

Το εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται από 19 έως 31,5 εκατ. ευρώ, από 53 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, λόγω των πιο αδύναμων περιθωρίων διύλισης στη Μεσόγειο και της υποτίμησης του αμερικανικού δολαρίου.

Ο αναλυτής της Marfin Analysis, κ. Βασίλης Ρουμάντζης, εξήγησε: «Τα αποτελέσματα θα δεχτούν πλήγμα από τα αδύναμα περιθώρια διύλισης και τη διολίσθηση του αμερικανικού νομίσματος. Το αδύναμο δολάριο σημαίνει ότι τα ΕBITDA θα υποχωρήσουν λόγω χαμηλότερων εσόδων».

«Ωστόσο, θα εγγραφούν κάποια κέρδη από ισοτιμίες κάτω από τα EBITDA από δάνεια σε δολάρια», πρόσθεσε.

Ο κ. Βασίλης Τσοπανάς, αναλυτής της Euroxx, σημείωσε: «Περιμένουμε σχετικά αδύναμο τρίμηνο σε αναπροσαρμοσμένη βάση λόγω χαμηλότερων περιθωρίων διύλισης, ενώ αναμένουμε ότι τα κέρδη από τα αποθέματα θα στηρίξουν τα ανακοινωμένα αποτελέσματα».

«Εκτιμούμε ότι τα EBITDA από δραστηριότητες διύλισης σε βάση ανακοινωμένων αποτελεσμάτων θα κλείσουν στα 50 εκατ. ευρώ, με πτώση 32,5% σε ετήσια βάση, ενώ σε ''καθαρή βάση'' εκτιμώνται στα 30 εκατ. ευρώ, υποδηλώνοντας κέρδη από αποθέματα ύψους 20 εκατ. ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Τσοπανάς.

Τα «καθαρά» EBITDA α΄ τριμήνου προβλέπεται να υποχωρήσουν κατά 29% σε ετήσια βάση στα 71 εκατ. ευρώ, με τις προβλέψεις να κυμαίνονται από 54 έως 85 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Βαγγέλης Καρανίκας, αναλυτής της HSBC Pantelakis, σημείωσε: «Τα ''καθαρά'' EBITDA, εξαιρουμένων κερδών από αποθέματα ύψους 30 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 2 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, θα είναι αδύναμα λόγω χαμηλότερων περιθωρίων διύλισης και ισχυρότερου ευρώ».

Ο κ. Καρανίκας τόνισε ότι τα περιθώρια διύλισης ήταν πολύ χαμηλά στο α΄ τρίμηνο, σχεδόν 29% χαμηλότερα μόνο για τα περιθώρια cracking, κάτι που θα πλήξει τη λειτουργική απόδοση των ΕΛΠΕ.

Η αναλύτρια κ. Lydia Rainforth της Lehman Brothers υπογράμμισε ότι θα αναζητήσει πληροφορίες από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο των Ελληνικών Πετρελαίων, κ. Γιάννη Κωστόπουλο, αναφορικά με το όραμά του για την εταιρία.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοινώνουν αποτελέσματα στις 12 Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v