Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση του euro2day για κέρδη Q1 της 3Ε

Στα 30 εκατ. € θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της 3Ε στο α΄ τρίμηνο, καταγράφοντας άνοδο 18%, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εννέα αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial.

Δημοσκόπηση του euro2day για κέρδη Q1 της 3Ε
Στα 30 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της 3Ε στο α΄ τρίμηνο, καταγράφοντας άνοδο 18%, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εννέα αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial News.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Deutsche Bank, Eurobank Sec., HSBC Pantelakis, Marfin Analysis, Merrill Lynch, Morgan Stanley, National Sec. - P&K, Proton Bank και UBS.

To εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται μεταξύ των 28,8 και 31,1 εκατ. ευρώ από 25,4 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ οι αναλυτές τονίζουν ότι τα μεγέθη θα βασιστούν σε ισχυρές πωλήσεις στις αναδυόμενες αγορές, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται σε πιθανές πιέσεις στα περιθώρια, δεδομένης της αύξησης στα κόστη των πρώτων υλών.

Διεθνής αναλυτής του κλάδου που δεν θέλησε να κατονομαστεί τόνισε: «Οι πωλήσεις της Coca Cola HBC θα είναι ισχυρές, και αυτό το γνωρίζουμε από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων της Coca Cola Company. Το ερωτηματικό για εμένα είναι το αν θα κρατήσουν τα περιθώρια κερδοφορίας, δεδομένης της αύξησης του κόστους παραγωγής χυμών και πλαστικού, και εάν η αύξηση των πετρελαϊκών τιμών θα επηρεάσει τα αποτελέσματα».

Ο κορυφαίος αναλυτής της Marfin Analysis, κ. Ανδρέας Μπαλάσκας, σημείωσε: «Οι ήπιες καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά το α΄ τρίμηνο θα πρέπει να οδηγήσουν σε καλή απόδοση για την εταιρία. Αν και ένα καλό ξεκίνημα στο έτος είναι ευπρόσδεκτο, το α΄ τρίμηνο εμφανίζεται εποχικά αδύναμο και όχι ενδεικτικό για το σύνολο της ετήσιας χρήσης».

Ο κ. Μπαλάσκας πρόσθεσε: «Στο μέτωπο της κερδοφορίας, περιμένουμε πιέσεις στις τιμές των πρώτων υλών και κυρίως στις τιμές πλαστικού και χυμών, κάτι που θα συνεχίσει να επιβαρύνει στο α΄ εξάμηνο του έτους.

Ο κ. Γιάννης Σταματάκος, αναλυτής της Proton Bank, εξήγησε: «Πίσω από τις πιέσεις στα περιθώρια είναι τα υψηλότερα κόστη πρώτων υλών, ιδίως του πλαστικού και των χυμών, καθώς και τα υψηλότερα κόστη marketing και διανομής λόγω της εντατικοποίησης της προώθησης της Coke Zero σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2007».

Τα EBIT α΄ τριμήνου προβλέπεται να ανέλθουν στα 66,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 10%, ενώ το εύρος των εκτιμήσεων κινείται από 62,1 εκατ. έως 67,4 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ιάκωβος Κουρτέσης της National Sec. - P&K, σε έκθεσή του, αναφέρει ότι περιμένει χαμηλή μονοψήφια αύξηση του όγκου πωλήσεων στις αγορές όπου η Coca Cola έχει εδραιωμένη παρουσία και χαμηλή διψήφια αύξηση του όγκου πωλήσεων στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές.

«Σε γενικές γραμμές, περιμένουμε ότι το 2008 θα είναι ένα δύσκολο έτος για την εταιρία λόγω πιέσεων από τα κόστη πρώτων υλών», καθώς και από πιθανά μακροοικονομικά ρίσκα που ενδέχεται να επηρεάσουν τη ζήτηση για τα προϊόντα της εταιρίας στις αναδυόμενες αγορές, πρόσθεσε ο κ. Κουρτέσης.

Διεθνής αναλυτής του κλάδου που δεν θέλησε να αναφερθεί το όνομά του τόνισε ότι η αδυναμία στις ιταλικές δραστηριότητες χρειάζεται να αντισταθμιστεί από επενδύσεις logistics (route to market) οι οποίες θα πρέπει να αρχίσουν να αποδίδουν.

«Οι αναδυόμενες αγορές θα πρέπει να εμφανιστούν ισχυρές, ιδίως η Πολωνία και τα νέα μέλη της Ε.Ε. όπως η Ουγγαρία και η Ρουμανία θα πρέπει να συμβάλουν στην κερδοφορία.

Στις αναδυόμενες αγορές και ιδιαίτερα στη Ρωσία λογικά θα εμφανιστούν ισχυρές πωλήσεις και τιμολόγηση, αν και τα μεγέθη στη Νιγηρία ενδέχεται να υποχωρήσουν λόγω πολιτικών αναταραχών, υπογράμμισε.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις προβλέπεται να ενισχυθούν κατά 9%, στο 1,368 δισ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις να ποικίλλουν μεταξύ 1,355 δισ. και 1,384 δισ. ευρώ.

O κ. Jason DeRise, αναλυτής της UBS, τόνισε σε έκθεσή του: «Στις αναδυόμενες αγορές περιμένουμε αύξηση του όγκου κατά περίπου 10%» καθώς η Coca Cola Company σημείωσε ότι είδε διψήφια αύξηση του όγκου σε Ρωσία και Ανατολική Ευρώπη.

Ο κ. Jonathan Fell της Deutsche Bank εκτιμά ότι «η μετοχή δείχνει να έχει καλή αξία, για επενδυτές που αναζητούν μεσομακροπρόθεσμη έκθεση στην οικονομική ανάπτυξη της Ανατολικής Ευρώπης.

Η 3Ε ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ τριμήνου στις 8 Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v